WAŻNE
TERAZ

Polacy z Flotylli Sumud "bezpiecznie wylądowali" w Atenach

To nie tylko kwestia estetyczna. W tym kolorze oliwki są o wiele zdrowsze

Wiele osób myśli, że zielone i czarne oliwki to dwie różne odmiany. Jednak różnica okazuje się o wiele bardziej prozaiczna – im bardziej dojrzałe owoce, tym mają ciemniejszy kolor. Jednak warto wiedzieć, że proces dojrzewania oliwek wpływa nie tylko na ich barwę, ale także na wartości odżywcze.

Po zielone lub czarne oliwki warto sięgać zamiast chipsów Po zielone lub czarne oliwki warto sięgać zamiast chipsów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zarówno zielone, jak i czarne oliwki rosną oraz dojrzewają na tym samym drzewku oliwnym. Na przełomie sierpnia i września utrzymują swój jasnozielony kolor – w takim odcieniu są zrywane w krajach śródziemnomorskich już na początku jesieni. Jednak im większa ekspozycja na słońce, tym owoce w gaju oliwnym szybciej ciemnieją – zmieniają kolor na różowy, brązowy i stopniowo przechodzą w czarny. W tym odcieniu oliwki zbierane są dopiero w grudniu, tuż przed świętami Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Czym różnią się zielone oliwki od czarnych?

W wyniku procesu dojrzewania, oliwki nie tylko zmieniają kolor, ale także wartości odżywcze. Zielone owoce dostarczają nieco więcej energii niż czarne – zawierają ok. 145 kcal w 100 g. Mają też więcej białka i aż o ⅓ wyższą zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. W 100 g zielonych oliwek jest ich ok. 15 g, podczas gdy w takiej samej ilości czarnych oliwek mieści się już ok. 10 g tłuszczu.

Ponadto w zielonych oliwkach znajduje się dwa razy więcej błonnika i witaminy E. To oznacza, że spożywanie ich w takiej formie na przekąskę o wiele bardziej zaspokaja apetyt i przynosi więcej korzyści dla organizmu niż w przypadku oliwek w kolorze czarnym. Różnicę widać także w zawartości węglowodanów – w zielonych oliwkach jest dwa razy mniej cukru niż w czarnych, co jest związane z naturalnym procesem dojrzewania wszystkich owoców.

W jakiej formie najlepiej spożywać zielone oliwki?

Zielone oliwki można spożywać na wiele sposobów, co czyni je wszechstronnym składnikiem w kuchni. Świetnie smakują w sałatkach – doskonale komponują się z innymi świeżymi warzywami, na przykład z pomidorem, zielonym ogórkiem czy rukolą. Doskonale pasują do białych lub twardych serów, a także do długodojrzewających wędlin. Są tak wyraziste w smaku, że właściwie nie potrzebują żadnych dodatków.

Zarówno zielone, jak i czarne oliwki, możesz dodawać także do ciepłych potraw, na przykład do makaronu czy pizzy. W takiej formie są równie smaczne, a ich intensywny smak dodaje charakteru potrawom. Niestety, w wyniku obróbki termicznej tracą część swoich cennych właściwości, takich jak witaminy czy przeciwutleniacze.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie oliwek w kuchni jest hiszpańska tapenada, czyli pasta z zielonych lub czarnych oliwek, którą można rozsmarować na grzance. Ten pyszny dodatek pieczywa lub serów przygotujesz w dwie minuty używając blendera. Wystarczy zmiksować oliwki (bez pestek) z kilkoma ząbkami czosnku i oliwą extra virgin. Do tapenady warto dodać świeże zioła, na przykład bazylię, pietruszkę, tymianek lub miętę.

Wybrane dla Ciebie

Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia
Idealny deser na słodkie zachcianki. Bez wyrzutów sumienia