To nie tylko kwestia estetyczna. W tym kolorze oliwki są o wiele zdrowsze

Wiele osób myśli, że zielone i czarne oliwki to dwie różne odmiany. Jednak różnica okazuje się o wiele bardziej prozaiczna – im bardziej dojrzałe owoce, tym mają ciemniejszy kolor. Jednak warto wiedzieć, że proces dojrzewania oliwek wpływa nie tylko na ich barwę, ale także na wartości odżywcze.

Po zielone lub czarne oliwki warto sięgać zamiast chipsów Po zielone lub czarne oliwki warto sięgać zamiast chipsów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
2

Zarówno zielone, jak i czarne oliwki rosną oraz dojrzewają na tym samym drzewku oliwnym. Na przełomie sierpnia i września utrzymują swój jasnozielony kolor – w takim odcieniu są zrywane w krajach śródziemnomorskich już na początku jesieni. Jednak im większa ekspozycja na słońce, tym owoce w gaju oliwnym szybciej ciemnieją – zmieniają kolor na różowy, brązowy i stopniowo przechodzą w czarny. W tym odcieniu oliwki zbierane są dopiero w grudniu, tuż przed świętami Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Czym różnią się zielone oliwki od czarnych?

W wyniku procesu dojrzewania, oliwki nie tylko zmieniają kolor, ale także wartości odżywcze. Zielone owoce dostarczają nieco więcej energii niż czarne – zawierają ok. 145 kcal w 100 g. Mają też więcej białka i aż o ⅓ wyższą zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. W 100 g zielonych oliwek jest ich ok. 15 g, podczas gdy w takiej samej ilości czarnych oliwek mieści się już ok. 10 g tłuszczu.

Ponadto w zielonych oliwkach znajduje się dwa razy więcej błonnika i witaminy E. To oznacza, że spożywanie ich w takiej formie na przekąskę o wiele bardziej zaspokaja apetyt i przynosi więcej korzyści dla organizmu niż w przypadku oliwek w kolorze czarnym. Różnicę widać także w zawartości węglowodanów – w zielonych oliwkach jest dwa razy mniej cukru niż w czarnych, co jest związane z naturalnym procesem dojrzewania wszystkich owoców.

W jakiej formie najlepiej spożywać zielone oliwki?

Zielone oliwki można spożywać na wiele sposobów, co czyni je wszechstronnym składnikiem w kuchni. Świetnie smakują w sałatkach – doskonale komponują się z innymi świeżymi warzywami, na przykład z pomidorem, zielonym ogórkiem czy rukolą. Doskonale pasują do białych lub twardych serów, a także do długodojrzewających wędlin. Są tak wyraziste w smaku, że właściwie nie potrzebują żadnych dodatków.

Zarówno zielone, jak i czarne oliwki, możesz dodawać także do ciepłych potraw, na przykład do makaronu czy pizzy. W takiej formie są równie smaczne, a ich intensywny smak dodaje charakteru potrawom. Niestety, w wyniku obróbki termicznej tracą część swoich cennych właściwości, takich jak witaminy czy przeciwutleniacze.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie oliwek w kuchni jest hiszpańska tapenada, czyli pasta z zielonych lub czarnych oliwek, którą można rozsmarować na grzance. Ten pyszny dodatek pieczywa lub serów przygotujesz w dwie minuty używając blendera. Wystarczy zmiksować oliwki (bez pestek) z kilkoma ząbkami czosnku i oliwą extra virgin. Do tapenady warto dodać świeże zioła, na przykład bazylię, pietruszkę, tymianek lub miętę.

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały