To nie tylko kwestia estetyczna. W tym kolorze oliwki są o wiele zdrowsze

Wiele osób myśli, że zielone i czarne oliwki to dwie różne odmiany. Jednak różnica okazuje się o wiele bardziej prozaiczna – im bardziej dojrzałe owoce, tym mają ciemniejszy kolor. Jednak warto wiedzieć, że proces dojrzewania oliwek wpływa nie tylko na ich barwę, ale także na wartości odżywcze.

Po zielone lub czarne oliwki warto sięgać zamiast chipsów Po zielone lub czarne oliwki warto sięgać zamiast chipsów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zarówno zielone, jak i czarne oliwki rosną oraz dojrzewają na tym samym drzewku oliwnym. Na przełomie sierpnia i września utrzymują swój jasnozielony kolor – w takim odcieniu są zrywane w krajach śródziemnomorskich już na początku jesieni. Jednak im większa ekspozycja na słońce, tym owoce w gaju oliwnym szybciej ciemnieją – zmieniają kolor na różowy, brązowy i stopniowo przechodzą w czarny. W tym odcieniu oliwki zbierane są dopiero w grudniu, tuż przed świętami Bożego Narodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Czym różnią się zielone oliwki od czarnych?

W wyniku procesu dojrzewania, oliwki nie tylko zmieniają kolor, ale także wartości odżywcze. Zielone owoce dostarczają nieco więcej energii niż czarne – zawierają ok. 145 kcal w 100 g. Mają też więcej białka i aż o ⅓ wyższą zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. W 100 g zielonych oliwek jest ich ok. 15 g, podczas gdy w takiej samej ilości czarnych oliwek mieści się już ok. 10 g tłuszczu.

Ponadto w zielonych oliwkach znajduje się dwa razy więcej błonnika i witaminy E. To oznacza, że spożywanie ich w takiej formie na przekąskę o wiele bardziej zaspokaja apetyt i przynosi więcej korzyści dla organizmu niż w przypadku oliwek w kolorze czarnym. Różnicę widać także w zawartości węglowodanów – w zielonych oliwkach jest dwa razy mniej cukru niż w czarnych, co jest związane z naturalnym procesem dojrzewania wszystkich owoców.

W jakiej formie najlepiej spożywać zielone oliwki?

Zielone oliwki można spożywać na wiele sposobów, co czyni je wszechstronnym składnikiem w kuchni. Świetnie smakują w sałatkach – doskonale komponują się z innymi świeżymi warzywami, na przykład z pomidorem, zielonym ogórkiem czy rukolą. Doskonale pasują do białych lub twardych serów, a także do długodojrzewających wędlin. Są tak wyraziste w smaku, że właściwie nie potrzebują żadnych dodatków.

Zarówno zielone, jak i czarne oliwki, możesz dodawać także do ciepłych potraw, na przykład do makaronu czy pizzy. W takiej formie są równie smaczne, a ich intensywny smak dodaje charakteru potrawom. Niestety, w wyniku obróbki termicznej tracą część swoich cennych właściwości, takich jak witaminy czy przeciwutleniacze.

Ciekawym pomysłem na wykorzystanie oliwek w kuchni jest hiszpańska tapenada, czyli pasta z zielonych lub czarnych oliwek, którą można rozsmarować na grzance. Ten pyszny dodatek pieczywa lub serów przygotujesz w dwie minuty używając blendera. Wystarczy zmiksować oliwki (bez pestek) z kilkoma ząbkami czosnku i oliwą extra virgin. Do tapenady warto dodać świeże zioła, na przykład bazylię, pietruszkę, tymianek lub miętę.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć