Ma ponad trzy tysiące lat i wciąż owocuje. Została odkryta przypadkiem

W życiu wiele rzeczy może stać się przypadkiem. Nie wierzycie? Oto historia ślubu, która skończyła się odnalezieniem jednego z najstarszych drzew oliwnych na świecie.

Jedno z najstarszych drzew oliwnych na świecie wciąż owocujeJedno z najstarszych drzew oliwnych na świecie wciąż owocuje
Źródło zdjęć: © Bartek Kieżun
Bartek Kieżun

O tym, że korporacje potrafią dać w kość wiadomo nie od dziś. Dzieje się tak na całym świecie, nie tylko w Polsce. Hatice Aktürk była specjalistką w zarządzaniu firmami tekstylnymi. Przez lata rozwijała swoją karierę, aż w końcu poczuła, że dłużej nie powinna tego robić. Brzmi znajomo prawda?

Z korporacji do gaju oliwnego

Ciąg dalszy przygód Hatice nabrał rumieńców po powrocie w rodzinne strony. Region Milas - Muğla leży w południowo-wschodniej Turcji. Przez wieki słynął z uprawy drzew oliwnych i tłoczonej oliwy. Kawałek dalej, w miejscowości Urla, starożytnym mieście Klazomenaj archeolodzy odnaleźli nawet jedną z najstarszych olejarni na świecie. To, co z niej pozostało jest dziś częścią rezerwatu archeologicznego przypominającego o historii jednego z najważniejszych miast jońskich.

Po ślubie z Selçukiem Aktürkiem państwo młodzi wybrali się na małą sesję fotograficzną do gaju oliwnego. Miejsce zachwyciło ich dobrą energią. Zrobili zdjęcia, a jakiś czas później dowiedzieli się, że ktoś w okolicy chce sprzedać kilka hektarów porośniętych drzewami oliwnymi. Nie zastanawiali się długo i kilka tygodni później stali się właścicielami gaju oliwnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać najlepsze oliwki?

Miejsce nie było w najlepszym stanie. Należało poświęcić mu sporo uwagi, przyciąć gałęzie zaniedbanym drzewom. Prace ruszyły, a nowi właściciele z uwagom przyglądali się oliwkom. Zauważyli, że co najmniej kilkadziesiąt drzew jest starych. Wiedzieli, że drzewa oliwne potrafią żyć bardzo długo, ale nie przypuszczali nawet, jak wielką niespodziankę sprawi im jedna z oliwek.

Była ogromna, po zmierzeniu okazało się, że jej obwód ma dwanaście metrów. Wiedzieli, że sami nie są w stanie ocenić wieku drzewa. Wezwali więc na pomoc naukowców z Uniwersytetu w Ankarze, a ci stanęli na wysokości zadania. Przyjrzeli się drzewu i stwierdzili, że tradycyjna metoda datowania za pomocą węgla C 14 w tym wypadku nic nie da. Sposób ten byłby dobry, gdyby rdzeń pnia oliwki nie został naruszony. Czas jednak sprawia, że drzewa oliwne tracą środek pnia. Należało poszukać innej metody. Wybrano datowanie luminescencyjne, czyli bazujące na pobieranych próbkach gleby z korzeni drzewa i mierzeniu śladów pozostawionych dawno, dawno temu przez światło słoneczne.

Ata Ağaç, czyli Stare Drzewo
Ata Ağaç, czyli Stare Drzewo © Bartek Kieżun

Badaniami kierował profesor Niyazi Meriç. Jak powiedział w jednym z wywiadów: "Udało nam się zebrać próbki z siedmiu różnych części korzeni, które były bardzo głęboko pod ziemią. Udało nam się ustalić, że drzewo zostało posadzone mniej więcej 3000 lat temu, choć możliwe jest też że jest starsze".

Stare Drzewo wciąż owocuje

Badacze zauważyli także, że miejsce gdzie dziś rosną stare drzewa oliwne przed wiekami, w czasach gdy terenami władali Rzymianie było prawdopodobnie miejscem pochówku.

Wielkie drzewo zostało nazwane Ata Ağaç, czyli Stare Drzewo. W związku z tym, że ciągle owocuje, rodzina Hatice Aktürk produkuje z niego oliwę. Część z niej trafia do bezpośredniej sprzedaży konfekcjonowana w malutkie butelki, jednak większość wystawiana jest na krajowych i międzynarodowych aukcjach, z których dochód przeznaczany jest na działalność charytatywną.

Hatice Aktürk i jej mąż Selçuk Aktürk, wspólnie z sąsiadami założyli stowarzyszenie mające na celu promować wiedzę o wyjątkowym miejscu, w którym żyją i o rosnących tam wiekowych drzewach oliwnych.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇