Olej słonecznikowy. Śmiało dodawaj do sałatek

Olej słonecznikowy jest bogaty w przeciwutleniacze – spowalnia starzenie skóry, wzmacniając jej barierę ochronną, zmniejsza obrzęki i podnosi odporność.

olej słonecznikowyNajzdrowszy i najbogatszy w cenne składniki odżywcze jest olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Baiba Opule
oprac.  KGD

Olej słonecznikowy – właściwości i kalorie

Najzdrowszy i najbogatszy w cenne składniki odżywcze jest olej słonecznikowy tłoczony na zimno – nierafinowany, o niskiej temperaturze dymienia. Lepiej nie używać go do smażenia, gdyż zawarte w oleju słonecznikowym wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle podatne na działanie wysokiej temperatury. Już w 100 st. Celsjusza rozkładają się na rakotwórcze substancje. Lepiej więc używać oleju słonecznikowego do skrapiania potraw już po ich obróbce termicznej, a kotlety czy warzywa smażyć na olejach rafinowanych, np. oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno charakteryzuje się ciemnożółtą barwą (odpowiada za nią wyższa zawartość beta-karotenu), wyraźniejszym smakiem i znacznie intensywniejszym zapachem.

Aby jak najlepiej wykorzystać korzystne działanie kwasów omega-6 i omega-3, nie należy łączyć oleju słonecznikowego z produktami typu tłuste ryby morskie, będącymi źródłem kwasów omega-3. Nierafinowany olej słonecznikowy zawiera bardzo dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości, naturalnego przeciwutleniacza, o właściwościach odmładzających, podnoszącego odporność i zdolności regeneracyjne skóry. Zawartość fitosteroli sprawia, że olej słonecznikowy obniża poziom cholesterolu i zapobiega zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych.

Domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

Olej słonecznikowy ma od 829 do 884 kalorii w 100 mililitrach. Zalecane jest ograniczenie spożywania oleju słonecznikowego do około 3 gramów na dobę.

Olej słonecznikowy – zastosowanie w kosmetyce i na włosy

Najpopularniejszy olej roślinny w Polsce ma również inne zastosowania niż kuchenne. Olej słonecznikowy skutecznie łagodzi astmę, stany zapalne układu oddechowego i redukuje siłę kaszlu. Zmniejsza również obrzęki, a także stany zapalne stawów - stanowi środek przydatny podczas leczenia chorób reumatycznych. Olej słonecznikowy podnosi odporność organizmu, hamuje powstawanie i rozwój infekcji.

Nierafinowany olej słonecznikowy można przechowywać do pół roku w ciemnym miejscu, natomiast odmianę tłoczoną na gorąco – nieco dłużej. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i nie wywołuje alergii. Olej słonecznikowy poprawia kondycję skóry, chroni ją, a dodatkowo uniemożliwia wnikanie bakterii czy wirusów. Jest to szczególnie przydatne w pielęgnacji niemowląt, w celu zapobiegania zakażeniom czy podrażnieniom. Można delikatnie wcierać w naskórek niewielkie porcje oleju słonecznikowego zamiast kremu do twarzy lub balsamu do ciała. Stosowanie oleju słonecznikowego w naturalnych preparatach wspomagających gojenie ran i zmniejszanie rozstępów czy blizn jest powszechne od lat.

Olej słonecznikowy często używany jest także do olejowania włosów. Nadaje im blask i zdrowy wygląd. W ciągu dnia wystarczy użyć kilku kropli oleju słonecznikowego na całej długości włosów.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki