Olej słonecznikowy. Śmiało dodawaj do sałatek

Olej słonecznikowy jest bogaty w przeciwutleniacze – spowalnia starzenie skóry, wzmacniając jej barierę ochronną, zmniejsza obrzęki i podnosi odporność.

olej słonecznikowyNajzdrowszy i najbogatszy w cenne składniki odżywcze jest olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Baiba Opule
oprac.  KGD

Olej słonecznikowy – właściwości i kalorie

Najzdrowszy i najbogatszy w cenne składniki odżywcze jest olej słonecznikowy tłoczony na zimno – nierafinowany, o niskiej temperaturze dymienia. Lepiej nie używać go do smażenia, gdyż zawarte w oleju słonecznikowym wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle podatne na działanie wysokiej temperatury. Już w 100 st. Celsjusza rozkładają się na rakotwórcze substancje. Lepiej więc używać oleju słonecznikowego do skrapiania potraw już po ich obróbce termicznej, a kotlety czy warzywa smażyć na olejach rafinowanych, np. oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno charakteryzuje się ciemnożółtą barwą (odpowiada za nią wyższa zawartość beta-karotenu), wyraźniejszym smakiem i znacznie intensywniejszym zapachem.

Aby jak najlepiej wykorzystać korzystne działanie kwasów omega-6 i omega-3, nie należy łączyć oleju słonecznikowego z produktami typu tłuste ryby morskie, będącymi źródłem kwasów omega-3. Nierafinowany olej słonecznikowy zawiera bardzo dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości, naturalnego przeciwutleniacza, o właściwościach odmładzających, podnoszącego odporność i zdolności regeneracyjne skóry. Zawartość fitosteroli sprawia, że olej słonecznikowy obniża poziom cholesterolu i zapobiega zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych.

Domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

Olej słonecznikowy ma od 829 do 884 kalorii w 100 mililitrach. Zalecane jest ograniczenie spożywania oleju słonecznikowego do około 3 gramów na dobę.

Olej słonecznikowy – zastosowanie w kosmetyce i na włosy

Najpopularniejszy olej roślinny w Polsce ma również inne zastosowania niż kuchenne. Olej słonecznikowy skutecznie łagodzi astmę, stany zapalne układu oddechowego i redukuje siłę kaszlu. Zmniejsza również obrzęki, a także stany zapalne stawów - stanowi środek przydatny podczas leczenia chorób reumatycznych. Olej słonecznikowy podnosi odporność organizmu, hamuje powstawanie i rozwój infekcji.

Nierafinowany olej słonecznikowy można przechowywać do pół roku w ciemnym miejscu, natomiast odmianę tłoczoną na gorąco – nieco dłużej. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i nie wywołuje alergii. Olej słonecznikowy poprawia kondycję skóry, chroni ją, a dodatkowo uniemożliwia wnikanie bakterii czy wirusów. Jest to szczególnie przydatne w pielęgnacji niemowląt, w celu zapobiegania zakażeniom czy podrażnieniom. Można delikatnie wcierać w naskórek niewielkie porcje oleju słonecznikowego zamiast kremu do twarzy lub balsamu do ciała. Stosowanie oleju słonecznikowego w naturalnych preparatach wspomagających gojenie ran i zmniejszanie rozstępów czy blizn jest powszechne od lat.

Olej słonecznikowy często używany jest także do olejowania włosów. Nadaje im blask i zdrowy wygląd. W ciągu dnia wystarczy użyć kilku kropli oleju słonecznikowego na całej długości włosów.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce