Olej słonecznikowy. Śmiało dodawaj do sałatek
Olej słonecznikowy jest bogaty w przeciwutleniacze – spowalnia starzenie skóry, wzmacniając jej barierę ochronną, zmniejsza obrzęki i podnosi odporność.
Olej słonecznikowy – właściwości i kalorie
Najzdrowszy i najbogatszy w cenne składniki odżywcze jest olej słonecznikowy tłoczony na zimno – nierafinowany, o niskiej temperaturze dymienia. Lepiej nie używać go do smażenia, gdyż zawarte w oleju słonecznikowym wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle podatne na działanie wysokiej temperatury. Już w 100 st. Celsjusza rozkładają się na rakotwórcze substancje. Lepiej więc używać oleju słonecznikowego do skrapiania potraw już po ich obróbce termicznej, a kotlety czy warzywa smażyć na olejach rafinowanych, np. oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno charakteryzuje się ciemnożółtą barwą (odpowiada za nią wyższa zawartość beta-karotenu), wyraźniejszym smakiem i znacznie intensywniejszym zapachem.
Aby jak najlepiej wykorzystać korzystne działanie kwasów omega-6 i omega-3, nie należy łączyć oleju słonecznikowego z produktami typu tłuste ryby morskie, będącymi źródłem kwasów omega-3. Nierafinowany olej słonecznikowy zawiera bardzo dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości, naturalnego przeciwutleniacza, o właściwościach odmładzających, podnoszącego odporność i zdolności regeneracyjne skóry. Zawartość fitosteroli sprawia, że olej słonecznikowy obniża poziom cholesterolu i zapobiega zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych.
Domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu
Olej słonecznikowy ma od 829 do 884 kalorii w 100 mililitrach. Zalecane jest ograniczenie spożywania oleju słonecznikowego do około 3 gramów na dobę.
Olej słonecznikowy – zastosowanie w kosmetyce i na włosy
Najpopularniejszy olej roślinny w Polsce ma również inne zastosowania niż kuchenne. Olej słonecznikowy skutecznie łagodzi astmę, stany zapalne układu oddechowego i redukuje siłę kaszlu. Zmniejsza również obrzęki, a także stany zapalne stawów - stanowi środek przydatny podczas leczenia chorób reumatycznych. Olej słonecznikowy podnosi odporność organizmu, hamuje powstawanie i rozwój infekcji.
Nierafinowany olej słonecznikowy można przechowywać do pół roku w ciemnym miejscu, natomiast odmianę tłoczoną na gorąco – nieco dłużej. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i nie wywołuje alergii. Olej słonecznikowy poprawia kondycję skóry, chroni ją, a dodatkowo uniemożliwia wnikanie bakterii czy wirusów. Jest to szczególnie przydatne w pielęgnacji niemowląt, w celu zapobiegania zakażeniom czy podrażnieniom. Można delikatnie wcierać w naskórek niewielkie porcje oleju słonecznikowego zamiast kremu do twarzy lub balsamu do ciała. Stosowanie oleju słonecznikowego w naturalnych preparatach wspomagających gojenie ran i zmniejszanie rozstępów czy blizn jest powszechne od lat.
Olej słonecznikowy często używany jest także do olejowania włosów. Nadaje im blask i zdrowy wygląd. W ciągu dnia wystarczy użyć kilku kropli oleju słonecznikowego na całej długości włosów.