Ogórkowa według przepisu z 1895 roku

Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Gotowały ją już nasze praprababcie, a wzmianka o tej potrawie pojawiła się w jednej z najstarszych, polskich książek kucharskich, czyli w "Kucharzu Warszawskim". Klasyczną recepturę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne". To pyszna i rodzinna propozycja.

Ogórkowa według przepisu z 1895 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Gotowały ją już nasze praprababcie, a wzmianka o tej potrawie pojawiła się w jednej z najstarszych, polskich książek kucharskich, czyli w "Kucharzu Warszawskim". Klasyczną recepturę odświeża Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne". To pyszna i rodzinna propozycja.

Składniki:

1 l rosołu
100 g kiszonych ogórków
1 łyżka mąki pszennej
80 g śmietany 18 proc.
250 ml soku z kiszonych ogórków

Przygotowanie:
Do rosołu dodaję pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone i wlewam sok z kiszonych ogórków. W osobnym naczyniu rozprowadzam łyżkę rosołu ze śmietaną i jedną łyżką mąki. Zaprawiam tym ogórkową. Doprawiam ogórkową pieprzem.

A tak danie to opisano w "Kucharzu Warszawskim":
_ "Ugotować zwyczajnym sposobem rosół z paru funtów mięsa, dolać kwasu ogórkowego tyle aby był kwaskowaty, wrzucić dwa lub trzy pokrajane w kostkę kwaszone ogórki, gdy się pary razy zagotują, zaprawić pół kwartą kwaśnej śmietany, rozbitą z dwoma łyżkami mąki. Tę samą zupę można zrobić postną na smaku z włoszczyzny". _

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory