Ogórki ze śmietaną. "Mizerny" dodatek do obiadu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Babcine porady

Obraz
© 123RF

Kotlet mielony lub sadzone jajko, młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria. Czy można sobie wyobrazić lepszy zestaw obiadowy w letni dzień? Smacznie, prosto i tanio. Mizeria to jeden z klasyków polskiej kuchni. Podpowiadamy jak ją przygotować, by wyszła idealna.

/ 6Danie ubogich

Obraz
© 123RF

Zanim mizeria stała się jednym z ulubionych dodatków do obiadu, uchodziła za danie biedoty. Stąd właśnie wzięła się jej nazwa. Przed wiekami mizerię jadali chłopi. Była to tania, pożywna i gasząca pragnienie przekąska, którą spożywano latem, kiedy ogórki były łatwo dostępne, a jesienne plony jeszcze się nie pojawiły.

/ 6Gorzkie ogórki

Obraz
© 123RF

Sposób, w jaki obierzesz ogórki, może mieć wpływ na smak mizerii. Świeżo zerwane w ogródku ogórki mogą być gorzkie. Odpowiedzialne za to są związki chemiczne nazywane cucurbitacins. Gromadzą się głównie w liściach i końcówkach rośliny. Jak pozbyć się goryczki, która może zepsuć mizerię? Odpowiedź znajdziesz na kolejnym slajdzie.

/ 6Prosty sposób

Obraz
© 123RF

Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku. Dotyczy to oczywiście ogórków prosto z grządki, a nie tych z supermarketu, które nie zawierają goryczki.

/ 6Ulubione dodatki

Obraz
© 123RF

Mizerię klasycznie przygotowuje się z kwaśną śmietaną, jeśli jednak liczysz kalorie, wybierz gęsty jogurt. Mizerię doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. W niektórych domach dodaje się cebulę lub szczypiorek. Kropką nad i może być koperek bądź natka pietruszki.

/ 6Banalny przepis

Obraz
© 123RF

Chcesz przygotować mizerię? Przygotuj 2 ogórki, cztery łyżki śmietany 18 proc., 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę soku z cytryny, sól i pieprz. Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę i wymieszaj Dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce