Ogórki ze śmietaną. "Mizerny" dodatek do obiadu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Babcine porady

Obraz
© 123RF

Kotlet mielony lub sadzone jajko, młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria. Czy można sobie wyobrazić lepszy zestaw obiadowy w letni dzień? Smacznie, prosto i tanio. Mizeria to jeden z klasyków polskiej kuchni. Podpowiadamy jak ją przygotować, by wyszła idealna.

/ 6Danie ubogich

Obraz
© 123RF

Zanim mizeria stała się jednym z ulubionych dodatków do obiadu, uchodziła za danie biedoty. Stąd właśnie wzięła się jej nazwa. Przed wiekami mizerię jadali chłopi. Była to tania, pożywna i gasząca pragnienie przekąska, którą spożywano latem, kiedy ogórki były łatwo dostępne, a jesienne plony jeszcze się nie pojawiły.

/ 6Gorzkie ogórki

Obraz
© 123RF

Sposób, w jaki obierzesz ogórki, może mieć wpływ na smak mizerii. Świeżo zerwane w ogródku ogórki mogą być gorzkie. Odpowiedzialne za to są związki chemiczne nazywane cucurbitacins. Gromadzą się głównie w liściach i końcówkach rośliny. Jak pozbyć się goryczki, która może zepsuć mizerię? Odpowiedź znajdziesz na kolejnym slajdzie.

/ 6Prosty sposób

Obraz
© 123RF

Ogórki gruntowe obiera się od jaśniejszego końca do ciemniejszego (czyli od główki do ogonka). Nie ma nic gorszego niż rozprowadzenie gorzkiego smaku po całym ogórku. Dotyczy to oczywiście ogórków prosto z grządki, a nie tych z supermarketu, które nie zawierają goryczki.

/ 6Ulubione dodatki

Obraz
© 123RF

Mizerię klasycznie przygotowuje się z kwaśną śmietaną, jeśli jednak liczysz kalorie, wybierz gęsty jogurt. Mizerię doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać odrobinę cukru i soku z cytryny. W niektórych domach dodaje się cebulę lub szczypiorek. Kropką nad i może być koperek bądź natka pietruszki.

/ 6Banalny przepis

Obraz
© 123RF

Chcesz przygotować mizerię? Przygotuj 2 ogórki, cztery łyżki śmietany 18 proc., 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę soku z cytryny, sól i pieprz. Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski. Dodaj śmietanę i wymieszaj Dopraw sokiem z cytryny, cukrem oraz solą i pieprzem. Ponownie wymieszaj i włóż do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia