Trwa ładowanie...

Ogórki w zalewie gyros — doskonały dodatek do kanapek i dań z grilla

Jeśli szukacie nowych, ciekawych pomysłów na przetwory z ogórków, nasz przepis na ogórki w zalewie gyros będzie strzał w dziesiątkę. Te smaczne i chrupiące ogórki zatopione w kolorowej i aromatycznej zalewie na bazie przyprawy gyros na pewno was zaskoczą.

Ogórki gyrosOgórki gyrosŹródło: Adobe Stock
d25xo45
d25xo45

Ogórki w aromatycznej zalewie gyros to świetna alternatywa dla lepiej nam znanych przetworów warzywnych jak kiszone ogórki, korniszony czy papryka w occie. Dzięki zamknięciu tej pysznej ogórkowej sałatki w słoikach możemy cieszyć się jej smakiem także zimą, podarowując sobie trochę lata w te nieubłaganie nadchodzące, zimne i krótkie dni.

Nasze ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadów czy dań z grilla. Możecie dodawać je też do sałatek, hot dogów czy hamburgerów.

Przepis na ogórki w zalewie gyros

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 marchewki
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 ½ łyżki soli
  • 4 cebule
  • 425 g cukru
  • 300 ml octu
  • 120 ml oleju
  • 2 opakowania przyprawy gyros

d25xo45

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki, marchewkę, czosnek i cebulę kroimy na plasterki i wkładamy do miski. Solimy i mieszamy warzywa.
  2. Przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, olej, cukier i przyprawę gyros. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. Zalewamy warzywa.
  3. Przekładamy warzywa do wyparzonych słoików. Wypełniamy słoiki pozostałą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy, gotując słoiki przez 20 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Street food: Te kanapki podbijają podniebienia. Zobacz, co mają w środku

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d25xo45
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d25xo45
Więcej tematów