Ogórki w zalewie gyros — doskonały dodatek do kanapek i dań z grilla
Jeśli szukacie nowych, ciekawych pomysłów na przetwory z ogórków, nasz przepis na ogórki w zalewie gyros będzie strzał w dziesiątkę. Te smaczne i chrupiące ogórki zatopione w kolorowej i aromatycznej zalewie na bazie przyprawy gyros na pewno was zaskoczą.
Ogórki w aromatycznej zalewie gyros to świetna alternatywa dla lepiej nam znanych przetworów warzywnych jak kiszone ogórki, korniszony czy papryka w occie. Dzięki zamknięciu tej pysznej ogórkowej sałatki w słoikach możemy cieszyć się jej smakiem także zimą, podarowując sobie trochę lata w te nieubłaganie nadchodzące, zimne i krótkie dni.
Nasze ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadów czy dań z grilla. Możecie dodawać je też do sałatek, hot dogów czy hamburgerów.
Przepis na ogórki w zalewie gyros
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 4 marchewki
- 8 ząbków czosnku
- 2 ½ łyżki soli
- 4 cebule
- 425 g cukru
- 300 ml octu
- 120 ml oleju
- 2 opakowania przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
- Umyte ogórki, marchewkę, czosnek i cebulę kroimy na plasterki i wkładamy do miski. Solimy i mieszamy warzywa.
- Przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, olej, cukier i przyprawę gyros. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. Zalewamy warzywa.
- Przekładamy warzywa do wyparzonych słoików. Wypełniamy słoiki pozostałą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy, gotując słoiki przez 20 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo