WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Ogórki w zalewie gyros — doskonały dodatek do kanapek i dań z grilla

Jeśli szukacie nowych, ciekawych pomysłów na przetwory z ogórków, nasz przepis na ogórki w zalewie gyros będzie strzał w dziesiątkę. Te smaczne i chrupiące ogórki zatopione w kolorowej i aromatycznej zalewie na bazie przyprawy gyros na pewno was zaskoczą.

Ogórki gyrosOgórki gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogórki w aromatycznej zalewie gyros to świetna alternatywa dla lepiej nam znanych przetworów warzywnych jak kiszone ogórki, korniszony czy papryka w occie. Dzięki zamknięciu tej pysznej ogórkowej sałatki w słoikach możemy cieszyć się jej smakiem także zimą, podarowując sobie trochę lata w te nieubłaganie nadchodzące, zimne i krótkie dni.

Nasze ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadów czy dań z grilla. Możecie dodawać je też do sałatek, hot dogów czy hamburgerów.

Przepis na ogórki w zalewie gyros

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 marchewki
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 ½ łyżki soli
  • 4 cebule
  • 425 g cukru
  • 300 ml octu
  • 120 ml oleju
  • 2 opakowania przyprawy gyros

Sposób przygotowania:

  1. Umyte ogórki, marchewkę, czosnek i cebulę kroimy na plasterki i wkładamy do miski. Solimy i mieszamy warzywa.
  2. Przygotowujemy zalewę: mieszamy ocet, olej, cukier i przyprawę gyros. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a cukier rozpuści. Zalewamy warzywa.
  3. Przekładamy warzywa do wyparzonych słoików. Wypełniamy słoiki pozostałą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy, gotując słoiki przez 20 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Street food: Te kanapki podbijają podniebienia. Zobacz, co mają w środku

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów