Czosnkowe pikle z ogórków. Są gotowe w parę godzin

Czosnkowe pikle z ogórków to letni hit w każdej kuchni. Marynowane ogórki z czosnkiem przygotujesz szybko, a pasteryzowane mają bardzo długi termin przydatności.

Czosnkowe pikle z ogórków są łatwe w przygotowaniuCzosnkowe pikle z ogórków są łatwe w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Kisiel

Czosnkowe pikle z ogórków to propozycja nawet dla tych, którzy w życiu nie robili własnych przetworów. Przygotowanie marynaty jest śmiesznie proste, większość składników zapewne masz już w domu, a twoim największym sprzymierzeńcem jest czas. Marynowane ogórki praktycznie robią się same i są tak pyszne, że warto od razu zrobić ich większą porcję, by dłużej cieszyć się smakiem chrupiących pikli.

Przepis na czosnkowe pikle z ogórków

Będziesz potrzebować dużej miski lub glinianego naczynia, w którym marynowane ogórki będą mogły postać przez 8 godzin, a najlepiej, przez całą noc. Koper powinien mieć kwiatostany, a ilość cukru możesz nieco zmniejszyć, by uzyskać bardziej kwaśną marynatę.

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego, 10 proc.
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka gorczycy w ziarnach
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 2 duże główki czosnku
  • koper

Wykonanie

  1. Ogórki dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać. Zalej je zimną wodą i odstaw na parę godzin. Dzięki temu pozbędziesz się z nich ewentualnej goryczy i pikle będą bardziej chrupiące.
  2. Odetnij końcówki ogórków i przekrój je na podłużne ćwiartki.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno.
  4. Wymieszaj pozostałe składniki marynaty, bez kopru! Dodaj czosnek.
  5. Ogórki przełóż do dużej miski lub słoja. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Dokładnie umyj i wyparz słoiki, w których będziesz gotować ogórki. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru. Ogórki przełóż do słoików i zalej marynatą, do wysokości 3/4 słoika i zakręć.
  7. Na dno dużego garnka wyłóż cienką, bawełnianą ściereczkę. Ustaw słoiki i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Ciepłe słoiki odstaw na blat do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane czosnkowe pikle z ogórków bardzo długo zachowują świeżość.

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości