Trwa ładowanie...

Czosnkowe pikle z ogórków. Są gotowe w parę godzin

Czosnkowe pikle z ogórków to letni hit w każdej kuchni. Marynowane ogórki z czosnkiem przygotujesz szybko, a pasteryzowane mają bardzo długi termin przydatności.

Czosnkowe pikle z ogórków są łatwe w przygotowaniuCzosnkowe pikle z ogórków są łatwe w przygotowaniuŹródło: Getty Images
d9zj1o7
d9zj1o7

Czosnkowe pikle z ogórków to propozycja nawet dla tych, którzy w życiu nie robili własnych przetworów. Przygotowanie marynaty jest śmiesznie proste, większość składników zapewne masz już w domu, a twoim największym sprzymierzeńcem jest czas. Marynowane ogórki praktycznie robią się same i są tak pyszne, że warto od razu zrobić ich większą porcję, by dłużej cieszyć się smakiem chrupiących pikli.

Przepis na czosnkowe pikle z ogórków

Będziesz potrzebować dużej miski lub glinianego naczynia, w którym marynowane ogórki będą mogły postać przez 8 godzin, a najlepiej, przez całą noc. Koper powinien mieć kwiatostany, a ilość cukru możesz nieco zmniejszyć, by uzyskać bardziej kwaśną marynatę.

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego, 10 proc.
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka gorczycy w ziarnach
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 2 duże główki czosnku
  • koper

Wykonanie

  1. Ogórki dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać. Zalej je zimną wodą i odstaw na parę godzin. Dzięki temu pozbędziesz się z nich ewentualnej goryczy i pikle będą bardziej chrupiące.
  2. Odetnij końcówki ogórków i przekrój je na podłużne ćwiartki.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno.
  4. Wymieszaj pozostałe składniki marynaty, bez kopru! Dodaj czosnek.
  5. Ogórki przełóż do dużej miski lub słoja. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Dokładnie umyj i wyparz słoiki, w których będziesz gotować ogórki. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru. Ogórki przełóż do słoików i zalej marynatą, do wysokości 3/4 słoika i zakręć.
  7. Na dno dużego garnka wyłóż cienką, bawełnianą ściereczkę. Ustaw słoiki i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Ciepłe słoiki odstaw na blat do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane czosnkowe pikle z ogórków bardzo długo zachowują świeżość.

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj