Czosnkowe pikle z ogórków. Są gotowe w parę godzin

Czosnkowe pikle z ogórków to letni hit w każdej kuchni. Marynowane ogórki z czosnkiem przygotujesz szybko, a pasteryzowane mają bardzo długi termin przydatności.

Czosnkowe pikle z ogórków są łatwe w przygotowaniuCzosnkowe pikle z ogórków są łatwe w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Kisiel

Czosnkowe pikle z ogórków to propozycja nawet dla tych, którzy w życiu nie robili własnych przetworów. Przygotowanie marynaty jest śmiesznie proste, większość składników zapewne masz już w domu, a twoim największym sprzymierzeńcem jest czas. Marynowane ogórki praktycznie robią się same i są tak pyszne, że warto od razu zrobić ich większą porcję, by dłużej cieszyć się smakiem chrupiących pikli.

Przepis na czosnkowe pikle z ogórków

Będziesz potrzebować dużej miski lub glinianego naczynia, w którym marynowane ogórki będą mogły postać przez 8 godzin, a najlepiej, przez całą noc. Koper powinien mieć kwiatostany, a ilość cukru możesz nieco zmniejszyć, by uzyskać bardziej kwaśną marynatę.

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego, 10 proc.
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka gorczycy w ziarnach
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 2 duże główki czosnku
  • koper

Wykonanie

  1. Ogórki dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać. Zalej je zimną wodą i odstaw na parę godzin. Dzięki temu pozbędziesz się z nich ewentualnej goryczy i pikle będą bardziej chrupiące.
  2. Odetnij końcówki ogórków i przekrój je na podłużne ćwiartki.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno.
  4. Wymieszaj pozostałe składniki marynaty, bez kopru! Dodaj czosnek.
  5. Ogórki przełóż do dużej miski lub słoja. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Dokładnie umyj i wyparz słoiki, w których będziesz gotować ogórki. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru. Ogórki przełóż do słoików i zalej marynatą, do wysokości 3/4 słoika i zakręć.
  7. Na dno dużego garnka wyłóż cienką, bawełnianą ściereczkę. Ustaw słoiki i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Ciepłe słoiki odstaw na blat do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane czosnkowe pikle z ogórków bardzo długo zachowują świeżość.

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru