Czosnkowe pikle z ogórków. Są gotowe w parę godzin

Czosnkowe pikle z ogórków to letni hit w każdej kuchni. Marynowane ogórki z czosnkiem przygotujesz szybko, a pasteryzowane mają bardzo długi termin przydatności.

Czosnkowe pikle z ogórków są łatwe w przygotowaniuCzosnkowe pikle z ogórków są łatwe w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Kisiel

Czosnkowe pikle z ogórków to propozycja nawet dla tych, którzy w życiu nie robili własnych przetworów. Przygotowanie marynaty jest śmiesznie proste, większość składników zapewne masz już w domu, a twoim największym sprzymierzeńcem jest czas. Marynowane ogórki praktycznie robią się same i są tak pyszne, że warto od razu zrobić ich większą porcję, by dłużej cieszyć się smakiem chrupiących pikli.

Przepis na czosnkowe pikle z ogórków

Będziesz potrzebować dużej miski lub glinianego naczynia, w którym marynowane ogórki będą mogły postać przez 8 godzin, a najlepiej, przez całą noc. Koper powinien mieć kwiatostany, a ilość cukru możesz nieco zmniejszyć, by uzyskać bardziej kwaśną marynatę.

Składniki

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego, 10 proc.
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka gorczycy w ziarnach
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 2 duże główki czosnku
  • koper

Wykonanie

  1. Ogórki dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać. Zalej je zimną wodą i odstaw na parę godzin. Dzięki temu pozbędziesz się z nich ewentualnej goryczy i pikle będą bardziej chrupiące.
  2. Odetnij końcówki ogórków i przekrój je na podłużne ćwiartki.
  3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno.
  4. Wymieszaj pozostałe składniki marynaty, bez kopru! Dodaj czosnek.
  5. Ogórki przełóż do dużej miski lub słoja. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Dokładnie umyj i wyparz słoiki, w których będziesz gotować ogórki. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru. Ogórki przełóż do słoików i zalej marynatą, do wysokości 3/4 słoika i zakręć.
  7. Na dno dużego garnka wyłóż cienką, bawełnianą ściereczkę. Ustaw słoiki i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Ciepłe słoiki odstaw na blat do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane czosnkowe pikle z ogórków bardzo długo zachowują świeżość.

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów