Czosnkowe pikle z ogórków. Są gotowe w parę godzin
Czosnkowe pikle z ogórków to letni hit w każdej kuchni. Marynowane ogórki z czosnkiem przygotujesz szybko, a pasteryzowane mają bardzo długi termin przydatności.
Czosnkowe pikle z ogórków to propozycja nawet dla tych, którzy w życiu nie robili własnych przetworów. Przygotowanie marynaty jest śmiesznie proste, większość składników zapewne masz już w domu, a twoim największym sprzymierzeńcem jest czas. Marynowane ogórki praktycznie robią się same i są tak pyszne, że warto od razu zrobić ich większą porcję, by dłużej cieszyć się smakiem chrupiących pikli.
Przepis na czosnkowe pikle z ogórków
Będziesz potrzebować dużej miski lub glinianego naczynia, w którym marynowane ogórki będą mogły postać przez 8 godzin, a najlepiej, przez całą noc. Koper powinien mieć kwiatostany, a ilość cukru możesz nieco zmniejszyć, by uzyskać bardziej kwaśną marynatę.
Składniki
- 4 kg ogórków gruntowych
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego, 10 proc.
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego
- 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżka gorczycy w ziarnach
- 2 łyżki stołowe soli
- 2 duże główki czosnku
- koper
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyj. Nie musisz ich obierać. Zalej je zimną wodą i odstaw na parę godzin. Dzięki temu pozbędziesz się z nich ewentualnej goryczy i pikle będą bardziej chrupiące.
- Odetnij końcówki ogórków i przekrój je na podłużne ćwiartki.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno.
- Wymieszaj pozostałe składniki marynaty, bez kopru! Dodaj czosnek.
- Ogórki przełóż do dużej miski lub słoja. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Dokładnie umyj i wyparz słoiki, w których będziesz gotować ogórki. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru. Ogórki przełóż do słoików i zalej marynatą, do wysokości 3/4 słoika i zakręć.
- Na dno dużego garnka wyłóż cienką, bawełnianą ściereczkę. Ustaw słoiki i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Ciepłe słoiki odstaw na blat do całkowitego wystygnięcia. Tak przygotowane czosnkowe pikle z ogórków bardzo długo zachowują świeżość.