WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Ogórki szklarniowe w sklepie. Dlaczego są zapakowane w folię?

Zimą często sięgamy po dostępne w każdym markecie ogórki szklarniowe, zwane też ogórkami zielonymi, długimi lub wężami. Choć do tego widoku przywykliśmy, to każdy z nas z pewnością choć raz zadał sobie pytanie: dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Ogórki szklarniowe w skrzynce Dlaczego ogórki pakowane są pojedynczo w folię?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

W sezonie jesienno-zimowym, a także na przednówku ilość świeżych warzyw jest ograniczona. Poza korzeniowymi, które Polacy chętnie wykorzystują do zup, asortyment sklepów jest mocno ograniczony.

Tęsknota za smakiem i zapachem lata sprawia, że chętnie sięgamy po zielone ogórki. Co ciekawe, jako jedne z niewielu warzyw w sklepie pakowane są pojedynczo w folię. To rozwiązanie może w dobie troski o dobro planety mocno szokować. A czemu służy?

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Folia ma ograniczać parowanie wody, a jak wiadomo – ogórek składa się z niej aż w 97 procentach. Stąd folia spożywcza po prostu przedłuża świeżość ogórków oraz ich odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dla niektórych nie jest to dobre wytłumaczenie, a pakowanie pojedynczych sztuk warzyw w folię uważają za bezmyślność.

Co ciekawe, odpowiedzią na wszechobecny plastik w Nowej Zelandii jest tzw. nude shopping (nagie zakupy), a i w innych krajach coraz bardziej powszechne staje się zabieranie na zakupy własnych opakowań.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki