Ogórki szklarniowe w sklepie. Dlaczego są zapakowane w folię?
Zimą często sięgamy po dostępne w każdym markecie ogórki szklarniowe, zwane też ogórkami zielonymi, długimi lub wężami. Choć do tego widoku przywykliśmy, to każdy z nas z pewnością choć raz zadał sobie pytanie: dlaczego ogórki pakowane są w folię?
W sezonie jesienno-zimowym, a także na przednówku ilość świeżych warzyw jest ograniczona. Poza korzeniowymi, które Polacy chętnie wykorzystują do zup, asortyment sklepów jest mocno ograniczony.
Tęsknota za smakiem i zapachem lata sprawia, że chętnie sięgamy po zielone ogórki. Co ciekawe, jako jedne z niewielu warzyw w sklepie pakowane są pojedynczo w folię. To rozwiązanie może w dobie troski o dobro planety mocno szokować. A czemu służy?
5 powodów, dla których warto jeść ogórki
Folia ma ograniczać parowanie wody, a jak wiadomo – ogórek składa się z niej aż w 97 procentach. Stąd folia spożywcza po prostu przedłuża świeżość ogórków oraz ich odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dla niektórych nie jest to dobre wytłumaczenie, a pakowanie pojedynczych sztuk warzyw w folię uważają za bezmyślność.
Co ciekawe, odpowiedzią na wszechobecny plastik w Nowej Zelandii jest tzw. nude shopping (nagie zakupy), a i w innych krajach coraz bardziej powszechne staje się zabieranie na zakupy własnych opakowań.
Zobacz także: