Ogórki po kartusku. Przebój wśród domowych przetworów
Chrupiące ogórki w ostrej zalewie będą hitem każdej domówki czy spotkania przy grillu. Są banalnie proste w przygotowaniu, więc nie czekaj, tylko szykuj słoiki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Zalewa:
- 3,75 l wody
- 3 szklanki octu
- 5 łyżek soli
- 70 dag cukru
Ponadto:
Przepis
- Marchewkę i cebulę pokroić w krążki i zalać gorącą wodą, odstawić na chwilę, żeby zmiękły. Paprykę pokroić w paski 2 cm. Ogórki w słoiku dość ciasno układać (wcześniej dobrze umyć).
- Włożyć między ogórki parę pasków papryki, krążek papryczki chilli i słupek chrzanu, wsypać 1,5 łyżki przyprawy do ogórków, na wierzchu położyć po kilka plasterków marchewki i cebuli.
- Składniki zalewy zagotować i wrzątkiem zalewać to, co włożyliśmy do słoików. Pasteryzować 3-5 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl