Trwa ładowanie...
d3ar3l2
oprac. Karolina Rozmus

Pizza odejdzie w niepamięć. Czas na złociste drożdżowe bułeczki z nietypowym nadzieniem

Przepis

Małe, złociste i niesamowicie miękkie bułeczki drożdżowe, skrywające pod warstwą ciasta i charakternego sera smakowite nadzienie z przewagą ugotowanych ziemniaków. Idealne do pracy i jako przekąska do piwa. Wyśmienite na ciepło i na zimno, mogą być godnym rywalem włoskiego klasyka – pizzy.

d3ar3l2
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 480 g mąki pszennej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 5 ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 200 g twardego koziego sera (ewentualnie sera cheddar lub sera owczego)

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka ziaren kminku lub czarnuszki
  • 100 g startego oscypka lub innego wędzonego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
Przepis
  • Do ciepłego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na kilkanaście minut.
  • W międzyczasie obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, a następnie przepuścić je przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
  • Przesiać do miski mąkę, dodać sól, zaczyn i olej.
  • Wyrobić na gładkie, miękkie ciasto, a następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – wystarczy około 30 minut.
  • Do lekko ciepłych ziemniaków dodać mleko i starty ser. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na kształt okręgu.
  • Na środku każdego placka wykładać 1/3 farszu z ziemniaków i sera. Wokół kulki z farszu zawijać brzegi ciasta tak, by nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
  • Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni Celsjusza. Bułeczki ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić na około 15-20 minut, by ponownie wyrosły.
  • Każdą bułeczkę spłaszczać dłonią, a następnie palcami zrobić niewielkie zagłębienia na powierzchni ciasta.
  • Wymieszać mleko i żółtko, a następnie posmarować za pomocą pędzelka powierzchnię bułeczek.
  • Każdą z nich obsypać wędzonym serem i kminkiem lub czarnuszką.
  • Piec przez ok. 20 minut, aż bułeczki staną się złociste i chrupiące.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pizza odejdzie w niepamięć. Czas na złociste drożdżowe bułeczki z nietypowym nadzieniem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3ar3l2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów
d3ar3l2