Pizza odejdzie w niepamięć. Czas na złociste drożdżowe bułeczki z nietypowym nadzieniem
Małe, złociste i niesamowicie miękkie bułeczki drożdżowe, skrywające pod warstwą ciasta i charakternego sera smakowite nadzienie z przewagą ugotowanych ziemniaków. Idealne do pracy i jako przekąska do piwa. Wyśmienite na ciepło i na zimno, mogą być godnym rywalem włoskiego klasyka – pizzy.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
- 400 ml ciepłego mleka
- 480 g mąki pszennej
- 10 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 5 ziemniaków
- 100 ml mleka
- 200 g twardego koziego sera (ewentualnie sera cheddar lub sera owczego)
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka ziaren kminku lub czarnuszki
- 100 g startego oscypka lub innego wędzonego sera
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- Do ciepłego mleka dodać drożdże oraz cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na kilkanaście minut.
- W międzyczasie obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, a następnie przepuścić je przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
- Przesiać do miski mąkę, dodać sól, zaczyn i olej.
- Wyrobić na gładkie, miękkie ciasto, a następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – wystarczy około 30 minut.
- Do lekko ciepłych ziemniaków dodać mleko i starty ser. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na kształt okręgu.
- Na środku każdego placka wykładać 1/3 farszu z ziemniaków i sera. Wokół kulki z farszu zawijać brzegi ciasta tak, by nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
- Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę 180 stopni Celsjusza. Bułeczki ułożyć na blasze i przykryć ściereczką. Odstawić na około 15-20 minut, by ponownie wyrosły.
- Każdą bułeczkę spłaszczać dłonią, a następnie palcami zrobić niewielkie zagłębienia na powierzchni ciasta.
- Wymieszać mleko i żółtko, a następnie posmarować za pomocą pędzelka powierzchnię bułeczek.
- Każdą z nich obsypać wędzonym serem i kminkiem lub czarnuszką.
- Piec przez ok. 20 minut, aż bułeczki staną się złociste i chrupiące.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze