Ogórki małosolne bez wody. Prosty sposób

W warzywniakach i na bazarkach już pojawiły się pierwsze ogórki gruntowe, a to znak, że możemy zabrać się za przygotowywanie ogórków małosolnych. Czekamy na nie z niecierpliwością przez cały rok. Są jędrne, chrupiące i mają znacznie delikatniejszy smak niż kiszone. Jak je przygotować? Mamy bardzo prosty i sprawdzony przepis.

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Przygotowanie ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące i pachnące ogórki małosolne. Oprócz tego to doskonały sposób na transport tych smakołyków. Woreczki - bo o nich mowa - nie zajmują dużo miejsca, są wygodne, a po zjedzeniu zawartości można je wyrzucić lub zwinąć i zabrać do domu.

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc. Przygotuj 1 kg ogórków gruntowych, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli. Będziesz również potrzebować torby na mrożonki o pojemności 3-4 l.

Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.

Zobacz też: Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości