Ogórki małosolne bez wody. Prosty sposób

W warzywniakach i na bazarkach już pojawiły się pierwsze ogórki gruntowe, a to znak, że możemy zabrać się za przygotowywanie ogórków małosolnych. Czekamy na nie z niecierpliwością przez cały rok. Są jędrne, chrupiące i mają znacznie delikatniejszy smak niż kiszone. Jak je przygotować? Mamy bardzo prosty i sprawdzony przepis.

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Przygotowanie ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące i pachnące ogórki małosolne. Oprócz tego to doskonały sposób na transport tych smakołyków. Woreczki - bo o nich mowa - nie zajmują dużo miejsca, są wygodne, a po zjedzeniu zawartości można je wyrzucić lub zwinąć i zabrać do domu.

Metoda na sucho jest od dawna praktykowana w Rosji. Wystarczy zamknąć ogórki z przyprawami w torebce i zostawić na noc. Przygotuj 1 kg ogórków gruntowych, korzeń chrzanu, kilka gałązek kopru, 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli. Będziesz również potrzebować torby na mrożonki o pojemności 3-4 l.

Ogórki umyj, osusz i wrzuć do torby. Dodaj obrany i pokrojony w mniejsze kawałki korzeń chrzanu i pozostałe składniki. Zamknij torebkę, potrząśnij nią i włóż na kilka godzin do lodówki. Następnie przełóż do cieplejszego miejsca. Po 12-24 godzinach możesz cieszyć się już smakiem pysznych ogórków małosolnych. Przechowuj je w lodówce.

Zobacz też: Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują