Trwa ładowanie...

Ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż myślisz

Jeśli robienie zalewy do ogórków powstrzymywało cię przed zajadaniem się ogórkami małosolnymi, to możesz się już pożegnać z tym dylematem. Ogórki małosolne na sucho to prosty i szybki sposób, do którego nie potrzebujesz zalewy.

Share
Ogórki małosolne na sucho -przepis
Ogórki małosolne na sucho -przepisŹródło: Getty Images
d2h4iff

Proporcje, zalewa, gotowanie, studzenie – to dużo punktów, o których trzeba pamiętać, jeśli chcemy przygotować ogórki małosolne. A co jeśli jest łatwiejszy sposób, który zajmuje mniej czasu, a ogórki smakują tak samo dobrze, a nawet lepiej? Musisz koniecznie wypróbować sposób na sucho! Wystarczą tylko zioła, ogórki i woreczek foliowy.

Ogórki małosolne na sucho - składniki:

  • woreczek strunowy
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżeczki soli
  • pęczek koperku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ząbki czosnku
d2h4iff

Sposób przygotowania:

  • Ogórki gruntowe dokładnie umyj i odetnij im końcówki.
  • Włóż ogórki do woreczka strunowego, a następnie dodaj pozostałe składniki.
  • Zamknij woreczek i upewnij się, że pozbyłeś się całego powietrza. Następnie potrząsaj nim przez chwilę i pougniataj.
  • Teraz wystarczy odstawić woreczek do lodówki na około 6-8 godzin. Następnie przechowuj je w temperaturze pokojowej przez kolejne dwie doby Smacznego!

Jak przechowywać ogórki małosolne robione na sucho?

Pamiętajmy, że tak przygotowane ogórki są mniej zakonserwowane, dlatego po otwarciu należy wszystkie zjeść, a jeśli mają poczekać od następnego obiadu, to koniecznie w lodówce.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2h4iff

Podziel się opinią

Share
d2h4iff
d2h4iff
Więcej tematów