Ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż myślisz
Jeśli robienie zalewy do ogórków powstrzymywało cię przed zajadaniem się ogórkami małosolnymi, to możesz się już pożegnać z tym dylematem. Ogórki małosolne na sucho to prosty i szybki sposób, do którego nie potrzebujesz zalewy.
Proporcje, zalewa, gotowanie, studzenie – to dużo punktów, o których trzeba pamiętać, jeśli chcemy przygotować ogórki małosolne. A co jeśli jest łatwiejszy sposób, który zajmuje mniej czasu, a ogórki smakują tak samo dobrze, a nawet lepiej? Musisz koniecznie wypróbować sposób na sucho! Wystarczą tylko zioła, ogórki i woreczek foliowy.
Ogórki małosolne na sucho - składniki:
- woreczek strunowy
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżeczki soli
- pęczek koperku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Ogórki gruntowe dokładnie umyj i odetnij im końcówki.
- Włóż ogórki do woreczka strunowego, a następnie dodaj pozostałe składniki.
- Zamknij woreczek i upewnij się, że pozbyłeś się całego powietrza. Następnie potrząsaj nim przez chwilę i pougniataj.
- Teraz wystarczy odstawić woreczek do lodówki na około 6-8 godzin. Następnie przechowuj je w temperaturze pokojowej przez kolejne dwie doby Smacznego!
Jak przechowywać ogórki małosolne robione na sucho?
Pamiętajmy, że tak przygotowane ogórki są mniej zakonserwowane, dlatego po otwarciu należy wszystkie zjeść, a jeśli mają poczekać od następnego obiadu, to koniecznie w lodówce.