Ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż myślisz

Jeśli robienie zalewy do ogórków powstrzymywało cię przed zajadaniem się ogórkami małosolnymi, to możesz się już pożegnać z tym dylematem. Ogórki małosolne na sucho to prosty i szybki sposób, do którego nie potrzebujesz zalewy.

Ogórki małosolne na sucho - przepisyOgórki małosolne na sucho -przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images

Proporcje, zalewa, gotowanie, studzenie – to dużo punktów, o których trzeba pamiętać, jeśli chcemy przygotować ogórki małosolne. A co jeśli jest łatwiejszy sposób, który zajmuje mniej czasu, a ogórki smakują tak samo dobrze, a nawet lepiej? Musisz koniecznie wypróbować sposób na sucho! Wystarczą tylko zioła, ogórki i woreczek foliowy.

Ogórki małosolne na sucho - składniki:

  • woreczek strunowy
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżeczki soli
  • pęczek koperku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  • Ogórki gruntowe dokładnie umyj i odetnij im końcówki.
  • Włóż ogórki do woreczka strunowego, a następnie dodaj pozostałe składniki.
  • Zamknij woreczek i upewnij się, że pozbyłeś się całego powietrza. Następnie potrząsaj nim przez chwilę i pougniataj.
  • Teraz wystarczy odstawić woreczek do lodówki na około 6-8 godzin. Następnie przechowuj je w temperaturze pokojowej przez kolejne dwie doby Smacznego!

Jak przechowywać ogórki małosolne robione na sucho?

Pamiętajmy, że tak przygotowane ogórki są mniej zakonserwowane, dlatego po otwarciu należy wszystkie zjeść, a jeśli mają poczekać od następnego obiadu, to koniecznie w lodówce.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów