Ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż myślisz

Jeśli robienie zalewy do ogórków powstrzymywało cię przed zajadaniem się ogórkami małosolnymi, to możesz się już pożegnać z tym dylematem. Ogórki małosolne na sucho to prosty i szybki sposób, do którego nie potrzebujesz zalewy.

Ogórki małosolne na sucho - przepisyOgórki małosolne na sucho -przepis
Źródło zdjęć: © Getty Images

Proporcje, zalewa, gotowanie, studzenie – to dużo punktów, o których trzeba pamiętać, jeśli chcemy przygotować ogórki małosolne. A co jeśli jest łatwiejszy sposób, który zajmuje mniej czasu, a ogórki smakują tak samo dobrze, a nawet lepiej? Musisz koniecznie wypróbować sposób na sucho! Wystarczą tylko zioła, ogórki i woreczek foliowy.

Ogórki małosolne na sucho - składniki:

  • woreczek strunowy
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżeczki soli
  • pęczek koperku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  • Ogórki gruntowe dokładnie umyj i odetnij im końcówki.
  • Włóż ogórki do woreczka strunowego, a następnie dodaj pozostałe składniki.
  • Zamknij woreczek i upewnij się, że pozbyłeś się całego powietrza. Następnie potrząsaj nim przez chwilę i pougniataj.
  • Teraz wystarczy odstawić woreczek do lodówki na około 6-8 godzin. Następnie przechowuj je w temperaturze pokojowej przez kolejne dwie doby Smacznego!

Jak przechowywać ogórki małosolne robione na sucho?

Pamiętajmy, że tak przygotowane ogórki są mniej zakonserwowane, dlatego po otwarciu należy wszystkie zjeść, a jeśli mają poczekać od następnego obiadu, to koniecznie w lodówce.

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany