Trwa ładowanie...
d2e33ed

Ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż myślisz

Jeśli robienie zalewy do ogórków powstrzymywało cię przed zajadaniem się ogórkami małosolnymi, to możesz się już pożegnać z tym dylematem. Ogórki małosolne na sucho to prosty i szybki sposób, do którego nie potrzebujesz zalewy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ogórki małosolne na sucho -przepis
Ogórki małosolne na sucho -przepis (Getty Images)
d2e33ed

Proporcje, zalewa, gotowanie, studzenie – to dużo punktów, o których trzeba pamiętać, jeśli chcemy przygotować ogórki małosolne. A co jeśli jest łatwiejszy sposób, który zajmuje mniej czasu, a ogórki smakują tak samo dobrze, a nawet lepiej? Musisz koniecznie wypróbować sposób na sucho! Wystarczą tylko zioła, ogórki i woreczek foliowy.

Ogórki małosolne na sucho - składniki:

d2e33ed

- woreczek strunowy

- 1 kg ogórków gruntowych

- 3 łyżeczki soli

- pęczek koperku

d2e33ed

- 4 liście laurowe

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 1/2 łyżeczki gorczycy

- ząbki czosnku

d2e33ed

Sposób przygotowania:

- Ogórki gruntowe dokładnie umyj i odetnij im końcówki.

- Włóż ogórki do woreczka strunowego, a następnie dodaj pozostałe składniki.

- Zamknij woreczek i upewnij się, że pozbyłeś się całego powietrza. Następnie potrząsaj nim przez chwilę i pougniataj.

d2e33ed

- Teraz wystarczy odstawić woreczek do lodówki na około 6-8 godzin. Następnie przechowuj je w temperaturze pokojowej przez kolejne dwie doby Smacznego!

Jak przechowywać ogórki małosolne robione na sucho?

Pamiętajmy, że tak przygotowane ogórki są mniej zakonserwowane, dlatego po otwarciu należy wszystkie zjeść, a jeśli mają poczekać od następnego obiadu, to koniecznie w lodówce.

d2e33ed

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2e33ed

Podziel się opinią

Share

d2e33ed

d2e33ed