Jadalne chwasty. Łatwo dostępne i bardzo wartościowe

Definicja mówi, że chwasty to rośliny, które rosną tam, gdzie tego nie zaplanowano... Ale jak wiadomo wśród takich roślin rosnących dziko i bez wkładu człowieka, znaleźć można prawdziwe zielone perełki, pełne witamin, soli mineralnych, mikroelementów i błonnika. I wykorzystać je dla naszego zdrowia i urody, przenosząc z łąki na talerz.

ŁąkaNajpopularniejsze i łatwo dostępne jadalne chwasty
Źródło zdjęć: © 123RF

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna to roślina, dla której warto zostawić miejsce w ogrodzie, ponieważ lubią ją pożyteczne owady. Poza tym pokrzywa jest źródłem wielu składników mineralnych, witamin i substancji odżywczych. Stosowana jest w lecznictwie i kosmetologii. Działa moczopędnie, obniża poziom cukru we krwi i łagodzi objawy alergii.

Do jedzenia wykorzystuje się młode listki pokrzywy z wierzchołków tej rośliny. Można je jadać od kwietnia do października, przed jedzeniem należy roślinę sparzyć.

Bardzo popularna jest zupa, herbatka, sałatki, jako dodatek do sosów mięsnych, koktajli, farszu do pierogów i naleśników, wytrawnych ciast i deserów.

Mniszek pospolity

Mniszek pospolity to roślina zaliczana do ziół i określana jako miododajna, bowiem pszczoły chętnie zbierają jej pyłki na miód.

Jadalne są wszystkie części mniszka. Paki i kwiaty zbieramy cały czas, korzenie bardzo wczesną wiosną i jesienią, liście w czerwcu- są wtedy najsmaczniejsze i mało gorzkie.

Liście mniszka dodajemy do sałatek, przyrządzamy jak szpinak i robimy z nich pesto. Korzenie jada się tak samo jak marchew, z pąków i kwiatów robi się syropy, napary, wina, można je też kisić i marynować.

Pizza na chlebie. Przepis Joli Caputy

Babka lancetowata

Babka lancetowata - ta bylina zawiera dużo związków śluzowych, irydoidowych, kwasów organicznych, minerałów i witamin. Babka lancetowata jest bardzo popularna wśród zielarzy. Jest naturalnym środkiem przyspieszającym gojenie się ran, ma właściwości przeciwzapalne, łagodzące śluzówkę jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Uszczelnia naczynia krwionośne, podnosi krzepliwość krwi.

Babkę zbiera się od maja do września, a jadalne są jej liście, które się parzy przed jedzeniem. Można je jeść na surowo i na ciepło, jako dodatek do sałatki, koktajlu, gotowane i smażone.

Komosa biała

Komosa biała, zwana także lebiodą, występuje na całym świecie za wyjątkiem Antarktydy. W czasach przeszłych była rośliną uprawną i zaliczaną do ziół.

Jadalne są młode liście i nasiona komosy białej. Starsze liście powinny być gotowane. Można z nich robić pesto, dodawać do sałatek i surówek.

Szczawik zajęczy

Szczawik zajęczy jest bogaty w kwas szczawiowy i ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i wspomaga trawienie.

Jadalna jest cała roślina, ale w kuchni wykorzystuje się przeważnie tylko jej liście, które należy zbierać zaraz na początku kwitnienia rośliny. Są wykorzystywane jako dodatek do zup, sosów i sałatek.

Bluszczyk kurdybanek

Bluszczyk kurdybanek jest rośliną, która zwabia pożyteczne owady. Nie należy więc całkowicie eliminować jej z ogrodów. Zaczyna być także traktowany jako roślina ozdobna. Charakteryzuje się korzennym zapachem, ponieważ zawiera olejki eteryczne. Jest wykorzystywany jako zioło i wchodzi w skład wielu ziołowych mieszanek. Jest także składnikiem piwa.

Jadalne są liście i kwiaty bluszczyku, które zbiera się od maja do czerwca.

Można nim zastąpić pietruszkę i dodawać do sałatek.

Podagrycznik pospolity

Podagrycznik pospolity swoją nazwę zawdzięcza temu, że stosowano go w leczeniu podagry i był zwany zielem artretyzmu. Jest znanym od wieków ziołem łagodzącym bóle reumatyczne i poprawiającym metabolizm, czyli oczyszczanie organizmu z toksyn.

Liście i łodygi podagrycznika można zbierać o każdej porze roku, ale najlepsze do jedzenia są w maju i czerwcu. Mają smak marchwi i są cennym dodatkiem do wielu dań. Podagrycznik wykorzystuje się do zup, sałatek, sosów, koktajli. Można jeść smażąc jego liście, a także pić napary z suszonych części rośliny.

Sałatka
© 123RF

Gwiazdnica pospolita

Gwiazdnica pospolita jest bardzo pospolitym chwastem występującym na całym świecie, także w kuchni. W Japonii dodaje się gwiazdnicę do zimowych zup ryżowych. Według Celtów natomiast należy do dziewięciu magicznych ziół.

Gwiazdnica stabilizuje stan wątroby i przyspiesza gojenie ran.

Roślinę można zbierać cały rok, jest odporna na mróz i może kwitnąć nawet pod śniegiem. Jest wspaniałym dodatkiem do potraw, można ją jeść gotowaną i surową.

Jest idealna na pesto, jako dodatek do sałatek i zup. Można robić na niej nalewki , które mają dobry wpływ na układ krwionośny.

Cykoria podróżnik

Cykoria podróżnik - roślina, której nie można pomylić z żadną inną. Ma prawie bezlistne łodygi i modre kwiaty, które otwierają się tylko rano i kwitną od lipca do września. To typowo polna roślina i chwast. Należy do cennych roślin miododajnych.

Jest bardzo znana w lecznictwie od wieków. W kuchni wykorzystuje się jej korzenie i liście. Do zup i sałatek dodaje się młode liście, a sproszkowane korzenie są składnikiem kaw zbożowych. Jest traktowana jako przyprawa do dań i napojów.

Rumianek pospolity

Rumianek pospolity jest znanym i cenionym ziołem, środkiem leczniczym przy leczeniu kolek, problemów trawiennych, bezsenności i stanów zapalnych skóry.

Jest także ceniona roślina w kuchni nie tylko jako składnik naparów i nalewek.

Świeże kwiaty rumianku świetnie pasują do deserów - lodów śmietankowych, panna cotty, bezy i makaroników. Poza tym dobrze smakują w wytrawnych zupach na bazie selera i kalafiora, do sałatek i lemoniad.

Przepisy z jadalnymi chwastami

Sos z podagrycznika

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść liści podagrycznika
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Liście podagrycznika myjemy, osuszamy i siekamy.
  2. Do miski wlewamy jogurt, sok z cytryny i podagrycznik.
  3. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do sałatek, frytek, grillowanych warzyw.

Sałatka z wędzoną rybą i mniszkiem

Składniki:

  • mięso z wędzonego pstrąga bez skóry i ości
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • garść liści mniszka
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Liście mniszka płuczemy i odsączamy z wody.
  2. Oliwę łączymy w słoiczku z pieprzem i sokiem cytrynowym.
  3. W misce układamy kawałki ryby, liście mniszka i jajka pokrojone na ćwiartki.
  4. Delikatnie mieszamy i polewamy oliwą z cytryną.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw