Odżywianie zgodnie z porami roku. Co jeść jesienią i zimą?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Rozgrzewające przysmaki

Obraz
© 123RF

Gdy za oknem hula wiatr, pada deszcz lub śnieg, zaś temperatura przyjmuje wartości ujemne, trzeba zwrócić szczególną uwagę na naszą dietę. Jesienią i zimą potrzebujemy zwłaszcza przysmaków, które rozgrzeją, wzmocnią odporność oraz uzupełnią niedobory witamin.

Chłodne pory roku nie są zbyt korzystne dla naszego organizmu, szczególnie systemu immunologicznego. Okresowe osłabienie komórek odpornościowych skutkuje podatnością na rozmaite infekcje, niekiedy stające się nawet zagrożeniem dla życia. Możemy temu zapobiec, stosując odpowiednią dietę, która pozwoli przetrwać trudne miesiące w dobrej formie. Co należy jeść jesienią i zimą?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Kiszonki

Obraz
© Shutterstock.com

Nieprzypadkowo nasi przodkowie kisili jesienią ogromne ilości kapusty czy ogórków. Tego typu przetwory to skarbnica wzmacniającej odporność organizmu witaminy C oraz fitoncydów, które niszczą bakterie i wirusy, a także wykazują działanie przeciwzapalne. Kiszonki dostarczają potężnej dawki błonnika pokarmowego, który reguluje przemianę materii. Wykazują też działanie probiotyczne, regenerując naszą naturalną florę bakteryjną, a jej kondycja bywa zimą bardzo kiepska.

/ 9Pożywne zupy

Obraz
© Fotolia

W jesienny lub zimowy dzień nic nie rozgrzeje, jednocześnie zaspokajając apetyt tak, jak talerz pożywnej zupy. Na naszym stole powinien często gościć np. tradycyjny rosół – badania naukowe potwierdziły, że skutecznie stymuluje układ odpornościowy, a także łagodzi katar i kaszel, zmniejszając stan zapalny. Innymi ciekawymi propozycjami do jadłospisu są grochówka, krupnik czy krem z kukurydzy.

/ 9Ciepłe śniadanie

Obraz
© iStock.com

Podstawa jesiennej i zimowej diety. Zamiast kanapek przygotujmy rano talerz pożywnej owsianki. Płatki owsiane dostarczają bowiem solidnej dawki cennych składników pokarmowych, które nie tylko rozgrzewają, ale dodają też sił i witalności. Chłodny dzień warto też rozpocząć od tradycyjnej jajecznicy, może niekonieczne na boczku, ale na pewno z posiekanym szczypiorkiem. Dlaczego? Jajka zakwaszają organizm, więc powinny być łączone z zasadotwórczymi warzywami, czyli także cebulą, pomidorami, szpinakiem lub szparagami.

/ 9Ryby morskie

Obraz
© 123RF

Polacy jedzą zdecydowanie zbyt mało ryb. Tymczasem łosoś, dorsz, makrela czy halibut stanowią wyjątkowo bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, bardzo potrzebnych zwłaszcza w czasie chłodnych pór roku, gdyż wzmacniają nadwątlony system odpornościowy. Tego typu związki korzystnie wpływają także na układ krążenia, poprawiają przemianę materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększając m.in. poziom serotoniny, dzięki czemu mamy lepsze samopoczucie, nawet gdy pogoda za oknem działa przygnębiająco.

/ 9Warzywa i owoce

Obraz
© 123RF

Oczywiste źródło potrzebnych jesienią i zimą witamin. W naszym jadłospisie nie powinno wtedy brakować marchewki, pietruszki, dyni, buraków, papryki, kapusty, brukselki, jarmużu, cebuli, czosnku, jabłek czy gruszek. O tej porze roku organizm potrzebuje przede wszystkim rozgrzewających posiłków, dlatego warzywa warto jeść po ugotowaniu. Jednak, by nie pozbawić ich wartościowych składników, obróbka termiczna powinna trwać stosunkowo krótko, najlepiej przyrządzać posiłki na parze.

/ 9Orzechy

Obraz
© Shutterstock.com

Znakomita przekąska na jesienny lub zimowy dzień. Orzechy: włoskie, laskowe czy brazylijskie to skoncentrowane źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają odporność i poprawiają samopoczucie. Badania naukowe wykazały, że jedzenie tego typu przysmaków częściej niż raz w tygodniu zmniejsza również ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

/ 9Kasze

Obraz
© Fotolia

Kolejny jesienno-zimowy "must eat". Kasze stanowią fundament zdrowia i zbilansowanej diety, poza tym są produktem o bardzo szerokim zastosowaniu w kuchni. O tej porze roku warto sięgnąć po wzmacniającą odporność kaszę jaglaną (bogate źródło magnezu oraz witamin z grupy B) oraz gryczaną, od wieków cenioną ze względu na właściwości rozgrzewające, a także działającą kojąco na układ nerwowy czy łagodzącą problemy ze snem.

/ 9Wyraziste przyprawy

Obraz
© iStock.com

Przygotowując posiłki jesienią i zimą, warto pamiętać o wzbogacaniu ich aromatycznymi przyprawami, które poprawiają nie tylko smak, ale również walory odżywcze. Na przykład kardamon rozgrzewa i działa antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie, pomagając uporać się z infekcjami. Podobne właściwości wykazuje imbir, nieprzypadkowo nazywany w Azji "gorącym korzeniem". Zawarta w papryczce chili kapsaicyna nie tylko pobudza wydzielanie ciepła, ale również znacznie przyspiesza tempo przemiany materii i powoduje wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary