Trwa ładowanie...
d1p12y0
Paulina Michalak

Odwrócone ciasto z ananasem. Najlepszy przepis

Przepis

Odwrócone ciasto z ananasem nie tylko bardzo efektownie się prezentuje, ale jest też bardzo proste w przygotowaniu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d1p12y0
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Ciasto:

  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 60 g cukru na karmel
  • 1 puszka ananasów w plastrach
Przepis
  • Cukier wsypać na patelnię i poczekać, aż się rozpuści i zbrązowieje. Wylać na blaszkę i rozprowadzić na dnie.
  • Ananasy odsączyć z soku na ręczniku papierowym następnie ułożyć w blaszce na karmelu.
  • W misce zmiksować cukier z jajkami na puszysta masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i masło miksować do uzyskania gładkiej masy.
  • Ciasto wylać na wcześniej ułożone ananasy i wyrównać.
  • Piec 30-40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawić na 15 min. do wystudzenia, a następnie do góry ciasta przyłożyć paterę i szybkim ruchem odwrócić, zdjąć papier do pieczenia.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Odwrócone ciasto z ananasem. Najlepszy przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1p12y0

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1p12y0
d1p12y0
d1p12y0
d1p12y0
Więcej tematów
d1p12y0