Odwrócone ciasto z ananasem. Najlepszy przepis

Odwrócone ciasto z ananasem nie tylko bardzo efektownie się prezentuje, ale jest też bardzo proste w przygotowaniu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Odwrócone ciasto z ananasem. Najlepszy przepisOdwrócone ciasto z ananasem. Najlepszy przepis
Paulina Michalak

Ciasto:

  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 60 g cukru na karmel
  • 1 puszka ananasów w plastrach

Przepis

  • Cukier wsypać na patelnię i poczekać, aż się rozpuści i zbrązowieje. Wylać na blaszkę i rozprowadzić na dnie.
  • Ananasy odsączyć z soku na ręczniku papierowym następnie ułożyć w blaszce na karmelu.
  • W misce zmiksować cukier z jajkami na puszysta masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i masło miksować do uzyskania gładkiej masy.
  • Ciasto wylać na wcześniej ułożone ananasy i wyrównać.
  • Piec 30-40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawić na 15 min. do wystudzenia, a następnie do góry ciasta przyłożyć paterę i szybkim ruchem odwrócić, zdjąć papier do pieczenia.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja