Odwrócone ciasto z ananasem. Najlepszy przepis
Odwrócone ciasto z ananasem nie tylko bardzo efektownie się prezentuje, ale jest też bardzo proste w przygotowaniu. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 130 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 60 g cukru na karmel
- 1 puszka ananasów w plastrach
Przepis
- Cukier wsypać na patelnię i poczekać, aż się rozpuści i zbrązowieje. Wylać na blaszkę i rozprowadzić na dnie.
- Ananasy odsączyć z soku na ręczniku papierowym następnie ułożyć w blaszce na karmelu.
- W misce zmiksować cukier z jajkami na puszysta masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i masło miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto wylać na wcześniej ułożone ananasy i wyrównać.
- Piec 30-40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto odstawić na 15 min. do wystudzenia, a następnie do góry ciasta przyłożyć paterę i szybkim ruchem odwrócić, zdjąć papier do pieczenia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl