Od pokoleń w domach polskich rodzin. Dlaczego tak cenimy porcelanę?

Miłość do porcelany ma wyjątkowo długą tradycję i korzenie. Od zawsze kojarzymy ją ze spotkaniami w gronie najbliższych. Co sprawia, że jest tak wyjątkowa i dlaczego tak ją kochamy?

PorcelanaPorcelana
Źródło zdjęć: © materiały partnera
oprac.  KGD

Z jakościowej porcelany wszystkie potrawy i napoje smakują lepiej. To fakt, któremu trudno się zaprzeczy

. Dobra porcelana pełni bardzo ważną rolę. Nie tylko dekoruje stół w jadalni, ale jest również doskonałą towarzyszką rodzinnych spotkań. Polacy cenią ją za jej nienaganny styl, klasę i kunszt wykonania. Mało kto wie, ale na przykład produkty marki Chodzież w dużym stopniu powstają dzięki pracy ludzkich rąk. W dobie automatyzacji może to dziwić, ale w tej branży to precyzyjne wykonanie oraz troska o detal na każdym etapie produkcji jest kluczem do sukcesu.

Porcelana w Polsce znana od lat

Tradycja podawania potraw na porcelanie sięga w Polsce czasów przypadających na koniec XVIII wieku. Jednak na początku nie trafiała ona na wszystkie stoły. Zakup dawnych kolekcji porcelany kojarzony był raczej z domami o wyższym statusie majątkowym. Dopiero w XX wieku po porcelanę zaczęli sięgać także mniej zamożni, mogący sobie pozwolić na zakup produktów w zdecydowanie bardziej przystępnych cenach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Dlaczego tak uwielbiamy porcelanę?

Przede wszystkim za jej walory estetyczne w połączeniu z użytkowymi. Wspomnianą już porcelanę, między innymi marki Chodzież, można używać każdego dnia, myć ją w zmywarce i podgrzewać na niej jedzenie w mikrofalówce (wyjątek stanowią jedynie te z elementami złota lub platyny).

Doskonale sprawdza się zarówno podczas uroczystych spotkań jak i kameralnych obiadów w towarzystwie najbliższych. Inne wyroby ceramiczne, szczególnie te codziennego użytku, każdego dnia narażone są na uszkodzenia. W wielu przypadkach - jeśli dojdzie do zabrudzeń - to wsiąkają one w ich strukturę, a usunięcie tego będzie niemożliwe. Natomiast w przypadku porcelany do tego nie dojdzie. Dzięki wypałom wysokotemperaturowym żadne zabrudzenie nie wsiąka w naczynie, nie pozostają na nim trwałe osady, brud czy plamy. Nawet po wielu latach użytkowania porcelana będzie prezentować się wspaniale. Ponadto producent zadbał również o to, by ich wyroby nie miały w swoim składzie metali ciężkich, a sama porcelana spełnia wszystkie wymogi Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli.

Sięgając po tę porcelanę, można mieć pewność wysokiej jakości. Wiele inspiracji można znaleźć na stronie największego w Polsce producenta porcelany, Polskiej Grupy Porcelanowej. Będą tam produkty dedykowane indywidualnym potrzebom i niezawodnie spełniające swoją funkcję serwowania dań.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru