Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Wilgotne i pachnące cynamonem
Zaczęła się meteorologiczna jesień. W wielu regionach Polski te zmianę odzwierciedla też pogoda za oknem. Jest coraz chłodniej, zwłaszcza wieczorami. W taką pogodę nic nie smakuje lepiej niż kawałek pysznego, cynamonowego ciasta marchewkowego z filiżanką mocnej, rozgrzewającej herbaty. Przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się kucharka i jurorka MasterChefa, Ania Starmach.
Ania Starmach to kucharka, osobowość telewizyjna i autorka książek kulinarnych. Jest absolwentką prestiżowej francuskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu. Szerszej publiczności jest znana głównie jako jedna z jurorek polskiej edycji programów MasterChef i MasterChef Junior. Dziś mamy dla was przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach, który można znaleźć również na Instagramie kucharki.
Ciasto marchewkowe niezmiennie kojarzy nam się z jesienią. Jest pyszne i pachnące cynamonem. Wilgotności marchewkowe ciasto kryje w sobie chrupiące orzechy i słodkie rodzynki. Przełożone jest delikatnym, słodkim kremem na bazie sera mascarpone. Takie ciasto wspaniale smakuje z kubkiem herbaty w chłodne, jesienne popołudnia.
Przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach
Składniki:
- 250 g mąki
- 5 startych marchewek (300 g)
- 350 g brązowego cukru
- 300 ml oleju
- 4 jaja
- 1 starte jabłko
- garść rodzynek
- garść orzechów pekan
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem:
- 250 g sera mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól mieszamy w dużej misce.
- Olej, cukier i jajka miksujemy w osobnej misce na niskich obrotach. Powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy starte jabłko, marchewkę, rodzynki i grubo posiekane orzechy. Mieszamy.
- Dwie tortownice o średnicy około 22 cm smarujemy olejem lub margaryną.
- Wlewamy ciasto i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
- Ser mascarpone, śmietanę, cukier puder i sok z cytryny mieszamy przy użyciu miksera.
- Kiedy ciasto już się ostudzi, smarujemy jedną warstwę połową masy, kładziemy na niej drugi krążek ciasta i dekorujemy wierzch pozostałą masą i orzechami.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo