Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Wilgotne i pachnące cynamonem

Zaczęła się meteorologiczna jesień. W wielu regionach Polski te zmianę odzwierciedla też pogoda za oknem. Jest coraz chłodniej, zwłaszcza wieczorami. W taką pogodę nic nie smakuje lepiej niż kawałek pysznego, cynamonowego ciasta marchewkowego z filiżanką mocnej, rozgrzewającej herbaty. Przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się kucharka i jurorka MasterChefa, Ania Starmach.

Ciasto marchewkowe Ani StarmachCiasto marchewkowe Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Ania Starmach to kucharka, osobowość telewizyjna i autorka książek kulinarnych. Jest absolwentką prestiżowej francuskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu. Szerszej publiczności jest znana głównie jako jedna z jurorek polskiej edycji programów MasterChef i MasterChef Junior. Dziś mamy dla was przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach, który można znaleźć również na Instagramie kucharki.

Ciasto marchewkowe niezmiennie kojarzy nam się z jesienią. Jest pyszne i pachnące cynamonem. Wilgotności marchewkowe ciasto kryje w sobie chrupiące orzechy i słodkie rodzynki. Przełożone jest delikatnym, słodkim kremem na bazie sera mascarpone. Takie ciasto wspaniale smakuje z kubkiem herbaty w chłodne, jesienne popołudnia.

Przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 5 startych marchewek (300 g)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju
  • 4 jaja
  • 1 starte jabłko
  • garść rodzynek
  • garść orzechów pekan
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól mieszamy w dużej misce.
  2. Olej, cukier i jajka miksujemy w osobnej misce na niskich obrotach. Powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy starte jabłko, marchewkę, rodzynki i grubo posiekane orzechy. Mieszamy.
  4. Dwie tortownice o średnicy około 22 cm smarujemy olejem lub margaryną.
  5. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  6. Ser mascarpone, śmietanę, cukier puder i sok z cytryny mieszamy przy użyciu miksera.
  7. Kiedy ciasto już się ostudzi, smarujemy jedną warstwę połową masy, kładziemy na niej drugi krążek ciasta i dekorujemy wierzch pozostałą masą i orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory