Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Wilgotne i pachnące cynamonem

Zaczęła się meteorologiczna jesień. W wielu regionach Polski te zmianę odzwierciedla też pogoda za oknem. Jest coraz chłodniej, zwłaszcza wieczorami. W taką pogodę nic nie smakuje lepiej niż kawałek pysznego, cynamonowego ciasta marchewkowego z filiżanką mocnej, rozgrzewającej herbaty. Przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się kucharka i jurorka MasterChefa, Ania Starmach.

Ciasto marchewkowe Ani StarmachCiasto marchewkowe Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Ania Starmach to kucharka, osobowość telewizyjna i autorka książek kulinarnych. Jest absolwentką prestiżowej francuskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu. Szerszej publiczności jest znana głównie jako jedna z jurorek polskiej edycji programów MasterChef i MasterChef Junior. Dziś mamy dla was przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach, który można znaleźć również na Instagramie kucharki.

Ciasto marchewkowe niezmiennie kojarzy nam się z jesienią. Jest pyszne i pachnące cynamonem. Wilgotności marchewkowe ciasto kryje w sobie chrupiące orzechy i słodkie rodzynki. Przełożone jest delikatnym, słodkim kremem na bazie sera mascarpone. Takie ciasto wspaniale smakuje z kubkiem herbaty w chłodne, jesienne popołudnia.

Przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 5 startych marchewek (300 g)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju
  • 4 jaja
  • 1 starte jabłko
  • garść rodzynek
  • garść orzechów pekan
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól mieszamy w dużej misce.
  2. Olej, cukier i jajka miksujemy w osobnej misce na niskich obrotach. Powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy starte jabłko, marchewkę, rodzynki i grubo posiekane orzechy. Mieszamy.
  4. Dwie tortownice o średnicy około 22 cm smarujemy olejem lub margaryną.
  5. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  6. Ser mascarpone, śmietanę, cukier puder i sok z cytryny mieszamy przy użyciu miksera.
  7. Kiedy ciasto już się ostudzi, smarujemy jedną warstwę połową masy, kładziemy na niej drugi krążek ciasta i dekorujemy wierzch pozostałą masą i orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀