Trwa ładowanie...

Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Wilgotne i pachnące cynamonem

Zaczęła się meteorologiczna jesień. W wielu regionach Polski te zmianę odzwierciedla też pogoda za oknem. Jest coraz chłodniej, zwłaszcza wieczorami. W taką pogodę nic nie smakuje lepiej niż kawałek pysznego, cynamonowego ciasta marchewkowego z filiżanką mocnej, rozgrzewającej herbaty. Przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się kucharka i jurorka MasterChefa, Ania Starmach.

Ciasto marchewkowe Ani StarmachCiasto marchewkowe Ani StarmachŹródło: Instagram.com
d2cnfso
d2cnfso

Ania Starmach to kucharka, osobowość telewizyjna i autorka książek kulinarnych. Jest absolwentką prestiżowej francuskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu. Szerszej publiczności jest znana głównie jako jedna z jurorek polskiej edycji programów MasterChef i MasterChef Junior. Dziś mamy dla was przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach, który można znaleźć również na Instagramie kucharki.

Ciasto marchewkowe niezmiennie kojarzy nam się z jesienią. Jest pyszne i pachnące cynamonem. Wilgotności marchewkowe ciasto kryje w sobie chrupiące orzechy i słodkie rodzynki. Przełożone jest delikatnym, słodkim kremem na bazie sera mascarpone. Takie ciasto wspaniale smakuje z kubkiem herbaty w chłodne, jesienne popołudnia.

Przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 5 startych marchewek (300 g)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju
  • 4 jaja
  • 1 starte jabłko
  • garść rodzynek
  • garść orzechów pekan
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

d2cnfso

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól mieszamy w dużej misce.
  2. Olej, cukier i jajka miksujemy w osobnej misce na niskich obrotach. Powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy starte jabłko, marchewkę, rodzynki i grubo posiekane orzechy. Mieszamy.
  4. Dwie tortownice o średnicy około 22 cm smarujemy olejem lub margaryną.
  5. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  6. Ser mascarpone, śmietanę, cukier puder i sok z cytryny mieszamy przy użyciu miksera.
  7. Kiedy ciasto już się ostudzi, smarujemy jedną warstwę połową masy, kładziemy na niej drugi krążek ciasta i dekorujemy wierzch pozostałą masą i orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj