Ciasto marchewkowe Ani Starmach. Wilgotne i pachnące cynamonem

Zaczęła się meteorologiczna jesień. W wielu regionach Polski te zmianę odzwierciedla też pogoda za oknem. Jest coraz chłodniej, zwłaszcza wieczorami. W taką pogodę nic nie smakuje lepiej niż kawałek pysznego, cynamonowego ciasta marchewkowego z filiżanką mocnej, rozgrzewającej herbaty. Przepisem na to pyszne ciasto podzieliła się kucharka i jurorka MasterChefa, Ania Starmach.

Ciasto marchewkowe Ani StarmachCiasto marchewkowe Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Ania Starmach to kucharka, osobowość telewizyjna i autorka książek kulinarnych. Jest absolwentką prestiżowej francuskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu. Szerszej publiczności jest znana głównie jako jedna z jurorek polskiej edycji programów MasterChef i MasterChef Junior. Dziś mamy dla was przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach, który można znaleźć również na Instagramie kucharki.

Ciasto marchewkowe niezmiennie kojarzy nam się z jesienią. Jest pyszne i pachnące cynamonem. Wilgotności marchewkowe ciasto kryje w sobie chrupiące orzechy i słodkie rodzynki. Przełożone jest delikatnym, słodkim kremem na bazie sera mascarpone. Takie ciasto wspaniale smakuje z kubkiem herbaty w chłodne, jesienne popołudnia.

Przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 5 startych marchewek (300 g)
  • 350 g brązowego cukru
  • 300 ml oleju
  • 4 jaja
  • 1 starte jabłko
  • garść rodzynek
  • garść orzechów pekan
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól mieszamy w dużej misce.
  2. Olej, cukier i jajka miksujemy w osobnej misce na niskich obrotach. Powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy starte jabłko, marchewkę, rodzynki i grubo posiekane orzechy. Mieszamy.
  4. Dwie tortownice o średnicy około 22 cm smarujemy olejem lub margaryną.
  5. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  6. Ser mascarpone, śmietanę, cukier puder i sok z cytryny mieszamy przy użyciu miksera.
  7. Kiedy ciasto już się ostudzi, smarujemy jedną warstwę połową masy, kładziemy na niej drugi krążek ciasta i dekorujemy wierzch pozostałą masą i orzechami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru