Oczyszczanie organizmu. Jakie produkty ułatwią detoks przed wakacjami?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Włącz do diety

Obraz
© 123RF

Zbliżające się lato, to dla wielu silna motywacja by zadbać o wygląd. Pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, podkreślić mięśnie, poprawić kondycję skóry. Aby skutecznie zadbać o wygląd, a jednocześnie korzystnie wpłynąć na ogólny stan organizmu, zacznijmy od oczyszczenia go z toksyn. Pomoże nam w tym wiele produktów, które znajdziemy w naszej kuchni. Które z nich mają takie właściwości? Oto lista najsilniejszych naturalnych detoksykatorów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Burak

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy pozbyć się toksyn, koniecznie sięgnijmy po buraki. Warzywa te mają bardzo mocne działanie oczyszczające oraz odkwaszające organizm. Buraki zawierają mnóstwo błonnika, który pobudza metabolizm, a jednocześnie oczyszcza jelita z resztek pokarmowych, zatruwających nasze ciała. Betaina, którą znajdziemy w dużych ilościach w tych warzywach, pomaga również w regeneracji wątroby. W kuchni używajmy jak najwięcej buraków surowych, w postaci sałatek, surówek czy soków.

/ 7Cebula i czosnek

Obraz
© 123RF

Glutation to składnik żywności, który jest bardzo potrzebny w procesie wydalania toksyn z organizmu. Jest to białko, które nie tylko pomaga w usuwaniu szkodliwych azotynów, ale również neutralizuje wiele sztucznych substancji, w które obfituje współczesna żywność. Szczególnie bogate w glutation są cebula i czosnek. Te dwa warzywa powinny być więc składnikami każdej diety oczyszczającej. Nie tracą one swoich właściwości nawet po ugotowaniu, więc doprawiajmy czosnkiem i cebulą nasze potrawy przy każdej okazji.

/ 7Jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Wiele owoców działa oczyszczająco, ale niewątpliwym królem są tu jabłka. Zawierają one mnóstwo błonnika, ale również witaminy i mikroelementy, które nie tylko odżywiają, ale wspomagają przemianę materii. Jabłka dostarczają też bardzo dużo kwasów organicznych, które eliminują toksyczne substancje znajdujące się w organizmie i biorą udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

/ 7Świeże zioła

Obraz
© Fotolia

Wszystkie świeże zioła powinniśmy stosować jako zamienniki soli, której nadmiar jest wyjątkowo szkodliwy. Detoksykację wspomaga przede wszystkim chlorofil, którego w zielonych warzywach jest mnóstwo. Zioła potrafią zdziałać cuda, na przykład neutralizować szkodliwe substancje z dymu tytoniowego. Bazylia, natka pietruszki, tymianek, szałwia czy rozmaryn - możemy jeść je na surowo np. w sałatkach, przyrządzać z nich pesto lub używać jako dodatku do zup i sosów.

/ 7Cytryny

Obraz
© Shutterstock.com

Sok z cytryny wspomaga pracę wątroby, czyli organu odpowiedzialnego za usuwanie z organizmu toksyn. W dodatku sok rozpuszcza kamienie żółciowe. Dlatego warto zacząć dzień od szklanki wody z cytrusowym sokiem. Taki napój jednocześnie pobudza do pracy jelita i reguluje działanie układu pokarmowego. Nie musimy także obawiać się zakwaszenia organizmu. Sok z cytryny ma bardzo silne działanie… zasadowe, dzięki czemu o wiele szybciej toksyny mogą zostać usunięte z organizmu.

/ 7Woda

Obraz
© Shutterstock.com

Żadna dieta mająca na celu usuwanie toksyn nie będzie skuteczna, jeśli nie będziemy pili wody. Czysta woda niegazowana to podstawa. Dzięki niej wypłukujemy wszelkie trucizny, przyspieszamy metabolizm i dbamy o prawidłowy rozwój komórek. Pijmy więc co najmniej dwa litry wody dziennie.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru