Oczyszczanie organizmu. Jakie produkty ułatwią detoks przed wakacjami?
Włącz do diety
Zbliżające się lato, to dla wielu silna motywacja by zadbać o wygląd. Pozbyć się kilku zbędnych kilogramów, podkreślić mięśnie, poprawić kondycję skóry. Aby skutecznie zadbać o wygląd, a jednocześnie korzystnie wpłynąć na ogólny stan organizmu, zacznijmy od oczyszczenia go z toksyn. Pomoże nam w tym wiele produktów, które znajdziemy w naszej kuchni. Które z nich mają takie właściwości? Oto lista najsilniejszych naturalnych detoksykatorów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Burak
Jeśli chcemy pozbyć się toksyn, koniecznie sięgnijmy po buraki. Warzywa te mają bardzo mocne działanie oczyszczające oraz odkwaszające organizm. Buraki zawierają mnóstwo błonnika, który pobudza metabolizm, a jednocześnie oczyszcza jelita z resztek pokarmowych, zatruwających nasze ciała. Betaina, którą znajdziemy w dużych ilościach w tych warzywach, pomaga również w regeneracji wątroby. W kuchni używajmy jak najwięcej buraków surowych, w postaci sałatek, surówek czy soków.
Cebula i czosnek
Glutation to składnik żywności, który jest bardzo potrzebny w procesie wydalania toksyn z organizmu. Jest to białko, które nie tylko pomaga w usuwaniu szkodliwych azotynów, ale również neutralizuje wiele sztucznych substancji, w które obfituje współczesna żywność. Szczególnie bogate w glutation są cebula i czosnek. Te dwa warzywa powinny być więc składnikami każdej diety oczyszczającej. Nie tracą one swoich właściwości nawet po ugotowaniu, więc doprawiajmy czosnkiem i cebulą nasze potrawy przy każdej okazji.
Jabłka
Wiele owoców działa oczyszczająco, ale niewątpliwym królem są tu jabłka. Zawierają one mnóstwo błonnika, ale również witaminy i mikroelementy, które nie tylko odżywiają, ale wspomagają przemianę materii. Jabłka dostarczają też bardzo dużo kwasów organicznych, które eliminują toksyczne substancje znajdujące się w organizmie i biorą udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Świeże zioła
Wszystkie świeże zioła powinniśmy stosować jako zamienniki soli, której nadmiar jest wyjątkowo szkodliwy. Detoksykację wspomaga przede wszystkim chlorofil, którego w zielonych warzywach jest mnóstwo. Zioła potrafią zdziałać cuda, na przykład neutralizować szkodliwe substancje z dymu tytoniowego. Bazylia, natka pietruszki, tymianek, szałwia czy rozmaryn - możemy jeść je na surowo np. w sałatkach, przyrządzać z nich pesto lub używać jako dodatku do zup i sosów.
Cytryny
Sok z cytryny wspomaga pracę wątroby, czyli organu odpowiedzialnego za usuwanie z organizmu toksyn. W dodatku sok rozpuszcza kamienie żółciowe. Dlatego warto zacząć dzień od szklanki wody z cytrusowym sokiem. Taki napój jednocześnie pobudza do pracy jelita i reguluje działanie układu pokarmowego. Nie musimy także obawiać się zakwaszenia organizmu. Sok z cytryny ma bardzo silne działanie… zasadowe, dzięki czemu o wiele szybciej toksyny mogą zostać usunięte z organizmu.
Woda
Żadna dieta mająca na celu usuwanie toksyn nie będzie skuteczna, jeśli nie będziemy pili wody. Czysta woda niegazowana to podstawa. Dzięki niej wypłukujemy wszelkie trucizny, przyspieszamy metabolizm i dbamy o prawidłowy rozwój komórek. Pijmy więc co najmniej dwa litry wody dziennie.