Obłędne cynamonki z ciasta "na ostatnią chwilę". Zapach wypełni cały dom

Cynamonki to idealny wypiek na każdą okazję. Ich miękkość, delikatność i ten niepowtarzalny cynamonowy aromat potrafią oczarować każdego. A co, gdybyśmy mogli przygotować te pyszności z ciasta, które zostało nam z poprzednich wypieków? To możliwe! Odkryj przepis na obłędne cynamonki z ciasta "na ostatnią chwilę", które zachwycą twoich domowników i wypełnią dom cudownym zapachem.

Obłędne cynamonki z ciasta "na ostatnią chwilę"Obłędne cynamonki z ciasta "na ostatnią chwilę"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nie ma nic lepszego niż aromatyczne, domowe cynamonki, które można przygotować w ostatniej chwili. Ich zapach roznosi się po całym domu, przywołując ciepłe wspomnienia i wprawiając w doskonały nastrój. Pulchne, mięciutkie i niezwykle smaczne cynamonki można przygotować z ciasta drożdżowego, które warto mieć zawsze w zapasie. To idealny sposób na szybki wypiek na każdą okazję, zwłaszcza gdy niespodziewanie odwiedzają nas goście lub mamy ochotę na coś słodkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Jak przygotować obłędne cynamonki krok po kroku?

Cynamonki są łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć aromatyczne i puszyste bułeczki.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g masła 82 proc.,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 50 g masła,
  • 4 łyżki mielonego cynamonu (najlepiej cejlońskiego),
  • 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego,
  • 2 łyżki posiekanych pistacji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie zaczynu – mleko podgrzej do ok. 40 stopni Celsjusza, dodaj odrobinę cukru i drożdże. Odstaw na 20 minut, aż pojawi się piana.
  2. Wyrabianie ciasta – do przesianej mąki dodaj zaczyn, jajka, żółtka oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż stanie się elastyczne.
  3. Formowanie cynamonek – ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj je miękkim masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem. Posyp pistacjami (jeśli używasz).
  4. Zwijanie i krojenie – zwiń ciasto w rulon i pokrój na krążki za pomocą nici dentystycznej lub ostrego noża.
  5. Końcowe wyrastanie – ułóż cynamonki na blasze wyłożone papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  6. Pieczenie – piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut, aż się zrumienią.

Cynamonki – pachnąca rozkosz na każdą okazję

Domowe cynamonki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska do kawy. Miękkie, aromatyczne i niebiańsko smaczne – nikt im się nie oprze! Możesz je dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, aby były jeszcze bardziej kuszące. Spróbuj tego przepisu, a twoja kuchnia wypełni się cudownym zapachem cynamonu, a domownicy będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja