Obłędne cynamonki z ciasta "na ostatnią chwilę". Zapach wypełni cały dom

Cynamonki to idealny wypiek na każdą okazję. Ich miękkość, delikatność i ten niepowtarzalny cynamonowy aromat potrafią oczarować każdego. A co, gdybyśmy mogli przygotować te pyszności z ciasta, które zostało nam z poprzednich wypieków? To możliwe! Odkryj przepis na obłędne cynamonki z ciasta "na ostatnią chwilę", które zachwycą twoich domowników i wypełnią dom cudownym zapachem.

Obłędne cynamonki z ciasta "na ostatnią chwilę"Obłędne cynamonki z ciasta "na ostatnią chwilę"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Nie ma nic lepszego niż aromatyczne, domowe cynamonki, które można przygotować w ostatniej chwili. Ich zapach roznosi się po całym domu, przywołując ciepłe wspomnienia i wprawiając w doskonały nastrój. Pulchne, mięciutkie i niezwykle smaczne cynamonki można przygotować z ciasta drożdżowego, które warto mieć zawsze w zapasie. To idealny sposób na szybki wypiek na każdą okazję, zwłaszcza gdy niespodziewanie odwiedzają nas goście lub mamy ochotę na coś słodkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki deser pomarańczowy. Podaj w pucharku na specjalną okazję

Jak przygotować obłędne cynamonki krok po kroku?

Cynamonki są łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć aromatyczne i puszyste bułeczki.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g masła 82 proc.,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 50 g masła,
  • 4 łyżki mielonego cynamonu (najlepiej cejlońskiego),
  • 1/2 szklanki cukru białego lub trzcinowego,
  • 2 łyżki posiekanych pistacji (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie zaczynu – mleko podgrzej do ok. 40 stopni Celsjusza, dodaj odrobinę cukru i drożdże. Odstaw na 20 minut, aż pojawi się piana.
  2. Wyrabianie ciasta – do przesianej mąki dodaj zaczyn, jajka, żółtka oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż stanie się elastyczne.
  3. Formowanie cynamonek – ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj je miękkim masłem wymieszanym z cynamonem i cukrem. Posyp pistacjami (jeśli używasz).
  4. Zwijanie i krojenie – zwiń ciasto w rulon i pokrój na krążki za pomocą nici dentystycznej lub ostrego noża.
  5. Końcowe wyrastanie – ułóż cynamonki na blasze wyłożone papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  6. Pieczenie – piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut, aż się zrumienią.

Cynamonki – pachnąca rozkosz na każdą okazję

Domowe cynamonki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako słodka przekąska do kawy. Miękkie, aromatyczne i niebiańsko smaczne – nikt im się nie oprze! Możesz je dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, aby były jeszcze bardziej kuszące. Spróbuj tego przepisu, a twoja kuchnia wypełni się cudownym zapachem cynamonu, a domownicy będą zachwyceni!

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami