Obiad w Helu poniżej 100 zł? Sprawdziłam, czy możliwości kończą się na nuggetsach i fiszkach

Hel to miejsce, które w folderach turystycznych pachnie smażoną rybą, świeżym powietrzem znad Zatoki i... cenami, które czasem potrafią odebrać apetyt. Ale czy nad polskim morzem naprawdę zawsze trzeba zamawiać dorsza i płacić trzycyfrową sumę za obiad? Przekonałam się w kolejnych dniach urlopu.

Jak nie rybka, to co? Sprawdziłam nad polskim morzemJak nie rybka, to co? Sprawdziłam nad polskim morzem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Kolejne dni urlopu umykają błyskawicznie, podobnie jak szybko znikają sumy z konta, kiedy dzień w dzień stołujemy się w lokalach gastronomicznych, nierzadko smażalniach. Wyjeżdżając nad polskie morze, można zaplanować gotowanie obiadów (jeśli kwatera oferuje aneks kuchenny), ale dla odpoczynku wybrałam zamawianie "na mieście". Nie chciałam wybierać nuggetsów, jak opisywana rodzina 3+3, ani zadowolić się viralowymi, ale jednak niesycącymi przekąskami jak szprotki-fiszki.

Restauracja na Helu - co wylądowało na stole?

Zaczęło się od klasyki, której nie powstydziłaby się żadna babcia - rosołu z makaronem. Gorący, aromatyczny, z wyraźnym smakiem drobiu i posypką z natki pietruszki. Idealny na chłodniejszy dzień nad Bałtykiem (tych w lipcu nie brakowało), ale też kiedy wiatr potrafi przewiać nawet w sierpniu.

Potem przyszła kolej na danie główne – naleśniki w dwóch wariantach smakowych. Pierwsze, czyli naleśniki z białym serem, podane ze śmietaną, posypane cukrem pudrem i ozdobione plasterkami truskawek i pomarańczy. Drugie z kolei ze słynnym czekoladowym kremem kanapkowym, do których dołączono banana i również porcję świeżych owoców. Kolorowe, apetyczne, a do tego porcja była na tyle solidna, że nikt nie wyszedł głodny, zważywszy porcję zupy.

Rosół w jednym z lokali na Helu. Cena? 13 zł.
Rosół w jednym z lokali na Helu. Cena? 13 zł. © Pyszności

Cena – w nadmorskiej normie czy okazja?

Za cały zestaw – dwa rosoły i dwa talerze naleśników – zapłaciliśmy 84 zł. W przeliczeniu na osobę wychodzi 42 zł. Czy to tanio? Jeśli porównać z cenami w smażalniach, gdzie porcja ryby z frytkami i surówką potrafi kosztować od 50 zł wzwyż, to wygląda to całkiem przyzwoicie. Nie jest to oczywiście obiad "za grosze", ale w nadmorskich realiach mieści się raczej w dolnej granicy normalnych stawek.


Choć w Helu smażalnie królują na każdym rogu, to warto czasem zejść z rybnej ścieżki. Naleśniki i rosół mają swoje zalety - są tańsze, lżejsze i mogą być opcją dla tych, którzy ryb po prostu nie jedzą. Poza tym, po kilku dniach urlopu łatwo nabrać ochoty na coś innego niż dorsz czy flądra.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Za talerz nie będę płaciła". Właściciele smażalni o zachowaniu klientów

Smak i wrażenia

Pod względem smaku - było naprawdę dobrze. Rosół rozgrzewał i sycił, naleśniki były miękkie, świeże i podane z dbałością o detale. Porcje wystarczające, by spokojnie nasycić się obiadem w środku dnia.


Obiad dla dwojga w Helu za mniej niż 100 zł jest możliwy. I wcale nie musi to być ryba z frytkami. Warto poszukać miejsc, które oferują proste, domowe dania, bo czasem to właśnie one najlepiej smakują, szczególnie kiedy można je zjeść, patrząc na morze i czując w powietrzu zapach wakacji.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja