Naleśniki z białym serem i pomidorami suszonymi

Naleśniki to jedno z dań jarskich, które kochają Polacy. Smakują doskonale ze słodkim nadzieniem, ale to wytrawny farsz potrafi zamienić je w pyszne danie obiadowe lub kolację na gorąco. Prosty przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

Naleśniki z białym serem i pomidorami suszonymiNaleśniki z białym serem i pomidorami suszonymi
Joanna Krzewińska

Ciasto na naleśniki:

  • 350 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 60 g masła,
  • 700 ml mleka.

Farsz:

  • 3 cebule,
  • 500 g sera białego półtłustego,
  • 140 g pomidorów suszonych z zalewy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego,
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej,
  • oliwa lub olej.

Przepis

Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie, dodając szczyptę soli. Gdy cebula zmięknie, dodać posiekany czosnek, a następnie drobno posiekane pomidory suszone. Chwilę poddusić. Dodać rozgnieciony biały ser, doprawić solą, pieprzem, kolendrą i papryką. Usmażyć naleśniki, zostawiając około 10 -150 ml ciasta. Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć w na lekko złoty kolor.
Zobacz także: pyszne kotlety schabowe po hawajsku

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja