Obiad dla całej rodziny w kilka chwil? To możliwe!
Jeśli lubisz gotować, ale na co dzień brakuje ci czasu na to, by godzinami stać w kuchni, rozwiązaniem może być garnek elektryczny. Spośród wielu dostępnych na rynku urządzeń możesz wybrać takie, które najbardziej będzie odpowiadało potrzebom twoim i twojej rodziny.
Dzięki temu zaoszczędzisz czas, zaskoczysz bliskich oryginalnymi i pysznymi, zdrowymi daniami, a także nie zagracisz kuchni mnóstwem niepotrzebnych sprzętów i akcesoriów, ponieważ garnek elektryczny z powodzeniem zastąpi m.in. wolnowar, parowar, frytkownicę beztłuszczową, grilla i wiele winnych.
Jedną z głównych funkcji multicookera jest gotowanie pod ciśnieniem. Umożliwia ona znacznie skrócenie czasu przygotowywanych potraw. Tak naprawdę nie ma dania, którego nie można by było przygotować w Instant Pot. Soczyste mięsa i ryby, gulasze, sosy, leczo, curry, risotto, chili con carne, hummus... Urządzenie przyda się także do ugotowania jajek czy ziemniaków. W kilka minut przygotujesz też kaszę albo ryż na sypko. Tradycyjne polskie zupy, których przygotowanie zajmuje nieraz wiele godzin, zrobisz w około 30-40 minut. Chcąc ugotować suchą fasolę czy ciecierzycę, nie musisz ich wcześniej namaczać na całą noc. To także znacznie skróci czas przyrządzania posiłków i ułatwia pracę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem
Bez trudu przyrządzisz też desery, owsianki, puddingi, serniki, a nawet... domowy jogurt. Co ciekawe, metalowego garnka, który jest częścią urządzenia, można używać osobno na kuchence gazowej, ceramicznej albo indukcyjnej.
Z kolei dodatkowa pokrywa, w którą jest wyposażony model Pro Crisp pozwoli na przyrządzenie chrupiących frytek czy opiekanych ziemniaczków albo udek kurczaka z pyszną skórką. Wystarczy pobrać bezpłatną aplikację na telefon, gdzie znajduje się mnóstwo przepisów na dania z różnych stron świata. Nawet osoba, która niezbyt dobrze odnajduje się w kuchni, poradzi sobie z przygotowaniem najbardziej wyszukanych potraw.
Mac and cheese
Sztandarowym daniem amerykańskiej kuchni jest makaron w sosie serowym. Co prawda nie jest to potrawa odpowiednia dla osób na diecie, bo ma z tysiąc kalorii, ale od czasu do czasu warto się na nią skusić. Obłędnie kremowy sos, ciągnący się ser i makaron to połączenie idealne. Nic dziwnego, że to niepozorne i proste w przygotowaniu danie jest zaliczane do tzw. "comfort food", czyli jedzenia, które sprawia ogromną przyjemność i poprawia nastrój. Klasyczny przepis można wzbogacić, dodając zielony groszek lub brokuły. Najważniejsze składniki to makaron w kształcie kolanek i ser cheddar. Jak przygotować mac and chesse w multicookerze? To banalnie proste!
Składniki:
- 400 g makaronu kolanka
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- kilka kropli tabasco (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2,5 szklanki tartego sera cheddar
- 1 szklanka tartej mozzarelli
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
- W garnku umieść suchy makaron, przyprawy i wlej bulion z kurczaka. Umieść pokrywkę, zamknij szczelnie i gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 4 minuty. Następnie użyj funkcji szybkiego uwalniania ciśnienia.
- Do garnka wlej mleko, dodaj masło i wsyp partiami ser.
- Dokładnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji i gotowe! Prawda, że proste?
Ekspresowa owsianka z owocami
- 80 g płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 łyżka miodu lub innego słodzidła (np. erytrytolu)
- 1 łyżeczka masła orzechowego lub posiekanych orzechów
- szczypta cynamonu
- 1 banan
- kilka borówek do dekoracji
Przygotowanie:
- Do garnka wsyp płatki owsiane, dodaj miód, cynamon i mleko. Wymieszaj. Zamknij urządzenie i wybierz tryb: Porridge i ustaw czas na 4 minuty.
- Po tym czasie użyj funkcji szybkiego uwalniania ciśnienia. Do owsianki dodaj masło orzechowe, wymieszaj. Podawaj z bananem i borówkami.