Obiad dla całej rodziny w kilka chwil? To możliwe!

Jeśli lubisz gotować, ale na co dzień brakuje ci czasu na to, by godzinami stać w kuchni, rozwiązaniem może być garnek elektryczny. Spośród wielu dostępnych na rynku urządzeń możesz wybrać takie, które najbardziej będzie odpowiadało potrzebom twoim i twojej rodziny.

Mac and cheeseMac and cheese
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dzięki temu zaoszczędzisz czas, zaskoczysz bliskich oryginalnymi i pysznymi, zdrowymi daniami, a także nie zagracisz kuchni mnóstwem niepotrzebnych sprzętów i akcesoriów, ponieważ garnek elektryczny z powodzeniem zastąpi m.in. wolnowar, parowar, frytkownicę beztłuszczową, grilla i wiele winnych.

Jedną z głównych funkcji multicookera jest gotowanie pod ciśnieniem. Umożliwia ona znacznie skrócenie czasu przygotowywanych potraw. Tak naprawdę nie ma dania, którego nie można by było przygotować w Instant Pot. Soczyste mięsa i ryby, gulasze, sosy, leczo, curry, risotto, chili con carne, hummus... Urządzenie przyda się także do ugotowania jajek czy ziemniaków. W kilka minut przygotujesz też kaszę albo ryż na sypko. Tradycyjne polskie zupy, których przygotowanie zajmuje nieraz wiele godzin, zrobisz w około 30-40 minut. Chcąc ugotować suchą fasolę czy ciecierzycę, nie musisz ich wcześniej namaczać na całą noc. To także znacznie skróci czas przyrządzania posiłków i ułatwia pracę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Danie jednogarnkowe w kwadrans. Pomysł na szybki i syty obiad z makaronem

Bez trudu przyrządzisz też desery, owsianki, puddingi, serniki, a nawet... domowy jogurt. Co ciekawe, metalowego garnka, który jest częścią urządzenia, można używać osobno na kuchence gazowej, ceramicznej albo indukcyjnej.

Z kolei dodatkowa pokrywa, w którą jest wyposażony model Pro Crisp pozwoli na przyrządzenie chrupiących frytek czy opiekanych ziemniaczków albo udek kurczaka z pyszną skórką. Wystarczy pobrać bezpłatną aplikację na telefon, gdzie znajduje się mnóstwo przepisów na dania z różnych stron świata. Nawet osoba, która niezbyt dobrze odnajduje się w kuchni, poradzi sobie z przygotowaniem najbardziej wyszukanych potraw.

Mac and cheese

Sztandarowym daniem amerykańskiej kuchni jest makaron w sosie serowym. Co prawda nie jest to potrawa odpowiednia dla osób na diecie, bo ma z tysiąc kalorii, ale od czasu do czasu warto się na nią skusić. Obłędnie kremowy sos, ciągnący się ser i makaron to połączenie idealne. Nic dziwnego, że to niepozorne i proste w przygotowaniu danie jest zaliczane do tzw. "comfort food", czyli jedzenia, które sprawia ogromną przyjemność i poprawia nastrój. Klasyczny przepis można wzbogacić, dodając zielony groszek lub brokuły. Najważniejsze składniki to makaron w kształcie kolanek i ser cheddar. Jak przygotować mac and chesse w multicookerze? To banalnie proste!

Składniki:

  • 400 g makaronu kolanka
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropli tabasco (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2,5 szklanki tartego sera cheddar
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. W garnku umieść suchy makaron, przyprawy i wlej bulion z kurczaka. Umieść pokrywkę, zamknij szczelnie i gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 4 minuty. Następnie użyj funkcji szybkiego uwalniania ciśnienia.
  2. Do garnka wlej mleko, dodaj masło i wsyp partiami ser.
  3. Dokładnie wymieszaj do uzyskania kremowej konsystencji i gotowe! Prawda, że proste?

Ekspresowa owsianka z owocami

  • 80 g płatków owsianych górskich
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzidła (np. erytrytolu)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego lub posiekanych orzechów
  • szczypta cynamonu
  • 1 banan
  • kilka borówek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsyp płatki owsiane, dodaj miód, cynamon i mleko. Wymieszaj. Zamknij urządzenie i wybierz tryb: Porridge i ustaw czas na 4 minuty.
  2. Po tym czasie użyj funkcji szybkiego uwalniania ciśnienia. Do owsianki dodaj masło orzechowe, wymieszaj. Podawaj z bananem i borówkami.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji