5 przepisów na zapiekanki makaronowe
Jeśli chcesz pozbyć się resztek z lodówki, jeśli masz ochotę na szybki i pyszny obiad, jeśli lubisz makaron – zapiekanka będzie idealnym pomysłem na obiad. Robi się naprawdę ekspresowo i możesz dorzucić właściwie wszystko, na co tylko masz ochotę. Doskonale łączy w sobie różnego rodzaju warzywa, sosy, mięsa. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na zapiekanki makaronowe, które nie mają prawa się nie udać.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 duża cebula,
- 5 pieczarek,
- 3 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki chili,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 400 g suchego makaronu,
- 5 malinowych pomidorów,
- 400 g sera żółtego,
- 1 pęczek natki pietruszki.
Przygotowanie:
- W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Solimy ją, gdy zacznie się gotować i dodajemy makaron. Mieszamy i gotujemy al dente.
- W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy mięsną warstwę zapiekanki. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa przez ok. 10 minut, mieszając je co jakiś czas i pilnując, by się zbyt mocno nie przypiekły. Mają być szkliste.
- Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso mielone i przyprawy. Dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się ze sobą. Smażymy przez kolejne 10 minut i odstawiamy.
- Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem. Na makaron wykładamy warzywa z mięsem. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Na samym końcu rozkładamy starty na tarce o grubych oczkach ser.
- Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut bez przykrycia.
Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i papryką
Składniki:
- 300 g makaronu,
- 350 g piersi z kurczaka, przyprawa do kurczaka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 300 g pieczarek,
- 1 papryczka pepperoni,
- 1 czerwona papryka,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- sól, pieprz ziołowy, papryka ostra i słodka, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki albo kolendry,
- sos beszamelowy.
Składniki na sos beszamelowy:
- 300 ml mleka,
- 40 g masła,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, oregano.
Przygotowanie:
- Zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy do niej makaron. Gotujemy go al dente – ok. 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kurczaka. Przyprawiamy papryką ostrą i słodką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość przez ok. 3-4 minuty.
- Kroimy pieczarki, obie papryki oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Warzywa dodajemy do kurczaka. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i śmietankę. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
- Dodajemy na patelnię ugotowany makaron i wszystko mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku na niewielkim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy przez ok. 10 sekund, by masa stałą się jednolita.
- Do masy powoli dodajemy mleko i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Gdy nabierze konsystencji przypominającej kisiel, zestawiamy go z ognia. W razie potrzeby możemy dodać nieco mleka, by go rozrzedzić.
- Sos beszamelowy wylewamy na makaron w naczyniu żaroodpornym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 150 g makaronu – najlepiej penne,
- 100 g szpinaku,
- 50 g gorgonzoli,
- 60 ml śmietanki 36 proc.,
- 50 g tartej żółtej mozzarelli,
- 100 g wędzonego łososia,
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- sól, pieprz, ostra papryka, płatki chili, listki świeżej bazylii.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy go, stawiamy na niewielkim ogniu w garnku. Dodajemy do niego osuszone liście szpinaku. Podgotowujemy przez ok. pół minuty, by szpinak tylko zwiędnął. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia.
- W garnku z kolei mieszamy śmietanę, mozzarellę i gorgonzolę. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sery rozpuszczą się.
- Wykładamy masę na makaron ze szpinakiem. Posypujemy ostrą papryką. Na wierzch kładziemy pokrojonego w kawałki wędzonego łososia. Wciskamy go lekko w makaron. Obkładamy pokrojonymi na pół lub w plasterki pomidorkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu posypujemy płatkami chili i dekorujemy bazylią.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami
Składniki:
- 20 dag makaronu,
- 50 dag piersi z kurczaka,
- 20 dag tartej mozzarelli,
- 20 dag pieczarek,
- 15 dag sera brie,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól, pieprz ziołowy.
Przygotowanie:
- Szparagi myjemy, osuszamy i pozbawiamy twardych końcówek. Kroimy je w plasterki, zostawiając w całości główki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a brie w kostkę. Również pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
- Kurczaka doprawiamy kurkumą, ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym. Zalewamy łyżką oliwy i dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły każdy kawałek piersi z kurczaka. Odstawiamy.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzucamy do niego szparagi. Wszystko odcedzamy i odstawiamy.
- Włączamy piekarnik, by rozgrzał się do 200 stopni.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej cebulkę do momentu aż ładnie się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, ciągle mieszając. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich sok. Dodajemy kurczaka. Podsmażamy, aż całkowicie zmieni się jego kolor. Wszystko odstawiamy.
- W garczku zagotowujemy śmietankę. Dodajemy do niej ser brie. Powoli podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści.
- W misce mieszamy kurczaka z warzywami, makaron ze szparagami oraz sos śmietanowy.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mieszanki. Posypujemy startą mozzarellą. Przekładamy resztę makaronu z kurczakiem i warzywami. Posypujemy resztą mozzarelli.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut aż ser się rozpuści.
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i sosem serowym
Składniki:
- 1 szklanka makaronu suchego,
- ½ główki kalafiora,
- 25 g masła,
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 300 ml mleka,
- 100 g sera startego np. cheddar, brie, mozzarella,
- 3 łyżki płatków migdałowych.
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
- Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 2 minuty na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Powoli wlewamy mleko i mieszamy, aż sos beszamelowy będzie odpowiednio gęsty. Dodajemy musztardę, starty ser i sól do smaku. Mieszamy do czasu, aż ser rozpuści się i powstanie jednolity gładki sos. Sosem polewamy kalafiora i makaron.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, by sos zaczął bulgotać i delikatnie się rumienić.
- W połowie pieczenia posypujemy całość płatkami migdałowymi. Do zapiekanki można też dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub wędzonego łososia.
Zapiekanki makaronowe są szybkim, łatwym do przygotowania i niezwykle smacznym pomysłem na obiad. To danie pełne aromatu i smaku, które można w dowolny sposób modyfikować, zmieniać i dopasowywać do własnych upodobań. Zapiekanki są również sycące, więc z pewnością zaspokoją głód nawet najbardziej wymagających smakoszy.