5 przepisów na zapiekanki makaronowe

Jeśli chcesz pozbyć się resztek z lodówki, jeśli masz ochotę na szybki i pyszny obiad, jeśli lubisz makaron – zapiekanka będzie idealnym pomysłem na obiad. Robi się naprawdę ekspresowo i możesz dorzucić właściwie wszystko, na co tylko masz ochotę. Doskonale łączy w sobie różnego rodzaju warzywa, sosy, mięsa. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na zapiekanki makaronowe, które nie mają prawa się nie udać.

Zapiekanka makaronowaSmakowite zapiekanki z makaronem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 5 pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki chili,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • 400 g suchego makaronu,
  • 5 malinowych pomidorów,
  • 400 g sera żółtego,
  • 1 pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Solimy ją, gdy zacznie się gotować i dodajemy makaron. Mieszamy i gotujemy al dente.
  2. W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy mięsną warstwę zapiekanki. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa przez ok. 10 minut, mieszając je co jakiś czas i pilnując, by się zbyt mocno nie przypiekły. Mają być szkliste.
  4. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso mielone i przyprawy. Dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się ze sobą. Smażymy przez kolejne 10 minut i odstawiamy.
  5. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem. Na makaron wykładamy warzywa z mięsem. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Na samym końcu rozkładamy starty na tarce o grubych oczkach ser.
  6. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut bez przykrycia.

Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i papryką

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 350 g piersi z kurczaka, przyprawa do kurczaka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 papryczka pepperoni,
  • 1 czerwona papryka,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz ziołowy, papryka ostra i słodka, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki albo kolendry,
  • sos beszamelowy.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 300 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, oregano.

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy do niej makaron. Gotujemy go al dente – ok. 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kurczaka. Przyprawiamy papryką ostrą i słodką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość przez ok. 3-4 minuty.
  3. Kroimy pieczarki, obie papryki oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Warzywa dodajemy do kurczaka. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i śmietankę. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
  4. Dodajemy na patelnię ugotowany makaron i wszystko mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  5. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku na niewielkim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy przez ok. 10 sekund, by masa stałą się jednolita.
  6. Do masy powoli dodajemy mleko i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Gdy nabierze konsystencji przypominającej kisiel, zestawiamy go z ognia. W razie potrzeby możemy dodać nieco mleka, by go rozrzedzić.
  7. Sos beszamelowy wylewamy na makaron w naczyniu żaroodpornym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 150 g makaronu – najlepiej penne,
  • 100 g szpinaku,
  • 50 g gorgonzoli,
  • 60 ml śmietanki 36 proc.,
  • 50 g tartej żółtej mozzarelli,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz, ostra papryka, płatki chili, listki świeżej bazylii.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy go, stawiamy na niewielkim ogniu w garnku. Dodajemy do niego osuszone liście szpinaku. Podgotowujemy przez ok. pół minuty, by szpinak tylko zwiędnął. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia.
  2. W garnku z kolei mieszamy śmietanę, mozzarellę i gorgonzolę. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sery rozpuszczą się.
  3. Wykładamy masę na makaron ze szpinakiem. Posypujemy ostrą papryką. Na wierzch kładziemy pokrojonego w kawałki wędzonego łososia. Wciskamy go lekko w makaron. Obkładamy pokrojonymi na pół lub w plasterki pomidorkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu posypujemy płatkami chili i dekorujemy bazylią.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami

Składniki:

  • 20 dag makaronu,
  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 20 dag tartej mozzarelli,
  • 20 dag pieczarek,
  • 15 dag sera brie,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • ½ cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz ziołowy.

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i pozbawiamy twardych końcówek. Kroimy je w plasterki, zostawiając w całości główki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a brie w kostkę. Również pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Kurczaka doprawiamy kurkumą, ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym. Zalewamy łyżką oliwy i dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły każdy kawałek piersi z kurczaka. Odstawiamy.
  3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzucamy do niego szparagi. Wszystko odcedzamy i odstawiamy.
  4. Włączamy piekarnik, by rozgrzał się do 200 stopni.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej cebulkę do momentu aż ładnie się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, ciągle mieszając. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich sok. Dodajemy kurczaka. Podsmażamy, aż całkowicie zmieni się jego kolor. Wszystko odstawiamy.
  6. W garczku zagotowujemy śmietankę. Dodajemy do niej ser brie. Powoli podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści.
  7. W misce mieszamy kurczaka z warzywami, makaron ze szparagami oraz sos śmietanowy.
  8. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mieszanki. Posypujemy startą mozzarellą. Przekładamy resztę makaronu z kurczakiem i warzywami. Posypujemy resztą mozzarelli.
  9. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut aż ser się rozpuści.
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa © Adobe Stock | brent hofacker

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i sosem serowym

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu suchego,
  • ½ główki kalafiora,
  • 25 g masła,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g sera startego np. cheddar, brie, mozzarella,
  • 3 łyżki płatków migdałowych.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 2 minuty na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Powoli wlewamy mleko i mieszamy, aż sos beszamelowy będzie odpowiednio gęsty. Dodajemy musztardę, starty ser i sól do smaku. Mieszamy do czasu, aż ser rozpuści się i powstanie jednolity gładki sos. Sosem polewamy kalafiora i makaron.
  4. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, by sos zaczął bulgotać i delikatnie się rumienić.
  5. W połowie pieczenia posypujemy całość płatkami migdałowymi. Do zapiekanki można też dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub wędzonego łososia.

Zapiekanki makaronowe są szybkim, łatwym do przygotowania i niezwykle smacznym pomysłem na obiad. To danie pełne aromatu i smaku, które można w dowolny sposób modyfikować, zmieniać i dopasowywać do własnych upodobań. Zapiekanki są również sycące, więc z pewnością zaspokoją głód nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary