Trwa ładowanie...

O cukrze warto wiedzieć więcej. Nie tylko o tym ukrytym

Cukier to nieodłączny element diety. Ważne, aby zrównoważyć jego ilość i odpowiednio dobrać produkty do jadłospisu. Szczególną uwagę należy zwrócić na tzw. cukier ukryty.

Share
O cukrze warto wiedzieć więcej. Nie tylko o tym ukrytymŹródło: 123RF.COM
dkapcoe

W poszukiwaniu prawdy o cukrze…

Coraz więcej osób kwestionuje rolę produktów zawierających cukier w diecie, błędnie oskarżając je o wywoływanie cukrzycy czy otyłości. To pokazuje, że Polacy bardziej niż kiedykolwiek, potrzebują sprawdzonego źródła wiedzy na jego temat oraz wskazówek, jak go spożywać. - Często do drzwi mojego gabinetu pukają pacjenci zadający te same pytania: Czy to prawda, że cukier szkodzi? Czy uzależnienie od niego jest możliwe? Czy przez cukier dziecko może być hiperaktywne? Stąd wiem, że Polacy potrzebują merytorycznego źródła wiedzy o na ten temat. Obecnie czerpią ją z internetu i różnego rodzaju forów, na których od lat powielane są nieprawdziwe informacje – mówi Agnieszka Piskała.

Fakty i mity na temat cukru

Na temat cukru krąży wiele negatywnych stereotypów. Powszechnie uważa się, że jest on głównym odpowiedzialnym za nadwagę Polaków. Wielu otyłość kojarzy się z pochłanianiem ogromnej ilości słodyczy, tymczasem badania pokazują, że dla mieszkańców naszego kraju problemem jest spożywanie nadmiernej ilości tłuszczów. Podobnie wygląda kwestia jego odpowiedzialności za zachorowanie na cukrzycę. Wiele osób, w obawie przed chorobą całkowicie rezygnuje z tego składnika odżywczego. Jednak cukrzyca typu 2 jest kombinacją czynników genetycznych i stylu życia. Dlatego jadłospis całkowicie pozbawiony cukru, ale z nadmierną ilością tłuszczów także może doprowadzić do choroby. Drugim najczęstszym mitem na temat tego składnika odżywczego jest jego negatywny wpływ na stan naszych zębów. Jednak w rzeczywistości, próchnica jest wynikiem nieprawidłowej higieny jamy ustnej. Cukier nie jest bardziej szkodliwy dla naszych zębów niż nadmierne spożywanie kawy, herbaty, a nawet cytryny.
Mam wrażenie, że Polacy dzielą się na dwie grupy. Pierwszą, która całkowicie wyeliminowała produkty z cukrem ze swojego jadłospisu i boi się go do tego stopnia, że otwarcie przyznaje, że ich dzieci nigdy nie poznają słodkiego smaku. Co swoją drogą jest bezpodstawne, ponieważ dzieci poznają słodki smak jeszcze przed przyjściem na świat. I drugą, która sięga po słodkie przekąski o każdej porze i w każdej ilości. Pragnę im pokazać, że istnieje trzecia droga, która pozwala cieszyć się słodkimi przyjemnościami, a jednocześnie zachować zdrową i szczupłą sylwetkę – komentuje Agnieszka Piskała.

Uwaga na cukier ukryty

Kluczem do prawidłowego spożywania cukru jest umiar i prowadzenie aktywnego trybu życia. Wielu mieszkańców naszego kraju nie wie, ile może przyjmować go w diecie oraz nie ma nawyku czytania etykiet, które mówią o zawartości tego składnika w danym produkcie. Według WHO spożycie tego słodkiego dodatku nie powinno przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zastosowanie się do tych zaleceń może być trudne, ponieważ etykiety produktów spożywczych są często mylące. Cukier ukryty to jedna z najgroźniejszych pułapek. Znajdziemy go m.in. w jogurtach owocowych - zdarza się, że małe opakowanie ma tyle samo cukru co baton czy kawałek ciasta z kremem. Gotowe mieszanki również w swoim składzie mogą mieć zbędny cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Czujność powinien wzbudzić niepozorny sos sałatkowy. W nim także znajdują się spore ilości zbędnego cukru, a także soli.

dkapcoe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dkapcoe
dkapcoe
Więcej tematów