Niezastąpiony w kuchni. Co warto wiedzieć o parmezanie?

Swój charakterystyczny smak uzyskuje dzięki długiemu moczeniu w solance i jeszcze dłuższemu dojrzewaniu w ściśle określonych warunkach. Ser parmezan jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Włoch. Wyśmienicie smakuje w pojedynkę, ale jest też składnikiem wielu włoskich potraw, którym nadaje charakterystycznego smaku. Warto wiedzieć, czym charakteryzuje się najwyższej jakości parmezan i co można z niego zrobić w kuchni.

ParmezanParmezan świetnie nadaje się do tarcia i kruszenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Ser parmezan – charakterystyka

Ser parmezan zaczęto wytwarzać ok. roku 1200. Od tamtej pory niezmiennie jest to duma Italii, a jego receptura pozostała niemal niezmienna. Nazwa pochodzi od regionu, w którym ser parmezan powstał po raz pierwszy – Perma. Obecnie produkuje się go jeszcze w Reggio nell'Emilia i okolicach. Warto szukać na opakowaniu sera parmezan napisu: Parmeggiano Reggiano, co jest pierwszą oznaką, że mamy do czynienia z dobrej jakości, oryginalnym serem.

Ser parmezan jest twardy to tzw. typ grana. Powstaje z pasteryzowanego twarogu. Przez 23 dni ser parmezan jest moczony w solance. Następnie trafia do tzw. dojrzewalni, w której spędza od 2 do 3 lat. Po tym czasie opłukuje się go specjalnym młoteczkiem. Jeśli ser parmezan wydaje głuchy dźwięk, to znak, że jest już dojrzały. Najlepiej smakuje dwu i trzyletni.

Ser parmezan charakteryzuje się przede wszystkim konsystencją. Jest twardy, zwarty. Świetnie nadaje się do tarcia i kruszenia. Przy rozpuszczaniu nie ciągnie się, tworząc długie nitki, jak inne sery. Dzięki temu na wiele zastosowań w kuchni. Ser parmezan można rozpoznać również po słomkowożółtej barwie i bardzo intensywnym smaku oraz zapachu.

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Ser parmezan – kalorie i wartości odżywcze

Trudno nie ulec smakowi parmezanu, ale trzeba mieć na uwadze, że jest to produkt kaloryczny. W 100 g sera parmezan jest aż 452 kalorie. W jego składzie znajdziemy głównie białko zwierzęce – 41,5 g oraz tłuszcz – 32 g. To bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dla porównania w 100 g tego sera jest tyle białka, co w 185 g wołowiny. Ser parmezan jest też bogaty w sód, wapń, fosfor, cynk i jod. Udowodniono, że regularne spożywanie parmezanu pozwala zmniejszyć problem wysokiego ciśnienia. Ostrożnie powinny z nim postępować osoby cierpiące na migrenę, ponieważ składniki zawarte w serze parmezan mogą powodować nasilanie się tej dolegliwości.

W serze parmezan znajdziemy również sporo witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Warto wiedzieć również, że strawienie parmezanu nie jest dla naszego organizmu zbyt dużym wyzwaniem. Zajmuje to jedynie półtorej godziny, dlatego mogą go spożywać nawet osoby z problemami trawiennymi i seniorzy. Ser parmezan zawiera składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu, dlatego można go podawać nawet dzieciom (od drugiego roku życia). Bez obaw mogą jeść go osoby w ciąży, ponieważ ten twardy ser nie zawiera bakterii listerii.

Makaron z parmezanem
© Adobe Stock

Ser parmezan – zastosowanie

Nie byłoby kuchni włoskiej bez parmezanu. Dodaje się go do carbonary, posypuje chrupiącą bruschettę i pizzę. Świetnie ser parmezan nadaje się również do sałatek i wielu rodzajów makaronu. Można oczywiście spożywać go w pojedynkę: pokruszony na kawałki bardzo często znajduje się na włoskich stołach.

Ciekawostka na temat sera parmezan: Bardzo szybko ser parmezan stał się jednym z najcenniejszych towarów eksportowych Włoch. Wartość tego produktu ceniono do tego stopnia, że gdy w 1666 r. w Londynie wybuchł wielki pożar, wykopano głęboki szyb, w którym schowano parmezan przed zniszczeniem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru