Niezastąpiony w kuchni. Co warto wiedzieć o parmezanie?
Swój charakterystyczny smak uzyskuje dzięki długiemu moczeniu w solance i jeszcze dłuższemu dojrzewaniu w ściśle określonych warunkach. Ser parmezan jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli Włoch. Wyśmienicie smakuje w pojedynkę, ale jest też składnikiem wielu włoskich potraw, którym nadaje charakterystycznego smaku. Warto wiedzieć, czym charakteryzuje się najwyższej jakości parmezan i co można z niego zrobić w kuchni.
Ser parmezan – charakterystyka
Ser parmezan zaczęto wytwarzać ok. roku 1200. Od tamtej pory niezmiennie jest to duma Italii, a jego receptura pozostała niemal niezmienna. Nazwa pochodzi od regionu, w którym ser parmezan powstał po raz pierwszy – Perma. Obecnie produkuje się go jeszcze w Reggio nell'Emilia i okolicach. Warto szukać na opakowaniu sera parmezan napisu: Parmeggiano Reggiano, co jest pierwszą oznaką, że mamy do czynienia z dobrej jakości, oryginalnym serem.
Ser parmezan jest twardy to tzw. typ grana. Powstaje z pasteryzowanego twarogu. Przez 23 dni ser parmezan jest moczony w solance. Następnie trafia do tzw. dojrzewalni, w której spędza od 2 do 3 lat. Po tym czasie opłukuje się go specjalnym młoteczkiem. Jeśli ser parmezan wydaje głuchy dźwięk, to znak, że jest już dojrzały. Najlepiej smakuje dwu i trzyletni.
Ser parmezan charakteryzuje się przede wszystkim konsystencją. Jest twardy, zwarty. Świetnie nadaje się do tarcia i kruszenia. Przy rozpuszczaniu nie ciągnie się, tworząc długie nitki, jak inne sery. Dzięki temu na wiele zastosowań w kuchni. Ser parmezan można rozpoznać również po słomkowożółtej barwie i bardzo intensywnym smaku oraz zapachu.
Jak wykorzystywać resztki jedzenia
Ser parmezan – kalorie i wartości odżywcze
Trudno nie ulec smakowi parmezanu, ale trzeba mieć na uwadze, że jest to produkt kaloryczny. W 100 g sera parmezan jest aż 452 kalorie. W jego składzie znajdziemy głównie białko zwierzęce – 41,5 g oraz tłuszcz – 32 g. To bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dla porównania w 100 g tego sera jest tyle białka, co w 185 g wołowiny. Ser parmezan jest też bogaty w sód, wapń, fosfor, cynk i jod. Udowodniono, że regularne spożywanie parmezanu pozwala zmniejszyć problem wysokiego ciśnienia. Ostrożnie powinny z nim postępować osoby cierpiące na migrenę, ponieważ składniki zawarte w serze parmezan mogą powodować nasilanie się tej dolegliwości.
W serze parmezan znajdziemy również sporo witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Warto wiedzieć również, że strawienie parmezanu nie jest dla naszego organizmu zbyt dużym wyzwaniem. Zajmuje to jedynie półtorej godziny, dlatego mogą go spożywać nawet osoby z problemami trawiennymi i seniorzy. Ser parmezan zawiera składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu, dlatego można go podawać nawet dzieciom (od drugiego roku życia). Bez obaw mogą jeść go osoby w ciąży, ponieważ ten twardy ser nie zawiera bakterii listerii.
Ser parmezan – zastosowanie
Nie byłoby kuchni włoskiej bez parmezanu. Dodaje się go do carbonary, posypuje chrupiącą bruschettę i pizzę. Świetnie ser parmezan nadaje się również do sałatek i wielu rodzajów makaronu. Można oczywiście spożywać go w pojedynkę: pokruszony na kawałki bardzo często znajduje się na włoskich stołach.
Ciekawostka na temat sera parmezan: Bardzo szybko ser parmezan stał się jednym z najcenniejszych towarów eksportowych Włoch. Wartość tego produktu ceniono do tego stopnia, że gdy w 1666 r. w Londynie wybuchł wielki pożar, wykopano głęboki szyb, w którym schowano parmezan przed zniszczeniem.