Ser pleśniowy - czy może się zepsuć? Jak sprawdzić, czy ser nadaje się jeszcze do jedzenia

Sery pleśniowe mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni zachwycają się ich oryginalnym smakiem i aromatem, inni krzywią się na ich widok. Za wyjątkowe właściwości tych serów odpowiada pleśń, najczęściej z rodziny Penicillium. Wiele osób zastanawia się, czy ser pleśniowy może się zepsuć. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Ser pleśniowySer pleśniowy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak powstaje ser pleśniowy?

Ojczyzną serów pleśniowych jest Francja, gdzie wytwarza się kilkaset gatunków serów z mleka krowiego, owczego lub koziego. Różnią się one smakiem, aromatem, konsystencją, a nawet barwą. Również Włosi mogą się pochwalić długą tradycją wytwarzania serów pleśniowych.

Dlaczego pleśń, która "wyrosła" na pieczywie czy owocach może nam zaszkodzić, a ta, którą celowo umieścili w serze producenci, nie ma szkodliwego wpływu na nasze zdrowie? Mamy bowiem do czynienia z różnymi gatunkami pleśni. Jedne są toksyczne, inne - te wyselekcjonowane do szczepienia serów czy wędlin - nie. "Bezpieczne" rodzaje pleśni nie wytwarzają mykotoksyn.

Do produkcji serów wykorzystywane są zazwyczaj dwa gatunki pleśni - penicylium roqueforti i penicylium glaucum. Pleśń można szczepić na dwa sposoby. Po pierwsze na powierzchni - w wyniku czego otrzymujemy sery typu brie czy camembert, z porostem białej pleśni na powierzchni, która tworzy skórkę. Pleśń nie penetruje wnętrza, które zazwyczaj jest jedwabisty i kremowy.

W Zakopanem wybierali najlepsze oscypki

Druga technika polega na szczepieniu grzybów wewnątrz sera. Dzięki niej uzyskujemy produkt z zielonymi lub niebieskimi ogniskami pleśni wewnątrz sera. Jest on dodatkowo nakłuwany igłami, by wypuścić do wnętrza powietrze i tym samym zrobić pleśni więcej miejsca. Sery pleśniowe, zanim trafią na sklepowe półki, dojrzewają przez 2-3 miesiące, nabierając wyjątkowego smaku i aromatu.

Sery pleśniowe - wartości odżywcze

Sery pleśniowe posiadają duże walory odżywcze. Są cennym źródłem wapnia i fosforu. Warto jednak pamiętać, że tych cennych pierwiastków więcej dostarczają sery wyrabiane z mleka owczego i koziego niż krowiego. Sery pleśniowe dostarczają nam również sporo potasu oraz witamin, zwłaszcza A, B2, D, E i K. Pamiętajmy jednak, że sery są dość kaloryczne. Przykładowo, 100 g camemberta może dostarczać nawet 300-350 kcal.

Ser pleśniowy - czy może się zepsuć?

Odpowiednio przechowywany ser pleśniowy zachowuje swoje właściwości przez dwa-trzy tygodnie od momentu otwarcia. Ser pleśniowy powinniśmy przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu, by zapobiegać wysychaniu produktu oraz przenikaniu zapachu. Aby przedłużyć jego trwałość, możemy go zamrozić. Co prawda po rozmrożeniu może zmienić nieco konsystencję, jednak walory smakowe i zapachowe zostaną zachowane.

Pamiętajmy jednak, że tak jak każdy produkt spożywczy, ser pleśniowy może się zepsuć. Jeśli zauważysz niepokojące zmiany w postaci różowych, szarych, zielonkawych lub białych plam, lepiej zrezygnuj z jedzenia. Zwróć również uwagę na zapach. Jeśli wyczujesz woń podobną do amoniaku, może to oznaczać, że ser się zepsuł.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości