Ser pleśniowy - czy może się zepsuć? Jak sprawdzić, czy ser nadaje się jeszcze do jedzenia

Sery pleśniowe mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni zachwycają się ich oryginalnym smakiem i aromatem, inni krzywią się na ich widok. Za wyjątkowe właściwości tych serów odpowiada pleśń, najczęściej z rodziny Penicillium. Wiele osób zastanawia się, czy ser pleśniowy może się zepsuć. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Ser pleśniowySer pleśniowy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak powstaje ser pleśniowy?

Ojczyzną serów pleśniowych jest Francja, gdzie wytwarza się kilkaset gatunków serów z mleka krowiego, owczego lub koziego. Różnią się one smakiem, aromatem, konsystencją, a nawet barwą. Również Włosi mogą się pochwalić długą tradycją wytwarzania serów pleśniowych.

Dlaczego pleśń, która "wyrosła" na pieczywie czy owocach może nam zaszkodzić, a ta, którą celowo umieścili w serze producenci, nie ma szkodliwego wpływu na nasze zdrowie? Mamy bowiem do czynienia z różnymi gatunkami pleśni. Jedne są toksyczne, inne - te wyselekcjonowane do szczepienia serów czy wędlin - nie. "Bezpieczne" rodzaje pleśni nie wytwarzają mykotoksyn.

Do produkcji serów wykorzystywane są zazwyczaj dwa gatunki pleśni - penicylium roqueforti i penicylium glaucum. Pleśń można szczepić na dwa sposoby. Po pierwsze na powierzchni - w wyniku czego otrzymujemy sery typu brie czy camembert, z porostem białej pleśni na powierzchni, która tworzy skórkę. Pleśń nie penetruje wnętrza, które zazwyczaj jest jedwabisty i kremowy.

W Zakopanem wybierali najlepsze oscypki

Druga technika polega na szczepieniu grzybów wewnątrz sera. Dzięki niej uzyskujemy produkt z zielonymi lub niebieskimi ogniskami pleśni wewnątrz sera. Jest on dodatkowo nakłuwany igłami, by wypuścić do wnętrza powietrze i tym samym zrobić pleśni więcej miejsca. Sery pleśniowe, zanim trafią na sklepowe półki, dojrzewają przez 2-3 miesiące, nabierając wyjątkowego smaku i aromatu.

Sery pleśniowe - wartości odżywcze

Sery pleśniowe posiadają duże walory odżywcze. Są cennym źródłem wapnia i fosforu. Warto jednak pamiętać, że tych cennych pierwiastków więcej dostarczają sery wyrabiane z mleka owczego i koziego niż krowiego. Sery pleśniowe dostarczają nam również sporo potasu oraz witamin, zwłaszcza A, B2, D, E i K. Pamiętajmy jednak, że sery są dość kaloryczne. Przykładowo, 100 g camemberta może dostarczać nawet 300-350 kcal.

Ser pleśniowy - czy może się zepsuć?

Odpowiednio przechowywany ser pleśniowy zachowuje swoje właściwości przez dwa-trzy tygodnie od momentu otwarcia. Ser pleśniowy powinniśmy przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu, by zapobiegać wysychaniu produktu oraz przenikaniu zapachu. Aby przedłużyć jego trwałość, możemy go zamrozić. Co prawda po rozmrożeniu może zmienić nieco konsystencję, jednak walory smakowe i zapachowe zostaną zachowane.

Pamiętajmy jednak, że tak jak każdy produkt spożywczy, ser pleśniowy może się zepsuć. Jeśli zauważysz niepokojące zmiany w postaci różowych, szarych, zielonkawych lub białych plam, lepiej zrezygnuj z jedzenia. Zwróć również uwagę na zapach. Jeśli wyczujesz woń podobną do amoniaku, może to oznaczać, że ser się zepsuł.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce