Ser pleśniowy - czy może się zepsuć? Jak sprawdzić, czy ser nadaje się jeszcze do jedzenia

Sery pleśniowe mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni zachwycają się ich oryginalnym smakiem i aromatem, inni krzywią się na ich widok. Za wyjątkowe właściwości tych serów odpowiada pleśń, najczęściej z rodziny Penicillium. Wiele osób zastanawia się, czy ser pleśniowy może się zepsuć. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Ser pleśniowySer pleśniowy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak powstaje ser pleśniowy?

Ojczyzną serów pleśniowych jest Francja, gdzie wytwarza się kilkaset gatunków serów z mleka krowiego, owczego lub koziego. Różnią się one smakiem, aromatem, konsystencją, a nawet barwą. Również Włosi mogą się pochwalić długą tradycją wytwarzania serów pleśniowych.

Dlaczego pleśń, która "wyrosła" na pieczywie czy owocach może nam zaszkodzić, a ta, którą celowo umieścili w serze producenci, nie ma szkodliwego wpływu na nasze zdrowie? Mamy bowiem do czynienia z różnymi gatunkami pleśni. Jedne są toksyczne, inne - te wyselekcjonowane do szczepienia serów czy wędlin - nie. "Bezpieczne" rodzaje pleśni nie wytwarzają mykotoksyn.

Do produkcji serów wykorzystywane są zazwyczaj dwa gatunki pleśni - penicylium roqueforti i penicylium glaucum. Pleśń można szczepić na dwa sposoby. Po pierwsze na powierzchni - w wyniku czego otrzymujemy sery typu brie czy camembert, z porostem białej pleśni na powierzchni, która tworzy skórkę. Pleśń nie penetruje wnętrza, które zazwyczaj jest jedwabisty i kremowy.

W Zakopanem wybierali najlepsze oscypki

Druga technika polega na szczepieniu grzybów wewnątrz sera. Dzięki niej uzyskujemy produkt z zielonymi lub niebieskimi ogniskami pleśni wewnątrz sera. Jest on dodatkowo nakłuwany igłami, by wypuścić do wnętrza powietrze i tym samym zrobić pleśni więcej miejsca. Sery pleśniowe, zanim trafią na sklepowe półki, dojrzewają przez 2-3 miesiące, nabierając wyjątkowego smaku i aromatu.

Sery pleśniowe - wartości odżywcze

Sery pleśniowe posiadają duże walory odżywcze. Są cennym źródłem wapnia i fosforu. Warto jednak pamiętać, że tych cennych pierwiastków więcej dostarczają sery wyrabiane z mleka owczego i koziego niż krowiego. Sery pleśniowe dostarczają nam również sporo potasu oraz witamin, zwłaszcza A, B2, D, E i K. Pamiętajmy jednak, że sery są dość kaloryczne. Przykładowo, 100 g camemberta może dostarczać nawet 300-350 kcal.

Ser pleśniowy - czy może się zepsuć?

Odpowiednio przechowywany ser pleśniowy zachowuje swoje właściwości przez dwa-trzy tygodnie od momentu otwarcia. Ser pleśniowy powinniśmy przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu, by zapobiegać wysychaniu produktu oraz przenikaniu zapachu. Aby przedłużyć jego trwałość, możemy go zamrozić. Co prawda po rozmrożeniu może zmienić nieco konsystencję, jednak walory smakowe i zapachowe zostaną zachowane.

Pamiętajmy jednak, że tak jak każdy produkt spożywczy, ser pleśniowy może się zepsuć. Jeśli zauważysz niepokojące zmiany w postaci różowych, szarych, zielonkawych lub białych plam, lepiej zrezygnuj z jedzenia. Zwróć również uwagę na zapach. Jeśli wyczujesz woń podobną do amoniaku, może to oznaczać, że ser się zepsuł.

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące