Ser pleśniowy - czy może się zepsuć? Jak sprawdzić, czy ser nadaje się jeszcze do jedzenia

Sery pleśniowe mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni zachwycają się ich oryginalnym smakiem i aromatem, inni krzywią się na ich widok. Za wyjątkowe właściwości tych serów odpowiada pleśń, najczęściej z rodziny Penicillium. Wiele osób zastanawia się, czy ser pleśniowy może się zepsuć. Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Ser pleśniowySer pleśniowy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak powstaje ser pleśniowy?

Ojczyzną serów pleśniowych jest Francja, gdzie wytwarza się kilkaset gatunków serów z mleka krowiego, owczego lub koziego. Różnią się one smakiem, aromatem, konsystencją, a nawet barwą. Również Włosi mogą się pochwalić długą tradycją wytwarzania serów pleśniowych.

Dlaczego pleśń, która "wyrosła" na pieczywie czy owocach może nam zaszkodzić, a ta, którą celowo umieścili w serze producenci, nie ma szkodliwego wpływu na nasze zdrowie? Mamy bowiem do czynienia z różnymi gatunkami pleśni. Jedne są toksyczne, inne - te wyselekcjonowane do szczepienia serów czy wędlin - nie. "Bezpieczne" rodzaje pleśni nie wytwarzają mykotoksyn.

Do produkcji serów wykorzystywane są zazwyczaj dwa gatunki pleśni - penicylium roqueforti i penicylium glaucum. Pleśń można szczepić na dwa sposoby. Po pierwsze na powierzchni - w wyniku czego otrzymujemy sery typu brie czy camembert, z porostem białej pleśni na powierzchni, która tworzy skórkę. Pleśń nie penetruje wnętrza, które zazwyczaj jest jedwabisty i kremowy.

W Zakopanem wybierali najlepsze oscypki

Druga technika polega na szczepieniu grzybów wewnątrz sera. Dzięki niej uzyskujemy produkt z zielonymi lub niebieskimi ogniskami pleśni wewnątrz sera. Jest on dodatkowo nakłuwany igłami, by wypuścić do wnętrza powietrze i tym samym zrobić pleśni więcej miejsca. Sery pleśniowe, zanim trafią na sklepowe półki, dojrzewają przez 2-3 miesiące, nabierając wyjątkowego smaku i aromatu.

Sery pleśniowe - wartości odżywcze

Sery pleśniowe posiadają duże walory odżywcze. Są cennym źródłem wapnia i fosforu. Warto jednak pamiętać, że tych cennych pierwiastków więcej dostarczają sery wyrabiane z mleka owczego i koziego niż krowiego. Sery pleśniowe dostarczają nam również sporo potasu oraz witamin, zwłaszcza A, B2, D, E i K. Pamiętajmy jednak, że sery są dość kaloryczne. Przykładowo, 100 g camemberta może dostarczać nawet 300-350 kcal.

Ser pleśniowy - czy może się zepsuć?

Odpowiednio przechowywany ser pleśniowy zachowuje swoje właściwości przez dwa-trzy tygodnie od momentu otwarcia. Ser pleśniowy powinniśmy przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu, by zapobiegać wysychaniu produktu oraz przenikaniu zapachu. Aby przedłużyć jego trwałość, możemy go zamrozić. Co prawda po rozmrożeniu może zmienić nieco konsystencję, jednak walory smakowe i zapachowe zostaną zachowane.

Pamiętajmy jednak, że tak jak każdy produkt spożywczy, ser pleśniowy może się zepsuć. Jeśli zauważysz niepokojące zmiany w postaci różowych, szarych, zielonkawych lub białych plam, lepiej zrezygnuj z jedzenia. Zwróć również uwagę na zapach. Jeśli wyczujesz woń podobną do amoniaku, może to oznaczać, że ser się zepsuł.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀