Niezastąpiona pomoc w kuchni. Roboty, które zaoszczędzą czas

Przygotowanie posiłków potrafi zabrać wiele czasu, zwłaszcza jeśli wszystko musisz robić własnymi rękami. Dlatego, by oszczędzić sobie przykrych obowiązków, warto pomyśleć nad zakupem robota kuchennego. W przyzwoitej cenie dostaniesz dobrej jakości sprzęt.

Robot planetarny to niezastąpiony pomocnik w każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Everyonephoto Studio

Każde urządzenie, które odciąży cię od kuchennych prac wymagających sporo uwagi, jest dziś na wagę złota. Podczas przygotowywania kolacji dla dużej liczby osób lub domowego przyjęcia warto skorzystać ze sprzętów, które pozwolą ci szybko przygotować rozmaite potrawy. Z tego właśnie powodu roboty kuchenne cieszą się dużą popularnością.

Wiele funkcji w jednym urządzeniu

Krojenie, siekanie, ścieranie, wyciskanie soku, miksowanie i ubijanie – wszystkim tym zajmie się dobrej jakości robot kuchenny. Dzięki niemu podczas przygotowania ciasta lub obiadu zaoszczędzisz sobie wiele wysiłku. Dobry sprzęt to spory wydatek, dlatego przy wyborze trzeba przede wszystkim zastanowić nad tym, jaki model będzie dla ciebie odpowiedni.

Poszczególne zestawy różnią się od siebie rozmaitymi dodatkami w postaci końcówek tnących lub mieszających, a także modułów, które rozwijają możliwości urządzenia. Podstawą są tarcze tnące pozwalające szybko szatkować, kroić w kostkę i plastry. Ta ostatnia opcja przyda się szczególnie do krojenia szynki. Wybierając model z kielichem, możesz również przygotować owocowe koktajle, sosy, a także zupy krem. Dzięki tarce do ucierania możesz szybko przygotować masę na placki, a końcówka do mielenia sprawi, że sprzęt będzie funkcjonować jako młynek do kawy.

Dużą popularnością cieszą się roboty planetarne. Niech nie zmyli cię ich prosta budowa, zaawansowane modele wyposażono w moduły do rozdrabniania czy mielenia mięsa, a także praktyczny mikser kielichowy czy wyciskarkę do cytrusów. Wśród dostępnych końcówek najważniejsze są trzy: pierwsza z nich służy do mieszania rzadkiego ciasta, druga pozwoli ubić sztywną pianę w kilka minut, a odpowiednio wyprofilowany hak sprawdzi się podczas wyrabiania ciężkiego i gęstego ciasta. Zwykły robot by sobie z tym nie poradził.

czerwony robot planetarny i składniki
© iStock.com | Dmitry_Evs

Pamiętaj, że nakładki i przystawki do większości robotów można kupić osobno. W ten sposób z biegiem czasu możesz rozbudować swój sprzęt tak, by jego możliwości były coraz większe. Na start możesz wybrać zestaw z mniejszą liczbą dostawek, najbardziej dopasowanych do potraw, które zamierzasz przygotowywać.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

Sercem robota kuchennego jest silnik, który umożliwia wybór różnych programów pracy. Tańsze modele o mocy około 500 W z powodzeniem sprawdzą się w większości gospodarstw domowych. Jeśli jednak uwielbiasz gotować i chcesz mieć sprzęt, który poradzi sobie z każdym daniem, warto wybrać taki o mocy, która przekracza 1000 W. Taka maszynka sprawdzi się zarówno podczas wygniatania ciężkiego ciasta, jak i na przykład mielenia mięsa, żadna praca nie będzie dla niego za ciężka.

Zwróć również uwagę na rozmiar misy, a także wagę całego sprzętu. Roboty mają w zestawie pojemniki o różnej wielkości, które nadają się do przygotowywania różnych potraw. Najbardziej uniwersalne misy mają rozmiar 3-4 l. Misa może być wykonana z metalu, plastiku lub szkła. Waga robota również ma istotne znaczenie. Jeśli sprzęt będzie zbyt lekki, podczas pracy może przesuwać się po blacie i trzeba będzie go przytrzymywać. W efekcie cały czas musisz stać nad misą, a to mija się z celem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru