Niemieckie pierniczki lebkuchen. Nie muszą długo leżakować
Mięciutkie i aromatyczne niemieckie pierniczki to doskonała propozycja dla zabieganych. Nie potrzebują długiego leżakowania i są bardzo proste w przygotowaniu. Przepis z bloga "Kwelka gotuje"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Masło, miód, cukier oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła (nie wolno dopuścić do wrzenia).
- Mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy pieprz i jeszcze ciepłą mieszankę miodową oraz jajko.
- Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia.
- Formujemy około 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 12 minut.
- Po upieczeniu chwilę studzimy i następnie lukrujemy. Przed podaniem powinny leżeć ok. 2 dni w szczelnej puszcze z obierkami jabłka.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze