Niemieckie pierniczki lebkuchen. Nie muszą długo leżakować
Mięciutkie i aromatyczne niemieckie pierniczki to doskonała propozycja dla zabieganych. Nie potrzebują długiego leżakowania i są bardzo proste w przygotowaniu. Przepis z bloga "Kwelka gotuje"
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło, miód, cukier oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła (nie wolno dopuścić do wrzenia).
- Mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy pieprz i jeszcze ciepłą mieszankę miodową oraz jajko.
- Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia.
- Formujemy około 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 12 minut.
- Po upieczeniu chwilę studzimy i następnie lukrujemy. Przed podaniem powinny leżeć ok. 2 dni w szczelnej puszcze z obierkami jabłka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl