Trwa ładowanie...
d4ap1tr
20-12-2021 10:52

Niemieckie pierniczki lebkuchen. Nie muszą długo leżakować

Przepis

Mięciutkie i aromatyczne niemieckie pierniczki to doskonała propozycja dla zabieganych. Nie potrzebują długiego leżakowania i są bardzo proste w przygotowaniu. Przepis z bloga "Kwelka gotuje"

d4ap1tr
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 250 g mąki tortowej,
  • 125 g miodu, płynnego,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
  • szczypta soli.
Przepis
  • Masło, miód, cukier oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła (nie wolno dopuścić do wrzenia).
  • Mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy pieprz i jeszcze ciepłą mieszankę miodową oraz jajko.
  • Ciasto wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ścianek naczynia.
  • Formujemy około 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 12 minut.
  • Po upieczeniu chwilę studzimy i następnie lukrujemy. Przed podaniem powinny leżeć ok. 2 dni w szczelnej puszcze z obierkami jabłka.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Niemieckie pierniczki lebkuchen. Nie muszą długo leżakować
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ap1tr
d4ap1tr
d4ap1tr
d4ap1tr
Więcej tematów
d4ap1tr