Niedoceniane przez wielu warzywo. Pomaga obniżyć cukier i cholesterol
To niepozorne warzywo znajduje się w każdej kuchni. Często tworzy bazę do zup i sosów, jest obowiązkowe w gulaszu. Dodaje smaku i buduje teksturę potraw. Po podsmażeniu lub upieczeniu przechodzi metamorfozę –traci pikanterię, a nabiera słodyczy. Jednak zazwyczaj to inne składniki potraw zyskują uznanie, a cebula pozostaje w cieniu.
Cebula jest znana i używana na całym świecie. Chociaż jej smak i zapach bywają intensywne, to właśnie te cechy są przejawem bogactwa składników odżywczych. Niedoceniane warzywo jest nie tylko podstawą wielu potraw, ale także źródłem witamin i minerałów, które mogą wspierać zdrowie na wiele sposobów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków
Właściwości antyoksydacyjne cebuli
Jednym z najważniejszych atutów cebuli są jej właściwości antyoksydacyjne. Zawiera ona związki siarki oraz flawonoidy, takie jak kwercetyna, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Te substancje są również ogromnych wsparciem dla układu odpornościowego – pamiętają o tym nasze mamy i babcie, przygotowując syrop z cebuli w okresach zwiększonego ryzyka infekcji. Regularne spożywanie tego warzywa może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.
Dba o zdrowe serce
Cebula jest również wsparciem dla zdrowia serca. Obecne w niej flawonoidy pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, cebula może wspierać regulację poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca.
Aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne cebuli dla serca, warto łączyć ją z innymi produktami bogatymi w składniki odżywcze wspierające układ krążenia. Wymieszaj ją w sałatce z zielonymi warzywami liściastymi, na przykład ze szpinakiem lub rukolą, polej oliwą lub dodaj do ryb bogatych w tłuszcze omega-3, takich jak łosoś, makrela czy sardynki.
Idealna dla osób chorujących na cukrzycę
Cebula ma niewielką ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. Regularnie spożywana pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Jest więc idealnym składnikiem diety osób zmagających się z problemami metabolicznymi. To zasługa obecnych w niej związków siarki, które wspomagają prawidłową przemianę materii.
Jeśli kontrolujesz poziom cukru, uważaj na karmelizowaną lub marynowaną cebulę. Najlepsza jest surowa, dodana do sałatki lub położona na kanapce. Możesz także spróbować pić codziennie niewielką ilość soku z cebuli.
W jakiej formie cebula jest najzdrowsza?
Najzdrowsza jest w postaci surowej – zawiera wtedy najwięcej substancji antyoksydacyjnych, bakteriobójczych i przeciwzapalnych. W surowej cebuli występuje największe stężenie witaminy C. Mniej zdrowa jest smażona cebula – w wyniku obróbki termicznej traci część swoich właściwości. Jeśli jednak zeszklisz ją na maśle lub oliwie na małej mocy palnika, wiele wartości zostanie zachowanych, a niewielki dodatek tłuszczu zwiększy wchłanialność witamin.
Za jedną z najzdrowszych odmian uważana jest czerwona cebula, ze względu na wysoką zawartość kwercetyny, przeciwutleniacza o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. Jest one nieco mnie ostra niż biała, więc doskonale pasuje do lekkich sałatek z sosem winegret. Możesz wymieszać z nią pokrojone w plasterki ogórki kiszone, które podajesz do obiadu. Jest także świetnym dodatkiem do pasty z makreli.