Niedoceniane przez wielu warzywo. Pomaga obniżyć cukier i cholesterol

To niepozorne warzywo znajduje się w każdej kuchni. Często tworzy bazę do zup i sosów, jest obowiązkowe w gulaszu. Dodaje smaku i buduje teksturę potraw. Po podsmażeniu lub upieczeniu przechodzi metamorfozę –traci pikanterię, a nabiera słodyczy. Jednak zazwyczaj to inne składniki potraw zyskują uznanie, a cebula pozostaje w cieniu.

To obowiązkowe warzywo w każdej kuchniTo obowiązkowe warzywo w każdej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cebula jest znana i używana na całym świecie. Chociaż jej smak i zapach bywają intensywne, to właśnie te cechy są przejawem bogactwa składników odżywczych. Niedoceniane warzywo jest nie tylko podstawą wielu potraw, ale także źródłem witamin i minerałów, które mogą wspierać zdrowie na wiele sposobów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Właściwości antyoksydacyjne cebuli

Jednym z najważniejszych atutów cebuli są jej właściwości antyoksydacyjne. Zawiera ona związki siarki oraz flawonoidy, takie jak kwercetyna, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Te substancje są również ogromnych wsparciem dla układu odpornościowego – pamiętają o tym nasze mamy i babcie, przygotowując syrop z cebuli w okresach zwiększonego ryzyka infekcji. Regularne spożywanie tego warzywa może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Dba o zdrowe serce

Cebula jest również wsparciem dla zdrowia serca. Obecne w niej flawonoidy pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, cebula może wspierać regulację poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca.

Aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne cebuli dla serca, warto łączyć ją z innymi produktami bogatymi w składniki odżywcze wspierające układ krążenia. Wymieszaj ją w sałatce z zielonymi warzywami liściastymi, na przykład ze szpinakiem lub rukolą, polej oliwą lub dodaj do ryb bogatych w tłuszcze omega-3, takich jak łosoś, makrela czy sardynki.

Idealna dla osób chorujących na cukrzycę

Cebula ma niewielką ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. Regularnie spożywana pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Jest więc idealnym składnikiem diety osób zmagających się z problemami metabolicznymi. To zasługa obecnych w niej związków siarki, które wspomagają prawidłową przemianę materii.

Jeśli kontrolujesz poziom cukru, uważaj na karmelizowaną lub marynowaną cebulę. Najlepsza jest surowa, dodana do sałatki lub położona na kanapce. Możesz także spróbować pić codziennie niewielką ilość soku z cebuli.

W jakiej formie cebula jest najzdrowsza?

Najzdrowsza jest w postaci surowej – zawiera wtedy najwięcej substancji antyoksydacyjnych, bakteriobójczych i przeciwzapalnych. W surowej cebuli występuje największe stężenie witaminy C. Mniej zdrowa jest smażona cebula – w wyniku obróbki termicznej traci część swoich właściwości. Jeśli jednak zeszklisz ją na maśle lub oliwie na małej mocy palnika, wiele wartości zostanie zachowanych, a niewielki dodatek tłuszczu zwiększy wchłanialność witamin.

Za jedną z najzdrowszych odmian uważana jest czerwona cebula, ze względu na wysoką zawartość kwercetyny, przeciwutleniacza o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. Jest one nieco mnie ostra niż biała, więc doskonale pasuje do lekkich sałatek z sosem winegret. Możesz wymieszać z nią pokrojone w plasterki ogórki kiszone, które podajesz do obiadu. Jest także świetnym dodatkiem do pasty z makreli.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja