Trwa ładowanie...

Niedoceniane przez wielu warzywo. Pomaga obniżyć cukier i cholesterol

To niepozorne warzywo znajduje się w każdej kuchni. Często tworzy bazę do zup i sosów, jest obowiązkowe w gulaszu. Dodaje smaku i buduje teksturę potraw. Po podsmażeniu lub upieczeniu przechodzi metamorfozę –traci pikanterię, a nabiera słodyczy. Jednak zazwyczaj to inne składniki potraw zyskują uznanie, a cebula pozostaje w cieniu.

To obowiązkowe warzywo w każdej kuchniTo obowiązkowe warzywo w każdej kuchniŹródło: Adobe Stock
dw339dy
dw339dy

Cebula jest znana i używana na całym świecie. Chociaż jej smak i zapach bywają intensywne, to właśnie te cechy są przejawem bogactwa składników odżywczych. Niedoceniane warzywo jest nie tylko podstawą wielu potraw, ale także źródłem witamin i minerałów, które mogą wspierać zdrowie na wiele sposobów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Właściwości antyoksydacyjne cebuli

Jednym z najważniejszych atutów cebuli są jej właściwości antyoksydacyjne. Zawiera ona związki siarki oraz flawonoidy, takie jak kwercetyna, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Te substancje są również ogromnych wsparciem dla układu odpornościowego – pamiętają o tym nasze mamy i babcie, przygotowując syrop z cebuli w okresach zwiększonego ryzyka infekcji. Regularne spożywanie tego warzywa może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

dw339dy

Dba o zdrowe serce

Cebula jest również wsparciem dla zdrowia serca. Obecne w niej flawonoidy pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi, co jest kluczowe dla utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, cebula może wspierać regulację poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca.

Aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne cebuli dla serca, warto łączyć ją z innymi produktami bogatymi w składniki odżywcze wspierające układ krążenia. Wymieszaj ją w sałatce z zielonymi warzywami liściastymi, na przykład ze szpinakiem lub rukolą, polej oliwą lub dodaj do ryb bogatych w tłuszcze omega-3, takich jak łosoś, makrela czy sardynki.

Idealna dla osób chorujących na cukrzycę

Cebula ma niewielką ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. Regularnie spożywana pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Jest więc idealnym składnikiem diety osób zmagających się z problemami metabolicznymi. To zasługa obecnych w niej związków siarki, które wspomagają prawidłową przemianę materii.

Jeśli kontrolujesz poziom cukru, uważaj na karmelizowaną lub marynowaną cebulę. Najlepsza jest surowa, dodana do sałatki lub położona na kanapce. Możesz także spróbować pić codziennie niewielką ilość soku z cebuli.

dw339dy

W jakiej formie cebula jest najzdrowsza?

Najzdrowsza jest w postaci surowej – zawiera wtedy najwięcej substancji antyoksydacyjnych, bakteriobójczych i przeciwzapalnych. W surowej cebuli występuje największe stężenie witaminy C. Mniej zdrowa jest smażona cebula – w wyniku obróbki termicznej traci część swoich właściwości. Jeśli jednak zeszklisz ją na maśle lub oliwie na małej mocy palnika, wiele wartości zostanie zachowanych, a niewielki dodatek tłuszczu zwiększy wchłanialność witamin.

Za jedną z najzdrowszych odmian uważana jest czerwona cebula, ze względu na wysoką zawartość kwercetyny, przeciwutleniacza o działaniu przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. Jest one nieco mnie ostra niż biała, więc doskonale pasuje do lekkich sałatek z sosem winegret. Możesz wymieszać z nią pokrojone w plasterki ogórki kiszone, które podajesz do obiadu. Jest także świetnym dodatkiem do pasty z makreli.

dw339dy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dw339dy
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj