WAŻNE
TERAZ

Tragedia w kopalni na Dolnym Śląsku. Górnik nie żyje

Ból brzucha i zgagę masz jak w banku. Najgorsza pora na jedzenie pomidorów

Pomidory ostatnio robią furorę. Po tym jak opublikowano badania nad likopenem, który może mieć przełomowe znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, mają stałe miejsce w niejednej lodówce. Okazuje się, że zwłaszcza przetworzone pomidory są skarbnicą substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym. Jednak dietetycy zwracają uwagę nie tylko na formę ich spożywania, ale również na porę dnia.

Sałatka z pomidorówSałatka z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Świeże pomidory są częstym dodatkiem do wielu różnych posiłków. Nic dziwnego – w sezonie smakują doskonale, a i poza sezonem bez przerwy znikają ze sklepów. Zawierają nie tylko cenny likopen, który ulega koncentracji pod wpływem obróbki termicznej. Pomidory są także źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Układam kurczaka na pomidorach i wkładam do piekarnika. Obiad sam się robi

O jakiej porze lepiej nie jeść pomidorów?

Niestety, osoby z wrażliwym żołądkiem mogą odczuwać dyskomfort po zjedzeniu pomidorów na czczo. Wszystkiemu winne są zawarte w nich taniny, które mogą podrażniać układ pokarmowy. Taniny podnoszą kwasowość w żołądku, co może powodować podrażnienia ścianek wewnątrz tego narządu. Dlatego niektóre osoby po zjedzeniu pomidorów na czczo mogą odczuwać ból, zgagę lub mdłości.

Aby doraźnie zwalczyć uczucie pieczenia w przełyku, możesz sięgnąć po plasterek imbiru i possać go przez chwilę jak landrynkę. Pomocne są także napary ziołowe, na przykład z rumianku, mięty, kopru włoskiego lub kminku. Na zgagę pomaga także żucie gumy bez cukru. Jeśli jednak dolegliwości się powtarzają, niezbędna jest konsultacja z lekarzem, który zleci odpowiednie badania diagnostyczne.

Kto nie powinien jeść pomidorów?

Taniny zawarte w pomidorach, jeśli są one spożywane w większej ilości, mogą ograniczać wchłanianie żelaza. Dlatego osoby chorujące na anemię lub przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny ostrożnie podchodzić do spożywania tych owoców.

Z czym nie łączyć pomidorów?

Dietetycy zalecają, by nie łączyć pomidorów z produktami o wysokiej zawartości żelaza. Badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Ohio wykazały, że właściwości przeciwnowotworowe pomidorów ulegają znacznemu osłabieniu, gdy warzywa te są łączone z innymi produktami o dużej zawartości żelaza, czyli na przykład z jabłkami, śliwkami, fasolą, grochem, soczewicą, rodzynkami czy awokado.

"Kiedy ludzie wraz ze swoim posiłkiem przyjmowali żelazo, widzieliśmy prawie dwukrotny spadek absorpcji likopenu" – mówi jedna z autorek badania, Rachel Kopec (za: onkonet.pl).

Dla wielu osób to może być drastyczna zmiana, w końcu sałatka z pomidorem i awokado tworzy wręcz idealną kompozycję. Jednak trzeba pamiętać o tym, że nie wszystkie potrawy musimy spożywać wyłącznie w celu uzyskania z nich jak największej ilości wartościowych substancji. Ważny jest również aspekt psychologiczny oraz społeczny jedzenia. Nie ma nic złego w tym, że posiłek sprawia przyjemność. Jednak warto pomyśleć też o tym, aby przy innej okazji zrezygnować z awokado na rzecz gęstego kremu pomidorowego, na przykład z pestkami dyni.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć