Ból brzucha i zgagę masz jak w banku. Najgorsza pora na jedzenie pomidorów
Pomidory ostatnio robią furorę. Po tym jak opublikowano badania nad likopenem, który może mieć przełomowe znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, mają stałe miejsce w niejednej lodówce. Okazuje się, że zwłaszcza przetworzone pomidory są skarbnicą substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym. Jednak dietetycy zwracają uwagę nie tylko na formę ich spożywania, ale również na porę dnia.
Świeże pomidory są częstym dodatkiem do wielu różnych posiłków. Nic dziwnego – w sezonie smakują doskonale, a i poza sezonem bez przerwy znikają ze sklepów. Zawierają nie tylko cenny likopen, który ulega koncentracji pod wpływem obróbki termicznej. Pomidory są także źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Układam kurczaka na pomidorach i wkładam do piekarnika. Obiad sam się robi
O jakiej porze lepiej nie jeść pomidorów?
Niestety, osoby z wrażliwym żołądkiem mogą odczuwać dyskomfort po zjedzeniu pomidorów na czczo. Wszystkiemu winne są zawarte w nich taniny, które mogą podrażniać układ pokarmowy. Taniny podnoszą kwasowość w żołądku, co może powodować podrażnienia ścianek wewnątrz tego narządu. Dlatego niektóre osoby po zjedzeniu pomidorów na czczo mogą odczuwać ból, zgagę lub mdłości.
Aby doraźnie zwalczyć uczucie pieczenia w przełyku, możesz sięgnąć po plasterek imbiru i possać go przez chwilę jak landrynkę. Pomocne są także napary ziołowe, na przykład z rumianku, mięty, kopru włoskiego lub kminku. Na zgagę pomaga także żucie gumy bez cukru. Jeśli jednak dolegliwości się powtarzają, niezbędna jest konsultacja z lekarzem, który zleci odpowiednie badania diagnostyczne.
Kto nie powinien jeść pomidorów?
Taniny zawarte w pomidorach, jeśli są one spożywane w większej ilości, mogą ograniczać wchłanianie żelaza. Dlatego osoby chorujące na anemię lub przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny ostrożnie podchodzić do spożywania tych owoców.
Z czym nie łączyć pomidorów?
Dietetycy zalecają, by nie łączyć pomidorów z produktami o wysokiej zawartości żelaza. Badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Ohio wykazały, że właściwości przeciwnowotworowe pomidorów ulegają znacznemu osłabieniu, gdy warzywa te są łączone z innymi produktami o dużej zawartości żelaza, czyli na przykład z jabłkami, śliwkami, fasolą, grochem, soczewicą, rodzynkami czy awokado.
"Kiedy ludzie wraz ze swoim posiłkiem przyjmowali żelazo, widzieliśmy prawie dwukrotny spadek absorpcji likopenu" – mówi jedna z autorek badania, Rachel Kopec (za: onkonet.pl).
Dla wielu osób to może być drastyczna zmiana, w końcu sałatka z pomidorem i awokado tworzy wręcz idealną kompozycję. Jednak trzeba pamiętać o tym, że nie wszystkie potrawy musimy spożywać wyłącznie w celu uzyskania z nich jak największej ilości wartościowych substancji. Ważny jest również aspekt psychologiczny oraz społeczny jedzenia. Nie ma nic złego w tym, że posiłek sprawia przyjemność. Jednak warto pomyśleć też o tym, aby przy innej okazji zrezygnować z awokado na rzecz gęstego kremu pomidorowego, na przykład z pestkami dyni.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.