Ból brzucha i zgagę masz jak w banku. Najgorsza pora na jedzenie pomidorów

Pomidory ostatnio robią furorę. Po tym jak opublikowano badania nad likopenem, który może mieć przełomowe znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, mają stałe miejsce w niejednej lodówce. Okazuje się, że zwłaszcza przetworzone pomidory są skarbnicą substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym. Jednak dietetycy zwracają uwagę nie tylko na formę ich spożywania, ale również na porę dnia.

Sałatka z pomidorówSałatka z pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Świeże pomidory są częstym dodatkiem do wielu różnych posiłków. Nic dziwnego – w sezonie smakują doskonale, a i poza sezonem bez przerwy znikają ze sklepów. Zawierają nie tylko cenny likopen, który ulega koncentracji pod wpływem obróbki termicznej. Pomidory są także źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Układam kurczaka na pomidorach i wkładam do piekarnika. Obiad sam się robi

O jakiej porze lepiej nie jeść pomidorów?

Niestety, osoby z wrażliwym żołądkiem mogą odczuwać dyskomfort po zjedzeniu pomidorów na czczo. Wszystkiemu winne są zawarte w nich taniny, które mogą podrażniać układ pokarmowy. Taniny podnoszą kwasowość w żołądku, co może powodować podrażnienia ścianek wewnątrz tego narządu. Dlatego niektóre osoby po zjedzeniu pomidorów na czczo mogą odczuwać ból, zgagę lub mdłości.

Aby doraźnie zwalczyć uczucie pieczenia w przełyku, możesz sięgnąć po plasterek imbiru i possać go przez chwilę jak landrynkę. Pomocne są także napary ziołowe, na przykład z rumianku, mięty, kopru włoskiego lub kminku. Na zgagę pomaga także żucie gumy bez cukru. Jeśli jednak dolegliwości się powtarzają, niezbędna jest konsultacja z lekarzem, który zleci odpowiednie badania diagnostyczne.

Kto nie powinien jeść pomidorów?

Taniny zawarte w pomidorach, jeśli są one spożywane w większej ilości, mogą ograniczać wchłanianie żelaza. Dlatego osoby chorujące na anemię lub przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny ostrożnie podchodzić do spożywania tych owoców.

Z czym nie łączyć pomidorów?

Dietetycy zalecają, by nie łączyć pomidorów z produktami o wysokiej zawartości żelaza. Badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Ohio wykazały, że właściwości przeciwnowotworowe pomidorów ulegają znacznemu osłabieniu, gdy warzywa te są łączone z innymi produktami o dużej zawartości żelaza, czyli na przykład z jabłkami, śliwkami, fasolą, grochem, soczewicą, rodzynkami czy awokado.

"Kiedy ludzie wraz ze swoim posiłkiem przyjmowali żelazo, widzieliśmy prawie dwukrotny spadek absorpcji likopenu" – mówi jedna z autorek badania, Rachel Kopec (za: onkonet.pl).

Dla wielu osób to może być drastyczna zmiana, w końcu sałatka z pomidorem i awokado tworzy wręcz idealną kompozycję. Jednak trzeba pamiętać o tym, że nie wszystkie potrawy musimy spożywać wyłącznie w celu uzyskania z nich jak największej ilości wartościowych substancji. Ważny jest również aspekt psychologiczny oraz społeczny jedzenia. Nie ma nic złego w tym, że posiłek sprawia przyjemność. Jednak warto pomyśleć też o tym, aby przy innej okazji zrezygnować z awokado na rzecz gęstego kremu pomidorowego, na przykład z pestkami dyni.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości