Nie warto wyrzucać skórek z owoców i warzyw. Mają one wiele zastosowań

Często pozbywamy się skórek z bananów czy ziemniaków, myśląc, że na nic nam się nie przydadzą. To jednak wielkie marnotrawstwo. Obierki z owoców i warzyw mają mnóstwo zastosowań w kuchni i podczas sprzątania. Do czego można wykorzystać skórki?

Jak wykorzystać obierki?Jak wykorzystać obierki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Skórka z banana

Skórką banana można...wypolerować buty! Wystarczy przetrzeć buty wewnętrzną stroną skórki.

Dzięki zawartości wielu mikroelementów takich jak fosfor i potas, skórki z tego owocu możemy wykorzystać także do sporządzenia organicznego nawozu do roślin.

Skórka z pomarańczy

Mole kuchenne szczególnie upodobały sobie suche produkty. Może zdarzyło wam się odkryć tych niechcianych gości w ryżu czy mące przyniesionej ze sklepu. Skórki z pomarańczy czy mandarynek doskonale poradzą sobie z molami spożywczymi. Okazuje się bowiem, że te owady nie tolerują zapachu cytrusów.  

Obierki z ziemniaków

Z ziemniaczanych obierków możemy przygotować wyśmienite chipsy. Najlepiej dokładnie umyć ziemniaki jeszcze przed ich obraniem. Potem umieszczamy obierki na blaszce, polewamy oliwą, przyprawiamy i pieczemy około 8-10 minut. Tak przyrządzone chipsy są zdrowe, niskotłuszczowe i bardzo chrupiące.

Skórki z ziemniaków możemy wykorzystać również do domowych porządków. Wyczyścimy nimi na przykład lustro i usuniemy kamień z czajnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Skórka z ogórka

Skórki z ogórka skutecznie odstraszą wchodzące do domu mrówki. Jeśli macie u siebie mrówki, wystarczy położyć obierki w pobliżu miejsca, przez które owady dostają się do domu.

Skórka z cytryny

Wyrzucanie skórek z cytryny, to spory błąd. Warto przygotować kandyzowaną skórkę z cytryny, która wzbogaci smak ciast, deserów, a nawet lodów.

Skórka z cytryny przyda się też do wyczyszczenia czajnika czy kabiny prysznicowej. Jeśli nieco ja wysuszymy i dodamy do pojemnika z cukrem, zapobiegnie ona też jego brylowaniu.

Obierki z jabłka

W skórce jabłka kryje się całe mnóstwo witamin i mikroelementów. Jest ona skarbnica flawonoidów, które zapobiegają rozwojowi Alzheimera i choroby Parkinsona. Zwalczają też zły cholesterol, dzięki czemu pomagają zapobiec miażdżycy. Skórka tego owocu zawiera również mnóstwo błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.

Aby nie marnować wszystkich cennych składników zawartych w skórce, można wykorzystać je do przyrządzenia koktajlu. Taki napój to bomba witaminowa, a smak i struktura skórki nie są nawet wyczuwalne.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji