Nie warto wyrzucać skórek z owoców i warzyw. Mają one wiele zastosowań

Często pozbywamy się skórek z bananów czy ziemniaków, myśląc, że na nic nam się nie przydadzą. To jednak wielkie marnotrawstwo. Obierki z owoców i warzyw mają mnóstwo zastosowań w kuchni i podczas sprzątania. Do czego można wykorzystać skórki?

Jak wykorzystać obierki?Jak wykorzystać obierki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Skórka z banana

Skórką banana można...wypolerować buty! Wystarczy przetrzeć buty wewnętrzną stroną skórki.

Dzięki zawartości wielu mikroelementów takich jak fosfor i potas, skórki z tego owocu możemy wykorzystać także do sporządzenia organicznego nawozu do roślin.

Skórka z pomarańczy

Mole kuchenne szczególnie upodobały sobie suche produkty. Może zdarzyło wam się odkryć tych niechcianych gości w ryżu czy mące przyniesionej ze sklepu. Skórki z pomarańczy czy mandarynek doskonale poradzą sobie z molami spożywczymi. Okazuje się bowiem, że te owady nie tolerują zapachu cytrusów.  

Obierki z ziemniaków

Z ziemniaczanych obierków możemy przygotować wyśmienite chipsy. Najlepiej dokładnie umyć ziemniaki jeszcze przed ich obraniem. Potem umieszczamy obierki na blaszce, polewamy oliwą, przyprawiamy i pieczemy około 8-10 minut. Tak przyrządzone chipsy są zdrowe, niskotłuszczowe i bardzo chrupiące.

Skórki z ziemniaków możemy wykorzystać również do domowych porządków. Wyczyścimy nimi na przykład lustro i usuniemy kamień z czajnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Skórka z ogórka

Skórki z ogórka skutecznie odstraszą wchodzące do domu mrówki. Jeśli macie u siebie mrówki, wystarczy położyć obierki w pobliżu miejsca, przez które owady dostają się do domu.

Skórka z cytryny

Wyrzucanie skórek z cytryny, to spory błąd. Warto przygotować kandyzowaną skórkę z cytryny, która wzbogaci smak ciast, deserów, a nawet lodów.

Skórka z cytryny przyda się też do wyczyszczenia czajnika czy kabiny prysznicowej. Jeśli nieco ja wysuszymy i dodamy do pojemnika z cukrem, zapobiegnie ona też jego brylowaniu.

Obierki z jabłka

W skórce jabłka kryje się całe mnóstwo witamin i mikroelementów. Jest ona skarbnica flawonoidów, które zapobiegają rozwojowi Alzheimera i choroby Parkinsona. Zwalczają też zły cholesterol, dzięki czemu pomagają zapobiec miażdżycy. Skórka tego owocu zawiera również mnóstwo błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.

Aby nie marnować wszystkich cennych składników zawartych w skórce, można wykorzystać je do przyrządzenia koktajlu. Taki napój to bomba witaminowa, a smak i struktura skórki nie są nawet wyczuwalne.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości