Trwa ładowanie...

Nie warto wyrzucać skórek z owoców i warzyw. Mają one wiele zastosowań

Często pozbywamy się skórek z bananów czy ziemniaków, myśląc, że na nic nam się nie przydadzą. To jednak wielkie marnotrawstwo. Obierki z owoców i warzyw mają mnóstwo zastosowań w kuchni i podczas sprzątania. Do czego można wykorzystać skórki?

Jak wykorzystać obierki?Jak wykorzystać obierki?Źródło: Adobe Stock, fot: Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
dgatu9u
dgatu9u

Skórka z banana

Skórką banana można...wypolerować buty! Wystarczy przetrzeć buty wewnętrzną stroną skórki.

Dzięki zawartości wielu mikroelementów takich jak fosfor i potas, skórki z tego owocu możemy wykorzystać także do sporządzenia organicznego nawozu do roślin.

Skórka z pomarańczy

Mole kuchenne szczególnie upodobały sobie suche produkty. Może zdarzyło wam się odkryć tych niechcianych gości w ryżu czy mące przyniesionej ze sklepu. Skórki z pomarańczy czy mandarynek doskonale poradzą sobie z molami spożywczymi. Okazuje się bowiem, że te owady nie tolerują zapachu cytrusów.  

Obierki z ziemniaków

Z ziemniaczanych obierków możemy przygotować wyśmienite chipsy. Najlepiej dokładnie umyć ziemniaki jeszcze przed ich obraniem. Potem umieszczamy obierki na blaszce, polewamy oliwą, przyprawiamy i pieczemy około 8-10 minut. Tak przyrządzone chipsy są zdrowe, niskotłuszczowe i bardzo chrupiące.

dgatu9u

Skórki z ziemniaków możemy wykorzystać również do domowych porządków. Wyczyścimy nimi na przykład lustro i usuniemy kamień z czajnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Skórka z ogórka

Skórki z ogórka skutecznie odstraszą wchodzące do domu mrówki. Jeśli macie u siebie mrówki, wystarczy położyć obierki w pobliżu miejsca, przez które owady dostają się do domu.

Skórka z cytryny

Wyrzucanie skórek z cytryny, to spory błąd. Warto przygotować kandyzowaną skórkę z cytryny, która wzbogaci smak ciast, deserów, a nawet lodów.

dgatu9u

Skórka z cytryny przyda się też do wyczyszczenia czajnika czy kabiny prysznicowej. Jeśli nieco ja wysuszymy i dodamy do pojemnika z cukrem, zapobiegnie ona też jego brylowaniu.

Obierki z jabłka

W skórce jabłka kryje się całe mnóstwo witamin i mikroelementów. Jest ona skarbnica flawonoidów, które zapobiegają rozwojowi Alzheimera i choroby Parkinsona. Zwalczają też zły cholesterol, dzięki czemu pomagają zapobiec miażdżycy. Skórka tego owocu zawiera również mnóstwo błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.

Aby nie marnować wszystkich cennych składników zawartych w skórce, można wykorzystać je do przyrządzenia koktajlu. Taki napój to bomba witaminowa, a smak i struktura skórki nie są nawet wyczuwalne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dgatu9u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgatu9u
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj