Frytki z dyni. Jak je zrobić?

Frytki z dyni to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są znacznie zdrowsze, mniej kaloryczne, a na dodatek pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak je przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

FrytkiJak zrobić pyszne frytki z dyni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Dynia - dlaczego warto ją jeść?

Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa, warto więc wprowadzić ją do naszego codziennego menu. Miąższ dyni to swietne źródło beta-karotenu, który nasza wątroba przekształca w witaminę A (100 g zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby). Witamina A jest niezbędna jest do prawidłowego widzenia oraz utrzymania właściwego stanu nabłonka skóry i błon śluzowych. Jedzenie nawet niewielkiej ilości dyni powoduje, że po kilku tygodniach skóra wygląda na bardziej opaloną.

W dyni znajdziemy też witaminy: B1, B2, PP, E i C. Poza tym dynia ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg), a zupełnie pozbawiona jest sodu. Świetnie sprawdza się więc w diecie osób cierpiących na nadciśnienie. Ma odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje problemy związane z przewodem pokarmowym. Jedząc dynię nie zrujnujemy też sylwetki. 100 g to zaledwie 28 kcal.

Frytki z dyni - przepis

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • tarty parmezan (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • imbir, papryka wędzona, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy, kroimy w plastry lub cienkie słupki i wrzucamy na 2 minuty do gotującej się, osolonej wody.
  2. Osuszamy, układamy na papierze do pieczenia.
  3. Skrapiamy olejem i oprószamy solą i przyprawami.
  4. Pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut, aż "frytki" zrobią się chrupiące.
  5. Możemy też - dla polepszenia smaku przekąski - posypać dynię przed wstawieniem do piekarnika tartym parmezanem.

Zobacz też:

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się