Trwa ładowanie...

Frytki z dyni. Jak je zrobić?

Frytki z dyni to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są znacznie zdrowsze, mniej kaloryczne, a na dodatek pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak je przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Jak zrobić pyszne frytki z dyniJak zrobić pyszne frytki z dyniŹródło: 123RF
d2cnfso
d2cnfso

Dynia - dlaczego warto ją jeść?

Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa, warto więc wprowadzić ją do naszego codziennego menu. Miąższ dyni to swietne źródło beta-karotenu, który nasza wątroba przekształca w witaminę A (100 g zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby). Witamina A jest niezbędna jest do prawidłowego widzenia oraz utrzymania właściwego stanu nabłonka skóry i błon śluzowych. Jedzenie nawet niewielkiej ilości dyni powoduje, że po kilku tygodniach skóra wygląda na bardziej opaloną.

W dyni znajdziemy też witaminy: B1, B2, PP, E i C. Poza tym dynia ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg), a zupełnie pozbawiona jest sodu. Świetnie sprawdza się więc w diecie osób cierpiących na nadciśnienie. Ma odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje problemy związane z przewodem pokarmowym. Jedząc dynię nie zrujnujemy też sylwetki. 100 g to zaledwie 28 kcal.

Frytki z dyni - przepis

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • tarty parmezan (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • imbir, papryka wędzona, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy, kroimy w plastry lub cienkie słupki i wrzucamy na 2 minuty do gotującej się, osolonej wody.
  2. Osuszamy, układamy na papierze do pieczenia.
  3. Skrapiamy olejem i oprószamy solą i przyprawami.
  4. Pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut, aż "frytki" zrobią się chrupiące.
  5. Możemy też - dla polepszenia smaku przekąski - posypać dynię przed wstawieniem do piekarnika tartym parmezanem.
d2cnfso

Zobacz też:

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj