Frytki z dyni. Jak je zrobić?
Frytki z dyni to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są znacznie zdrowsze, mniej kaloryczne, a na dodatek pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak je przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.
Dynia - dlaczego warto ją jeść?
Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa, warto więc wprowadzić ją do naszego codziennego menu. Miąższ dyni to swietne źródło beta-karotenu, który nasza wątroba przekształca w witaminę A (100 g zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby). Witamina A jest niezbędna jest do prawidłowego widzenia oraz utrzymania właściwego stanu nabłonka skóry i błon śluzowych. Jedzenie nawet niewielkiej ilości dyni powoduje, że po kilku tygodniach skóra wygląda na bardziej opaloną.
W dyni znajdziemy też witaminy: B1, B2, PP, E i C. Poza tym dynia ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg), a zupełnie pozbawiona jest sodu. Świetnie sprawdza się więc w diecie osób cierpiących na nadciśnienie. Ma odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje problemy związane z przewodem pokarmowym. Jedząc dynię nie zrujnujemy też sylwetki. 100 g to zaledwie 28 kcal.
Frytki z dyni - przepis
Składniki:
- dynia piżmowa
- tarty parmezan (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- sól
- imbir, papryka wędzona, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Dynię obieramy, kroimy w plastry lub cienkie słupki i wrzucamy na 2 minuty do gotującej się, osolonej wody.
- Osuszamy, układamy na papierze do pieczenia.
- Skrapiamy olejem i oprószamy solą i przyprawami.
- Pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut, aż "frytki" zrobią się chrupiące.
- Możemy też - dla polepszenia smaku przekąski - posypać dynię przed wstawieniem do piekarnika tartym parmezanem.
Zobacz też: