Frytki z dyni. Jak je zrobić?

Frytki z dyni to świetna alternatywa dla tradycyjnych frytek. Są znacznie zdrowsze, mniej kaloryczne, a na dodatek pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak je przygotować? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

FrytkiJak zrobić pyszne frytki z dyni
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Dynia - dlaczego warto ją jeść?

Dynia jest nie tylko bardzo smaczna, ale również zdrowa, warto więc wprowadzić ją do naszego codziennego menu. Miąższ dyni to swietne źródło beta-karotenu, który nasza wątroba przekształca w witaminę A (100 g zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby). Witamina A jest niezbędna jest do prawidłowego widzenia oraz utrzymania właściwego stanu nabłonka skóry i błon śluzowych. Jedzenie nawet niewielkiej ilości dyni powoduje, że po kilku tygodniach skóra wygląda na bardziej opaloną.

W dyni znajdziemy też witaminy: B1, B2, PP, E i C. Poza tym dynia ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg), a zupełnie pozbawiona jest sodu. Świetnie sprawdza się więc w diecie osób cierpiących na nadciśnienie. Ma odczyn zasadowy, dzięki czemu neutralizuje problemy związane z przewodem pokarmowym. Jedząc dynię nie zrujnujemy też sylwetki. 100 g to zaledwie 28 kcal.

Frytki z dyni - przepis

Składniki:

  • dynia piżmowa
  • tarty parmezan (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • imbir, papryka wędzona, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy, kroimy w plastry lub cienkie słupki i wrzucamy na 2 minuty do gotującej się, osolonej wody.
  2. Osuszamy, układamy na papierze do pieczenia.
  3. Skrapiamy olejem i oprószamy solą i przyprawami.
  4. Pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut, aż "frytki" zrobią się chrupiące.
  5. Możemy też - dla polepszenia smaku przekąski - posypać dynię przed wstawieniem do piekarnika tartym parmezanem.

Zobacz też:

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie