Nie wolno zalewać patelni wodą. Zobaczcie dlaczego

Namaczanie lub zalewanie patelni wodą, to skuteczny sposób na pozbycie się uporczywych, przywartych do patelni resztek jedzenia. Ta metoda może jednak negatywnie wpłynąć na stan patelni. Sprawdźcie, kiedy z niej zrezygnować.

Dlaczego nie powinno się zalewać patelni wodą?Dlaczego nie powinno się zalewać patelni wodą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stepan Vasylyshyn
4

Dlaczego nie powinniśmy zalewać patelni wodą?

Zalanie gorącej patelni zimną wodą może spowodować, że naczynie nieznacznie odkształci się, a jego powierzchnia zacznie pękać. W przypadku patelni teflonowych pozbywamy się w ten sposób warstwy, dzięki której produkty, które smażymy, nie przywierają do dna.

Zimnej patelni nie wolno zalewać także gorącą wodą. Może prowadzić to bowiem do korozji, a w efekcie do powstania rdzy na powierzchni patelni. Szczególnie narażone na rdze są patelnie żeliwne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Jeżeli chcecie namoczyć patelnię, aby móc łatwiej pozbyć się przypalonego do dna jedzenia, zalejcie schłodzoną już patelnie zimną wodą. Ważne, aby proces namaczania nie trwał długo. Dziesięć minut namaczania powinno pomóc w odmoczeniu przywartego jedzenia, nie prowadząc przy tym do rdzewienia patelni. Dla wzmocnienia efektu możecie dodać też kilka kropel płynu do naczyń.

Długiego namaczania powinniśmy unikać również ze względu na zagrożenie drobnoustrojami. Ciepła woda w kontakcie z resztkami jedzenia sprzyja bowiem rozwojowi i namnażaniu się bakterii.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały