Nie wolno zalewać patelni wodą. Zobaczcie dlaczego

Namaczanie lub zalewanie patelni wodą, to skuteczny sposób na pozbycie się uporczywych, przywartych do patelni resztek jedzenia. Ta metoda może jednak negatywnie wpłynąć na stan patelni. Sprawdźcie, kiedy z niej zrezygnować.

Dlaczego nie powinno się zalewać patelni wodą?Dlaczego nie powinno się zalewać patelni wodą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Stepan Vasylyshyn

Dlaczego nie powinniśmy zalewać patelni wodą?

Zalanie gorącej patelni zimną wodą może spowodować, że naczynie nieznacznie odkształci się, a jego powierzchnia zacznie pękać. W przypadku patelni teflonowych pozbywamy się w ten sposób warstwy, dzięki której produkty, które smażymy, nie przywierają do dna.

Zimnej patelni nie wolno zalewać także gorącą wodą. Może prowadzić to bowiem do korozji, a w efekcie do powstania rdzy na powierzchni patelni. Szczególnie narażone na rdze są patelnie żeliwne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczyszczające działanie buraka. Pomaga w walce z trądzikiem

Jeżeli chcecie namoczyć patelnię, aby móc łatwiej pozbyć się przypalonego do dna jedzenia, zalejcie schłodzoną już patelnie zimną wodą. Ważne, aby proces namaczania nie trwał długo. Dziesięć minut namaczania powinno pomóc w odmoczeniu przywartego jedzenia, nie prowadząc przy tym do rdzewienia patelni. Dla wzmocnienia efektu możecie dodać też kilka kropel płynu do naczyń.

Długiego namaczania powinniśmy unikać również ze względu na zagrożenie drobnoustrojami. Ciepła woda w kontakcie z resztkami jedzenia sprzyja bowiem rozwojowi i namnażaniu się bakterii.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej