Jak wyczyścić patelnię teflonową? 2 łatwe triki
Patelnie teflonowe są w kuchni bardzo przydatne. Umożliwiają nam między innymi łatwe smażenie bez tłuszczu. Jednak są pewne zasady, których należy przestrzegać, korzystając z tego rodzaju patelni. Wszyscy wiemy, że nie powinniśmy myć ich ostrymi gąbkami. Jak więc łatwo i bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową? Radzimy.
Patelni teflonowej pod żadnym pozorem nie wolno czyścić ostrą gąbką, a tym bardziej drucianym zmywakiem. Taka patelnia jest pokryta delikatną powłoką, która jest bardzo podatna na zarysowania. Szorując ją ostrą gąbką, łatwo jest więc uszkodzić zewnętrzną warstwę patelni. Odradza się używanie patelni ze zdartym teflonem, ponieważ może być to szkodliwe dla naszego zdrowia.
Do takiej patelni łatwiej też przywiera jedzenia – w końcu to teflon sprawia, że produkty nie przywierają, więc kiedy jest zdarty, używanie patelni teflonowej kompletnie mija się z celem. Przypalone jajka, ser czy mięso, może być jednak ciężko usunąć miękką gąbką. Jak więc skutecznie i bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety
Jak wyczyścić patelnię teflonową?
Zabrudzoną patelnię teflonową można wyczyścić na dwa sposoby. Pierwszy z nich wymaga użycia wody gazowanej. Stawiamy więc ostudzoną patelnię na gazie i wlewamy około 100 ml wody gazowanej – ważne, aby woda pokryła całe dno. Po zagotowaniu wody zaczyna wydzielać się dwutlenek węgla, który "odkleja" przywierające do powierzchni patelni jedzenie. Potem możemy już umyć patelnię miękką gąbką i płynem.
Do czyszczenia patelni możemy wykorzystać też sól kuchenną. Sól mieszamy z wodą w takich proporcjach, aby powstała z niej dość gęsta papka. Smarujemy nią dno patelni i odstawiamy na noc.
Ważne, aby gorącej patelni nie zalewać zimną wodą. Prowadzi to bowiem do szoku termicznego, przez co powłoka patelni z biegiem czasu ulega zniszczeniu. Tej zasady należy trzymać się nie tylko w przypadku patelni teflonowych, ale też patelni żeliwnych, ze stali nierdzewnej i wszystkich innych.