Trwa ładowanie...

Jak wyczyścić patelnię teflonową? 2 łatwe triki

Patelnie teflonowe są w kuchni bardzo przydatne. Umożliwiają nam między innymi łatwe smażenie bez tłuszczu. Jednak są pewne zasady, których należy przestrzegać, korzystając z tego rodzaju patelni. Wszyscy wiemy, że nie powinniśmy myć ich ostrymi gąbkami. Jak więc łatwo i bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową? Radzimy.

Jak bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową?Jak bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową?Źródło: Adobe Stock
d2cnfso
d2cnfso

Patelni teflonowej pod żadnym pozorem nie wolno czyścić ostrą gąbką, a tym bardziej drucianym zmywakiem. Taka patelnia jest pokryta delikatną powłoką, która jest bardzo podatna na zarysowania. Szorując ją ostrą gąbką, łatwo jest więc uszkodzić zewnętrzną warstwę patelni. Odradza się używanie patelni ze zdartym teflonem, ponieważ może być to szkodliwe dla naszego zdrowia.

Do takiej patelni łatwiej też przywiera jedzenia – w końcu to teflon sprawia, że produkty nie przywierają, więc kiedy jest zdarty, używanie patelni teflonowej kompletnie mija się z celem. Przypalone jajka, ser czy mięso, może być jednak ciężko usunąć miękką gąbką. Jak więc skutecznie i bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Jak wyczyścić patelnię teflonową?

Zabrudzoną patelnię teflonową można wyczyścić na dwa sposoby. Pierwszy z nich wymaga użycia wody gazowanej. Stawiamy więc ostudzoną patelnię na gazie i wlewamy około 100 ml wody gazowanej – ważne, aby woda pokryła całe dno. Po zagotowaniu wody zaczyna wydzielać się dwutlenek węgla, który "odkleja" przywierające do powierzchni patelni jedzenie. Potem możemy już umyć patelnię miękką gąbką i płynem.

d2cnfso

Do czyszczenia patelni możemy wykorzystać też sól kuchenną. Sól mieszamy z wodą w takich proporcjach, aby powstała z niej dość gęsta papka. Smarujemy nią dno patelni i odstawiamy na noc.

Ważne, aby gorącej patelni nie zalewać zimną wodą. Prowadzi to bowiem do szoku termicznego, przez co powłoka patelni z biegiem czasu ulega zniszczeniu. Tej zasady należy trzymać się nie tylko w przypadku patelni teflonowych, ale też patelni żeliwnych, ze stali nierdzewnej i wszystkich innych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj