Jak wyczyścić patelnię teflonową? 2 łatwe triki

Patelnie teflonowe są w kuchni bardzo przydatne. Umożliwiają nam między innymi łatwe smażenie bez tłuszczu. Jednak są pewne zasady, których należy przestrzegać, korzystając z tego rodzaju patelni. Wszyscy wiemy, że nie powinniśmy myć ich ostrymi gąbkami. Jak więc łatwo i bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową? Radzimy.

Jak bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową?Jak bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Patelni teflonowej pod żadnym pozorem nie wolno czyścić ostrą gąbką, a tym bardziej drucianym zmywakiem. Taka patelnia jest pokryta delikatną powłoką, która jest bardzo podatna na zarysowania. Szorując ją ostrą gąbką, łatwo jest więc uszkodzić zewnętrzną warstwę patelni. Odradza się używanie patelni ze zdartym teflonem, ponieważ może być to szkodliwe dla naszego zdrowia.

Do takiej patelni łatwiej też przywiera jedzenia – w końcu to teflon sprawia, że produkty nie przywierają, więc kiedy jest zdarty, używanie patelni teflonowej kompletnie mija się z celem. Przypalone jajka, ser czy mięso, może być jednak ciężko usunąć miękką gąbką. Jak więc skutecznie i bezpiecznie wyczyścić patelnię teflonową?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie wylać olej po smażeniu? Tłuszcz nie powinien trafić do zlewu lub toalety

Jak wyczyścić patelnię teflonową?

Zabrudzoną patelnię teflonową można wyczyścić na dwa sposoby. Pierwszy z nich wymaga użycia wody gazowanej. Stawiamy więc ostudzoną patelnię na gazie i wlewamy około 100 ml wody gazowanej – ważne, aby woda pokryła całe dno. Po zagotowaniu wody zaczyna wydzielać się dwutlenek węgla, który "odkleja" przywierające do powierzchni patelni jedzenie. Potem możemy już umyć patelnię miękką gąbką i płynem.

Do czyszczenia patelni możemy wykorzystać też sól kuchenną. Sól mieszamy z wodą w takich proporcjach, aby powstała z niej dość gęsta papka. Smarujemy nią dno patelni i odstawiamy na noc.

Ważne, aby gorącej patelni nie zalewać zimną wodą. Prowadzi to bowiem do szoku termicznego, przez co powłoka patelni z biegiem czasu ulega zniszczeniu. Tej zasady należy trzymać się nie tylko w przypadku patelni teflonowych, ale też patelni żeliwnych, ze stali nierdzewnej i wszystkich innych.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki