Nie tylko teflonowa – sprawdź, jaka inna patelnia idealnie sprawdzi się w kuchni

Wielbiciele gotowania wiedzą, że trwała i odporna na zarysowania patelnia jest podstawą wyposażenia kuchni. Najczęściej wykorzystuje się patelnie teflonowe, ale to niejedyny wariant dostępny na rynku. Szukasz czegoś innego? Sprawdź, jaki materiał warto wybrać.

Dobra patelnia jest trwała i bezpieczna dla zdrowia
Źródło zdjęć: © iStock.com
Sylwia Ścibak

Teflon to specjalne tworzywo, które jest szeroko stosowane w naczyniach kuchennych, przede wszystkim w patelniach. Dzięki niemu jedzenie nie przywiera do dna, więc można smażyć bez użycia tłuszczu. Jest również stosunkowo trwały, chociaż do mieszania czy zdejmowania produktów zaleca się używanie drewnianych lub silikonowych łopatek albo sztućców, by nie zarysować powłoki. Czy istnieją alternatywy dla teflonu, równie dobre albo nawet lepsze? Tak. Sprawdź, jakie.

Patelnie ceramiczne

Patelnie pokryte powłoką ceramiczną stają się coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, gdyż mają mnóstwo zalet. Wykonuje się je z wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze minerałów oraz gliny, dzięki czemu są niesamowicie odporne na uszkodzenia. Często poleca się je jako alternatywę dla patelni teflonowych, gdyż są bardziej naturalne. Ponadto równomiernie się rozgrzewają i długo utrzymują ciepło potraw, nie wpływają także na ich smak. Patelnie ceramiczne zwykle wymagają użycia niewielkiej ilości tłuszczu, niemniej w sklepach można dostać modele pokryte dodatkową powłoką nieprzywierającą, które mogą się sprawdzić o wiele lepiej.

Trzeba jednak pamiętać, że patelnie ceramiczne można uszkodzić gwałtowną zmianą temperatury (np. zalewając zimną wodą zaraz po wyłączeniu gazu, kiedy jest jeszcze bardzo ciepła). Za dobrą, trwałą patelnię ceramiczną trzeba trochę zapłacić, niemniej możemy być pewni, że przy odpowiedniej pielęgnacji posłuży nam lata.

Patelnie tytanowe

Tytan kojarzy nam się z czymś mocnym i niezniszczalnym. Tak jest też w przypadku tytanowych patelni, które charakteryzują się niesamowitą trwałością. Takie powłoki zawierają zwykle mieszankę ceramiki, co zapewnia nieprzywieranie i wpływa na gładkość. Tytan nie rdzewieje, nie odkształca się i jest niezwykle odporny na bardzo wysokie temperatury, toteż takie patelnie można nawet stosować do pieczenia w piekarniku. Powłoki tytanowe są także bardzo łatwe w czyszczeniu, można je myć w zmywarce.

Patelnie tytanowe mają jednak dwa minusy – są dosyć ciężkie i drogie. Za uniwersalny model do smażenia różnych potraw możemy zapłacić od ok. 100 do nawet 500 zł i więcej.

Patelnie granitowe

Granitowa patelnia przywołuje skojarzenia z zamierzchłymi czasami, kiedy jeszcze gotowało się w ciężkich, kamiennych naczyniach. Dlatego będzie dobra dla wszystkich miłośników gotowania, którzy stawiają na design. Patelnie granitowe charakteryzują się niezwykłą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a dzięki powłoce non-stick nie przywierają do nich potrawy, toteż łatwo je umyć. Patelnia granitowa może wydawać się ciężka, jednak w rzeczywistości dużo zależy od grubości dna i rozmiarów. Niektóre modele można wkładać do piekarnika.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja