Trwa ładowanie...

Suszone grzybki i przyprawy. Całkowicie naturalne, zrób je w domu

Niższa temperatura i przelotne deszcze to niezawodny znak, że w lasach znowu pojawiły się grzyby. Warto przygotować się w pełni do sezonu i zachować nieco zapasów na resztę roku. Najtańszym sposobem będzie po prostu je wysuszyć.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Suszone grzybki i przyprawy. Całkowicie naturalne, zrób je w domu
Źródło: Shutterstock.com
dc2bitl

Dawniej grzyby można było wysuszyć w piekarniku, na słońcu bądź na grzejniku. Żadne z tych rozwiązań nie jest jednak w stanie zapewnić stuprocentowej skuteczności. W wyniku długotrwałego suszenia grzyby mogą po prostu zacząć gnić, zanim zostaną pozbawione wody w odpowiednim stopniu. Dodatkowo te metody są niezwykle czasochłonne.

Błyskawiczny sposób na suszenie

Zamiast więc wieszać grzyby na sznurku lub wkładać je do piekarnika, lepiej zainwestować w dobrej jakości suszarkę. Dzięki niej o wiele szybciej ususzysz tyle grzybów, że wystarczy ci na cały rok. Zanim jednak podejmiesz decyzję o zakupie, zastanów się nad kilkoma czynnikami, które mogą decydować o wyborze konkretnego modelu.

dc2bitl

Tym, co bezpośrednio przekłada się na prędkość suszenia, będzie stała temperatura i odpowiedni obieg powietrza. To dzięki niemu możesz mieć pewność, że wszystkie produkty ususzą się równomiernie. Dlatego warto wybrać suszarkę o odpowiednio wysokiej mocy, która szybko rozgrzeje się do wymaganej temperatury, a nadmuch będzie w stanie rozprowadzić gorące powietrze po wszystkich tackach. Urządzenia o niskiej mocy nie są w stanie równomiernie rozgrzać wszystkich tacek, produkty znajdujące się wyżej będą suszyć się wolniej. Dlatego znacznie lepiej wybrać urządzenie o mocy od 300 W wzwyż.

Wybierając urządzenie o wysokiej mocy, nie musisz zwracać dużej uwagi na to, co dzieje się pod przykryciem. Możesz swobodnie zająć się innymi czynnościami, a po określonym czasie wyłączyć suszarkę i przesypać grzyby do innego pojemnika. Pamiętaj, że szybkość suszenia zależy nie tylko od mocy urządzenia, ale również od nasycenia wodą produktów, które wkładasz do środka. Suszenie może więc trwać nawet kilka godzin, a wkładane do suszarki przedmioty znacznie zmniejszą swoją objętość.

Dopasuj urządzenie do sowich potrzeb

Zwróć uwagę również na wielkość urządzenia. Różnica cenowa może być naprawdę minimalna, a w zamian za kilkadziesiąt złotych więcej możesz zyskać dodatkowy poziom do suszenia bądź większe tacki, które pozwolą na wysuszenie mnóstwa produktów za jednym zamachem.

Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w kilkustopniową regulację temperatury i prędkości nawiewu, które pozwolą dostosować pracę urządzenia do wielkości i rodzaju przygotowywanej żywności. Dzięki temu urządzenie będzie pracować najefektywniej. Dodatkowym atutem jest system chroniący przed przegrzaniem, dzięki któremu możesz mieć pewność, że sprzęt będzie działać przez długi czas.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com, fot: shutterstock.com

Nie tylko grzyby

Oczywiście suszarka sprawdzi się nie tylko w przypadku suszenia grzybów. Równie dobrze możesz włożyć do niej owoce, które możesz później dodawać do owsianki przez resztę roku. Dobrym pomysłem jest również suszenie warzyw takich jak marchewka, pietruszka czy seler, z których po sproszkowaniu stworzysz zdrową, domową mieszankę doskonałą do przyprawiania zup, sosów czy mięs. Z jej pomocą równie szybko będziesz w stanie ususzyć zioła, a nawet kwiaty.

Zwolennicy zdrowych przekąsek mogą wykorzystać suszarkę do przygotowania smacznych, pożywnych i przede wszystkim sycących batoników i roladek. Przepis jest bardzo prosty, należy zmiksować wybrane owoce na gładką masę, wymieszać, rozłożyć na tacce bądź papierze do suszenia i poczekać, aż proces się skończy. Łączenie ze sobą różnorodnych składników może dać smaczny i interesujący efekt. Mogą to być różne rodzaje owoców lub na przykład jogurt.

Wiele osób korzysta z suszarki również do przygotowywania mięsa. Swój nietypowy, charakterystyczny smak suszone kawałki mięsa zawdzięczają specjalnej marynacie, którą z powodzeniem można przygotować w domu. Przed zamarynowaniem mięso należy oczywiście pokroić na odpowiedniej grubości plastry. Możesz do tego użyć krajalnicy bądź zamrozić mięso i pokroić je nożem.

Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dc2bitl

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc2bitl
dc2bitl
Więcej tematów