Nie tylko rzeżucha. Co warto wysiać przed świętami, dla smaku i dekoracji stołu?

Wielkanocny stół powinien być bardzo kolorowy. Zapewniają to przede wszystkim pisanki, cieszące oczy najróżniejszymi barwami, czy żółte kurczaczki z waty lub barwionego cukru, ale równie ważne są zielone akcenty.

RzeżuchaHodowla rzeżuchy jest banalnie prosta
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Najbardziej popularną wielkanocną "zieleniną" jest oczywiście rzeżucha, którą bardzo łatwo wyhodować w domu. Wystarczy wysypać nasiona na wilgotną watę czy ligninę, codziennie spryskiwać wodą, a już po tygodniu mamy wspaniałą zieloną ozdobę. Ale nie tylko rzeżuchą możemy ozdabiać nasz stół.

Zielony owies

Zielony owies również rośnie w domu bardzo szybko. Aby uzyskać piękny efekt młodej, wiosennej trawy, nasiona owca równomiernie rozkładamy na bardzo wilgotnym papierze lub wacie. Najlepiej, jeśli będziemy to robić na talerzyku, choć i w małej miseczce owies również szybko nam wzejdzie. Nasiona najlepiej wcześniej namoczyć przez noc w zimnej wodzie – o wiele szybciej wykiełkują.

Kiełki

Zielonymi akcentami mogą być również kiełki wszelkiego rodzaju warzyw. Bardzo dobrze udają się w domu kiełki roślin strączkowych: soi, soczewicy czy grochu. Nasiona, najlepiej specjalnie przygotowane właśnie do produkcji kiełków (bez trudu kupimy je w sklepach ogrodniczych) zanurzamy w wodzie nalanej do średniej wielkości talerzyka. Wodę codziennie uzupełniamy, a już po kilku dniach pojawią się młode kiełki. Dodatkowym plusem takiej hodowli jest fakt, że kiełki możemy nie tylko traktować jako ozdobę, ale przede wszystkim jako pyszne uzupełnienie wielkanocnych potraw.

Obok kiełków roślin strączkowych, możemy również uprawiać kiełki takich warzyw jak brokuły czy seler naciowy. Nasiona tych warzyw są mniejsze, więc gdy wzejdą i zazielenią się, uzyskamy wspaniały efekt wiosennego trawnika. Postępuje się z nimi podobnie jak z innymi roślinami.

Jak hodować kiełki?

Hodując rośliny, które posłużą nam do ozdoby stołu pamiętajmy, by miały one stały dostęp światła. Najlepiej więc postawić je na parapecie i co jakiś czas obracać, bo łodyżki mają tendencję do wyginania się w kierunku słońca. Obracając spowodujemy, że będą proste i ładnie wyglądające. Wszystkie opisane wyżej rośliny potrzebują około tygodnia, by się zazielenić. Warto więc szybko je wysiać, by cieszyć się ich kolorem podczas świąt.

Domowa hodowla kiełków. Bomba witaminowa dla każdego

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie