Nie tylko rzeżucha. Co warto wysiać przed świętami, dla smaku i dekoracji stołu?

Wielkanocny stół powinien być bardzo kolorowy. Zapewniają to przede wszystkim pisanki, cieszące oczy najróżniejszymi barwami, czy żółte kurczaczki z waty lub barwionego cukru, ale równie ważne są zielone akcenty.

RzeżuchaHodowla rzeżuchy jest banalnie prosta
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Najbardziej popularną wielkanocną "zieleniną" jest oczywiście rzeżucha, którą bardzo łatwo wyhodować w domu. Wystarczy wysypać nasiona na wilgotną watę czy ligninę, codziennie spryskiwać wodą, a już po tygodniu mamy wspaniałą zieloną ozdobę. Ale nie tylko rzeżuchą możemy ozdabiać nasz stół.

Zielony owies

Zielony owies również rośnie w domu bardzo szybko. Aby uzyskać piękny efekt młodej, wiosennej trawy, nasiona owca równomiernie rozkładamy na bardzo wilgotnym papierze lub wacie. Najlepiej, jeśli będziemy to robić na talerzyku, choć i w małej miseczce owies również szybko nam wzejdzie. Nasiona najlepiej wcześniej namoczyć przez noc w zimnej wodzie – o wiele szybciej wykiełkują.

Kiełki

Zielonymi akcentami mogą być również kiełki wszelkiego rodzaju warzyw. Bardzo dobrze udają się w domu kiełki roślin strączkowych: soi, soczewicy czy grochu. Nasiona, najlepiej specjalnie przygotowane właśnie do produkcji kiełków (bez trudu kupimy je w sklepach ogrodniczych) zanurzamy w wodzie nalanej do średniej wielkości talerzyka. Wodę codziennie uzupełniamy, a już po kilku dniach pojawią się młode kiełki. Dodatkowym plusem takiej hodowli jest fakt, że kiełki możemy nie tylko traktować jako ozdobę, ale przede wszystkim jako pyszne uzupełnienie wielkanocnych potraw.

Obok kiełków roślin strączkowych, możemy również uprawiać kiełki takich warzyw jak brokuły czy seler naciowy. Nasiona tych warzyw są mniejsze, więc gdy wzejdą i zazielenią się, uzyskamy wspaniały efekt wiosennego trawnika. Postępuje się z nimi podobnie jak z innymi roślinami.

Jak hodować kiełki?

Hodując rośliny, które posłużą nam do ozdoby stołu pamiętajmy, by miały one stały dostęp światła. Najlepiej więc postawić je na parapecie i co jakiś czas obracać, bo łodyżki mają tendencję do wyginania się w kierunku słońca. Obracając spowodujemy, że będą proste i ładnie wyglądające. Wszystkie opisane wyżej rośliny potrzebują około tygodnia, by się zazielenić. Warto więc szybko je wysiać, by cieszyć się ich kolorem podczas świąt.

Domowa hodowla kiełków. Bomba witaminowa dla każdego

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce