Nie tylko rzeżucha. Co warto wysiać przed świętami, dla smaku i dekoracji stołu?

Wielkanocny stół powinien być bardzo kolorowy. Zapewniają to przede wszystkim pisanki, cieszące oczy najróżniejszymi barwami, czy żółte kurczaczki z waty lub barwionego cukru, ale równie ważne są zielone akcenty.

RzeżuchaHodowla rzeżuchy jest banalnie prosta
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Najbardziej popularną wielkanocną "zieleniną" jest oczywiście rzeżucha, którą bardzo łatwo wyhodować w domu. Wystarczy wysypać nasiona na wilgotną watę czy ligninę, codziennie spryskiwać wodą, a już po tygodniu mamy wspaniałą zieloną ozdobę. Ale nie tylko rzeżuchą możemy ozdabiać nasz stół.

Zielony owies

Zielony owies również rośnie w domu bardzo szybko. Aby uzyskać piękny efekt młodej, wiosennej trawy, nasiona owca równomiernie rozkładamy na bardzo wilgotnym papierze lub wacie. Najlepiej, jeśli będziemy to robić na talerzyku, choć i w małej miseczce owies również szybko nam wzejdzie. Nasiona najlepiej wcześniej namoczyć przez noc w zimnej wodzie – o wiele szybciej wykiełkują.

Kiełki

Zielonymi akcentami mogą być również kiełki wszelkiego rodzaju warzyw. Bardzo dobrze udają się w domu kiełki roślin strączkowych: soi, soczewicy czy grochu. Nasiona, najlepiej specjalnie przygotowane właśnie do produkcji kiełków (bez trudu kupimy je w sklepach ogrodniczych) zanurzamy w wodzie nalanej do średniej wielkości talerzyka. Wodę codziennie uzupełniamy, a już po kilku dniach pojawią się młode kiełki. Dodatkowym plusem takiej hodowli jest fakt, że kiełki możemy nie tylko traktować jako ozdobę, ale przede wszystkim jako pyszne uzupełnienie wielkanocnych potraw.

Obok kiełków roślin strączkowych, możemy również uprawiać kiełki takich warzyw jak brokuły czy seler naciowy. Nasiona tych warzyw są mniejsze, więc gdy wzejdą i zazielenią się, uzyskamy wspaniały efekt wiosennego trawnika. Postępuje się z nimi podobnie jak z innymi roślinami.

Jak hodować kiełki?

Hodując rośliny, które posłużą nam do ozdoby stołu pamiętajmy, by miały one stały dostęp światła. Najlepiej więc postawić je na parapecie i co jakiś czas obracać, bo łodyżki mają tendencję do wyginania się w kierunku słońca. Obracając spowodujemy, że będą proste i ładnie wyglądające. Wszystkie opisane wyżej rośliny potrzebują około tygodnia, by się zazielenić. Warto więc szybko je wysiać, by cieszyć się ich kolorem podczas świąt.

Domowa hodowla kiełków. Bomba witaminowa dla każdego

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu