Nie tylko rzeżucha. Co warto wysiać przed świętami, dla smaku i dekoracji stołu?

Wielkanocny stół powinien być bardzo kolorowy. Zapewniają to przede wszystkim pisanki, cieszące oczy najróżniejszymi barwami, czy żółte kurczaczki z waty lub barwionego cukru, ale równie ważne są zielone akcenty.

RzeżuchaHodowla rzeżuchy jest banalnie prosta
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Najbardziej popularną wielkanocną "zieleniną" jest oczywiście rzeżucha, którą bardzo łatwo wyhodować w domu. Wystarczy wysypać nasiona na wilgotną watę czy ligninę, codziennie spryskiwać wodą, a już po tygodniu mamy wspaniałą zieloną ozdobę. Ale nie tylko rzeżuchą możemy ozdabiać nasz stół.

Zielony owies

Zielony owies również rośnie w domu bardzo szybko. Aby uzyskać piękny efekt młodej, wiosennej trawy, nasiona owca równomiernie rozkładamy na bardzo wilgotnym papierze lub wacie. Najlepiej, jeśli będziemy to robić na talerzyku, choć i w małej miseczce owies również szybko nam wzejdzie. Nasiona najlepiej wcześniej namoczyć przez noc w zimnej wodzie – o wiele szybciej wykiełkują.

Kiełki

Zielonymi akcentami mogą być również kiełki wszelkiego rodzaju warzyw. Bardzo dobrze udają się w domu kiełki roślin strączkowych: soi, soczewicy czy grochu. Nasiona, najlepiej specjalnie przygotowane właśnie do produkcji kiełków (bez trudu kupimy je w sklepach ogrodniczych) zanurzamy w wodzie nalanej do średniej wielkości talerzyka. Wodę codziennie uzupełniamy, a już po kilku dniach pojawią się młode kiełki. Dodatkowym plusem takiej hodowli jest fakt, że kiełki możemy nie tylko traktować jako ozdobę, ale przede wszystkim jako pyszne uzupełnienie wielkanocnych potraw.

Obok kiełków roślin strączkowych, możemy również uprawiać kiełki takich warzyw jak brokuły czy seler naciowy. Nasiona tych warzyw są mniejsze, więc gdy wzejdą i zazielenią się, uzyskamy wspaniały efekt wiosennego trawnika. Postępuje się z nimi podobnie jak z innymi roślinami.

Jak hodować kiełki?

Hodując rośliny, które posłużą nam do ozdoby stołu pamiętajmy, by miały one stały dostęp światła. Najlepiej więc postawić je na parapecie i co jakiś czas obracać, bo łodyżki mają tendencję do wyginania się w kierunku słońca. Obracając spowodujemy, że będą proste i ładnie wyglądające. Wszystkie opisane wyżej rośliny potrzebują około tygodnia, by się zazielenić. Warto więc szybko je wysiać, by cieszyć się ich kolorem podczas świąt.

Domowa hodowla kiełków. Bomba witaminowa dla każdego

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości