Nie tylko kiełbaski i karkówka. Urozmaicisz grilla ze specjalnymi akcesoriami
Wiele osób, które z zapałem zabierają się do letniego grillowania, przygotowuje na nim najwyżej dwie-trzy potrawy. Tymczasem prosty grill węglowy oferuje zdecydowanie więcej możliwości. Przydadzą się do tego gadżety, które kupisz za grosze.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Jeśli grillowanie w rodzinnym gronie to dla ciebie najlepszy sposób na spędzenie weekendu, wypróbuj kilka akcesoriów, które sprawdzą się podczas posiedzenia. Z nimi przygotujesz na grillu o wiele więcej niż proste kiełbaski.
Ryby, hamburgery czy nawet proste szaszłyki to te rodzaje potraw, przy których przewracaniu trzeba bardzo uważać. W innym przypadku potencjalny posiłek może skończyć jako skwarka na rozżarzonych węglach. Na szczęście mając do dyspozycji dodatkowy ruszt, a właściwie koszyk grillowy, nie musisz się o to martwić. Kształt i wielkość zależy wyłącznie od twojego widzimisię nie musisz dopasowywać go do rusztu grillowego. Przewrócenie potraw trwa dosłownie kilka sekund, a w tym czasie nic się nie wyślizgnie.
Kto powiedział, że na grillu nie można smażyć lub gotować? Kupując specjalnie perforowane naczynia, takie jak na przykład wok, możesz wrzucić do niego mięso, warzywa czy rybę, a następnie przyrządzić je zgodnie ze swoimi wymaganiami. Nie potrzebujesz do tego bardzo dużego ognia, wystarczy kilka żarzących się węgli. Jeśli natomiast masz ochotę na potrawę nieco większych gabarytów, na przykład całego kurczaka, możesz zaopatrzyć się w rożen ze specjalnym silniczkiem, który powoli obraca mięso sprawiając, że jest równomiernie przypieczone z każdej strony.
Myśliwskie smakołyki
Alternatywą dla tradycyjnych potraw z grilla będzie gulasz, karkówka lub golonka z kociołka. Nie musisz przygotowywać dodatkowego źródła ognia, wystarczy odpowiednio duży i stabilny grill, na którym postawisz kociołek. Potem wystarczy wrzucić do niego wszystko to, na co masz ochotę i odczekać. Po jakimś czasie potrawa będzie gotowa.
A może pizza?
Grill to również dobre miejsce do przygotowania prawdziwie domowej pizzy. By to osiągnąć, będziesz potrzebować specjalnego kamienia. Samo przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy kamień do pizzy. Sposób przygotowania jest prosty: na początku rozgrzewasz swój grill do granic możliwości, na kratce kładziesz kamień do pizzy, a następnie przykrywasz przez około pół godziny, aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Dopiero wtedy kładziesz na nim uprzednio przygotowane i wyrośnięte ciasto, a następnie nakładasz sos i inne dodatki. Potem zostawiasz kamień pod przykryciem na 15 minut i gotowe. Przygotowywanie domowej pizzy to doskonała zabawa dla całej rodziny.
Oczywiście dodatkowe potrawy oznaczają więcej wysiłku przy sprzątaniu. Jeśli chcesz, by za każdym razem po użyciu zarówno ruszt, jak i cały grill lśniły czystością. Nieocenioną pomocą okaże się szpatułka ze specjalnymi wyżłobieniami, które nadają się do usuwania przypalonych i zaschniętych resztek jedzenia. Warto również zaopatrzyć się w szczoteczkę i prosty "druciak", który doczyści ruszt.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.