Nie ma jak domowy chleb z chrupiącą skórką. Prosty przepis

Lubisz zapach świeżo pieczonego pieczywa? Smak idealnie chrupiącej skórki oraz delikatny i wilgotny środek? Możesz upiec wyborny chleb w domu. Jest to możliwe i prostsze, aniżeli Ci się wydaje.

Domowy chlebDomowy chleb
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 1 kg mąki pełnoziarnistej
• 2 łyżeczki soli
• 20 g świeżych drożdży
• 600 ml letniej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Przepis

  • Przygotuj masę miesząc razem pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżeczki soli i trochę mąki w 100 ml letniej wody, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 5 minut.
  • Do przygotowanej masy drożdżowej dodaj pełnoziarnistą mąkę, a następnie oliwę z oliwek. Tak przygotowane ciasto ugniataj samodzielnie lub za pomocą robota planetarnego dodając letnią wodę aż do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto uformuj w kulę i pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto urośnie, uformuj bochenek i umieść go na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Przed pieczeniem wykonaj na cieście ukośne nacięcia, by zapobiec jego pękaniu. Włóż do piekarnika wybierając program do wypieku chleba i nie zapomnij o funkcji SteamAssist.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru