Nie ma jak domowy chleb z chrupiącą skórką. Prosty przepis
Lubisz zapach świeżo pieczonego pieczywa? Smak idealnie chrupiącej skórki oraz delikatny i wilgotny środek? Możesz upiec wyborny chleb w domu. Jest to możliwe i prostsze, aniżeli Ci się wydaje.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
• 1 kg mąki pełnoziarnistej
• 2 łyżeczki soli
• 20 g świeżych drożdży
• 600 ml letniej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Przepis
- Przygotuj masę miesząc razem pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżeczki soli i trochę mąki w 100 ml letniej wody, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 5 minut.
- Do przygotowanej masy drożdżowej dodaj pełnoziarnistą mąkę, a następnie oliwę z oliwek. Tak przygotowane ciasto ugniataj samodzielnie lub za pomocą robota planetarnego dodając letnią wodę aż do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto uformuj w kulę i pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto urośnie, uformuj bochenek i umieść go na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Przed pieczeniem wykonaj na cieście ukośne nacięcia, by zapobiec jego pękaniu. Włóż do piekarnika wybierając program do wypieku chleba i nie zapomnij o funkcji SteamAssist.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl