Trwa ładowanie...
d1kd346
26-07-2022 10:52

Nie ma jak domowy chleb z chrupiącą skórką. Prosty przepis

Przepis

Lubisz zapach świeżo pieczonego pieczywa? Smak idealnie chrupiącej skórki oraz delikatny i wilgotny środek? Możesz upiec wyborny chleb w domu. Jest to możliwe i prostsze, aniżeli Ci się wydaje.

d1kd346
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Marina Saprunova
Składniki

• 1 kg mąki pełnoziarnistej
• 2 łyżeczki soli
• 20 g świeżych drożdży
• 600 ml letniej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Przepis
  • Przygotuj masę miesząc razem pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżeczki soli i trochę mąki w 100 ml letniej wody, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 5 minut.
  • Do przygotowanej masy drożdżowej dodaj pełnoziarnistą mąkę, a następnie oliwę z oliwek. Tak przygotowane ciasto ugniataj samodzielnie lub za pomocą robota planetarnego dodając letnią wodę aż do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto uformuj w kulę i pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto urośnie, uformuj bochenek i umieść go na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Przed pieczeniem wykonaj na cieście ukośne nacięcia, by zapobiec jego pękaniu. Włóż do piekarnika wybierając program do wypieku chleba i nie zapomnij o funkcji SteamAssist.

Przepis poleca ekspert marki Gorenje.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie ma jak domowy chleb z chrupiącą skórką. Prosty przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kd346
d1kd346
d1kd346
d1kd346
Więcej tematów
d1kd346