Nie daj się nabrać. 5 produktów, których nazwa może wprowadzać w błąd

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Flaki

Obraz
© 123RF.COM

Choć używamy tych określeń na co dzień, okazuje się, że są one mylące. Flaki wcale nie powstają z jelit, a makaron sojowy nie jest z soi. Zobaczcie, jakie jeszcze produkty ukrywają się pod "nieprawdziwymi" nazwami. Będziecie zaskoczeni.

Wiele osób już na samą myśl o tym tradycyjny polskim daniu dostaje gęsiej skórki. Nazwa flaki przywołuje na myśl zwierzęce wnętrzności, głównie jelita. A przecież tę gęstą i smaczną zupę przygotowuje się z fragmentów żołądków (przeważnie wieprzowych lub wołowych). Oczyszczone i pokrojone w cienkie paski żołądki należy dokładnie obgotować i dodać do wywaru z warzyw. Lubicie flaki?

/ 5Dziury w serze

Obraz
© 123RF.COM

W trakcie procesu dojrzewania żółtego sera, w jego strukturze powstają charakterystyczne otwory. Większe lub mniejsze, w zależności od gatunku. Dzieje się tak, ponieważ bakterie obecne w masie serowej tworzą przestrzenie, które wypełniają się dwutlenkiem węgla. Te otwory potocznie nazywamy dziurami. Jednak w języku serowarów są to oka.

/ 5Pigwa

Obraz
© 123RF.COM

Owoce pigwy to pyszny i aromatyczny składnik konfitur, syropów i nalewek. Niezastąpiony w czasie przeziębień i grypy. Jednak jak się okazuje to, co nazywamy pigwą, wcale nią nie jest. Niewielkie, twarde owoce o żółtej skórce i kwaśnym smaku rosną na krzewie – pigwowcu. Z kolei pigwa to drzewo, które daje duże owoce (nieraz nawet większe od jabłka) o znacznie łagodniejszym smaku.

/ 5Makaron sojowy

Obraz
© 123RF.COM

Makaron sojowy to obowiązkowy dodatek do dań w azjatyckim stylu. Po namoczeniu w gorącej wodzie lub usmażeniu na oleju staje się przezroczysty. Jednak tak naprawdę wcale nie robi się go z soi. Polska nazwa wprowadza zatem w błąd. Do produkcji makaronu używa się bowiem skrobi z fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów.

/ 5Rzeżucha

Obraz
© Fotolia

Trudno sobie bez niej wyobrazić wielkanocny stół. Kiełki o ostrym, nieco piekącym smaku świetnie komponują się z twarożkiem, sałatkami, pastą jajeczną, zupami czy rozmaitymi sosami na bazie jogurtu lub majonezu. Jednak roślina, którą potocznie określamy jako rzeżuchę to tak naprawdę pieprzyca siewna. Daleka kuzynka kapusty. Prawdziwa rzeżucha to zupełnie inna roślina.
Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm