Nie daj się nabrać. 5 produktów, których nazwa może wprowadzać w błąd

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Flaki

Obraz
© 123RF.COM

Choć używamy tych określeń na co dzień, okazuje się, że są one mylące. Flaki wcale nie powstają z jelit, a makaron sojowy nie jest z soi. Zobaczcie, jakie jeszcze produkty ukrywają się pod "nieprawdziwymi" nazwami. Będziecie zaskoczeni.

Wiele osób już na samą myśl o tym tradycyjny polskim daniu dostaje gęsiej skórki. Nazwa flaki przywołuje na myśl zwierzęce wnętrzności, głównie jelita. A przecież tę gęstą i smaczną zupę przygotowuje się z fragmentów żołądków (przeważnie wieprzowych lub wołowych). Oczyszczone i pokrojone w cienkie paski żołądki należy dokładnie obgotować i dodać do wywaru z warzyw. Lubicie flaki?

/ 5Dziury w serze

Obraz
© 123RF.COM

W trakcie procesu dojrzewania żółtego sera, w jego strukturze powstają charakterystyczne otwory. Większe lub mniejsze, w zależności od gatunku. Dzieje się tak, ponieważ bakterie obecne w masie serowej tworzą przestrzenie, które wypełniają się dwutlenkiem węgla. Te otwory potocznie nazywamy dziurami. Jednak w języku serowarów są to oka.

/ 5Pigwa

Obraz
© 123RF.COM

Owoce pigwy to pyszny i aromatyczny składnik konfitur, syropów i nalewek. Niezastąpiony w czasie przeziębień i grypy. Jednak jak się okazuje to, co nazywamy pigwą, wcale nią nie jest. Niewielkie, twarde owoce o żółtej skórce i kwaśnym smaku rosną na krzewie – pigwowcu. Z kolei pigwa to drzewo, które daje duże owoce (nieraz nawet większe od jabłka) o znacznie łagodniejszym smaku.

/ 5Makaron sojowy

Obraz
© 123RF.COM

Makaron sojowy to obowiązkowy dodatek do dań w azjatyckim stylu. Po namoczeniu w gorącej wodzie lub usmażeniu na oleju staje się przezroczysty. Jednak tak naprawdę wcale nie robi się go z soi. Polska nazwa wprowadza zatem w błąd. Do produkcji makaronu używa się bowiem skrobi z fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów.

/ 5Rzeżucha

Obraz
© Fotolia

Trudno sobie bez niej wyobrazić wielkanocny stół. Kiełki o ostrym, nieco piekącym smaku świetnie komponują się z twarożkiem, sałatkami, pastą jajeczną, zupami czy rozmaitymi sosami na bazie jogurtu lub majonezu. Jednak roślina, którą potocznie określamy jako rzeżuchę to tak naprawdę pieprzyca siewna. Daleka kuzynka kapusty. Prawdziwa rzeżucha to zupełnie inna roślina.
Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce