Nie daj się nabrać. 5 produktów, których nazwa może wprowadzać w błąd

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Flaki

Obraz
© 123RF.COM

Choć używamy tych określeń na co dzień, okazuje się, że są one mylące. Flaki wcale nie powstają z jelit, a makaron sojowy nie jest z soi. Zobaczcie, jakie jeszcze produkty ukrywają się pod "nieprawdziwymi" nazwami. Będziecie zaskoczeni.

Wiele osób już na samą myśl o tym tradycyjny polskim daniu dostaje gęsiej skórki. Nazwa flaki przywołuje na myśl zwierzęce wnętrzności, głównie jelita. A przecież tę gęstą i smaczną zupę przygotowuje się z fragmentów żołądków (przeważnie wieprzowych lub wołowych). Oczyszczone i pokrojone w cienkie paski żołądki należy dokładnie obgotować i dodać do wywaru z warzyw. Lubicie flaki?

/ 5Dziury w serze

Obraz
© 123RF.COM

W trakcie procesu dojrzewania żółtego sera, w jego strukturze powstają charakterystyczne otwory. Większe lub mniejsze, w zależności od gatunku. Dzieje się tak, ponieważ bakterie obecne w masie serowej tworzą przestrzenie, które wypełniają się dwutlenkiem węgla. Te otwory potocznie nazywamy dziurami. Jednak w języku serowarów są to oka.

/ 5Pigwa

Obraz
© 123RF.COM

Owoce pigwy to pyszny i aromatyczny składnik konfitur, syropów i nalewek. Niezastąpiony w czasie przeziębień i grypy. Jednak jak się okazuje to, co nazywamy pigwą, wcale nią nie jest. Niewielkie, twarde owoce o żółtej skórce i kwaśnym smaku rosną na krzewie – pigwowcu. Z kolei pigwa to drzewo, które daje duże owoce (nieraz nawet większe od jabłka) o znacznie łagodniejszym smaku.

/ 5Makaron sojowy

Obraz
© 123RF.COM

Makaron sojowy to obowiązkowy dodatek do dań w azjatyckim stylu. Po namoczeniu w gorącej wodzie lub usmażeniu na oleju staje się przezroczysty. Jednak tak naprawdę wcale nie robi się go z soi. Polska nazwa wprowadza zatem w błąd. Do produkcji makaronu używa się bowiem skrobi z fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów.

/ 5Rzeżucha

Obraz
© Fotolia

Trudno sobie bez niej wyobrazić wielkanocny stół. Kiełki o ostrym, nieco piekącym smaku świetnie komponują się z twarożkiem, sałatkami, pastą jajeczną, zupami czy rozmaitymi sosami na bazie jogurtu lub majonezu. Jednak roślina, którą potocznie określamy jako rzeżuchę to tak naprawdę pieprzyca siewna. Daleka kuzynka kapusty. Prawdziwa rzeżucha to zupełnie inna roślina.
Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień