Nawłoć. Popularny chwast o leczniczych właściwościach

Nawłoć pospolita rośnie w Polsce wszędzie. To roślina bez wymagań glebowych, uznawana powszechnie jako chwast. Porasta mało atrakcyjne miejsca, bo spotkać ją można na dzikich nieużytkach, w zaroślach i na łąkach.

NawłoćNapar z nawłoci ma właściwości odtruwające i oczyszcza układ trawienny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Heike Rau - stock.adobe.com

Nawłoć, zwana "polską mimozą", jest rośliną o charakterystycznych żółtych kwiatach, które obficie porastają długie łodygi. Zakwita późnym latem i utrzymuje kwiatostany jeszcze w październiku. Nawłoć rośnie dziko w Europie i Azji. Może być także uprawiana w ogrodach i jest niewątpliwie rośliną ozdobną.

Nawłoć - zastosowanie

Jest znana w medycynie ludowej. Odpowiednio wykorzystywana nawłoć dobrze wpływa na kondycję całego organizmu. Z nawłoci przygotowuje się nalewki i napary, które wspomagają leczenie wielu dolegliwości. Można je także stosować zewnętrznie w leczeniu chorób skórnych. Kąpiele z nawłoci bardzo korzystnie wpływają na stan naskórka i mięśni.

Właściwości lecznicze wykazuje również miód z kwiatów polskiej mimozy, który zwiększa odporność i niweluje infekcje. Poza tym roślina działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz łagodzi przeziębienie i grypę.

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Napar z nawłoci ma właściwości odtruwające i oczyszcza układ trawienny. Ma działanie żółciopędne. Pomaga przy gorączkach, biegunkach i różnego rodzaju bólu. Wspomaga leczenie zapalenia stawów, pęcherza, kamieni nerkowych i reumatyzmu. Wspomaga usuwanie zbędnych dla organizmu metabolitów, kwasu moczowego, amoniaku i chlorku sodu. Ma działanie uspokajające. Stosuje się ją w chorobach żylaków i miażdżycy. Natomiast syrop z nawłoci wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.

Nawłoć stosowana zewnętrznie w formie okładów, dezynfekuje skórę, przyspiesza gojenie ran i siniaków. Leczy także skórę trądzikową i łojotokową. Zawiera liczne antyoksydanty, dlatego również odmładza skórę.

Przeciwwskazania używania nawłoci - przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby z przewlekłą niewydolnością nerek.

Ta pospolita roślina ma tak wiele korzystnych właściwości, że warto włączyć ją do domowej apteczki i sięgać przy różnych dolegliwościach, ale także stosować ją do pielęgnacji.

Nalewka z nawłoci pospolitej

Składniki:

  • 100 g ziela nawłoci
  • 400 ml alkoholu 40 proc.

Przygotowanie:

  1. Nawłoć oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i wkładamy do wyparzonego słoja. Alkohol mocno podgrzewamy i zalewamy nim nawłoć.
  2. Zakręcamy słój i odstawiamy miksturę na dwa tygodnie.
  3. Potem filtrujemy przez gazę lub papierowy filtr kawowy, zlewamy do butelki i pijemy 1 kieliszek nalewki dziennie. Na zdrowie!

Napar z nawłoci

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonej lub świeżej nawłoci
  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Nawłoć zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Pijemy 2 szklanki dziennie. Napar można stosować na skórę.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść