Nawłoć. Popularny chwast o leczniczych właściwościach

Nawłoć pospolita rośnie w Polsce wszędzie. To roślina bez wymagań glebowych, uznawana powszechnie jako chwast. Porasta mało atrakcyjne miejsca, bo spotkać ją można na dzikich nieużytkach, w zaroślach i na łąkach.

NawłoćNapar z nawłoci ma właściwości odtruwające i oczyszcza układ trawienny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Heike Rau - stock.adobe.com

Nawłoć, zwana "polską mimozą", jest rośliną o charakterystycznych żółtych kwiatach, które obficie porastają długie łodygi. Zakwita późnym latem i utrzymuje kwiatostany jeszcze w październiku. Nawłoć rośnie dziko w Europie i Azji. Może być także uprawiana w ogrodach i jest niewątpliwie rośliną ozdobną.

Nawłoć - zastosowanie

Jest znana w medycynie ludowej. Odpowiednio wykorzystywana nawłoć dobrze wpływa na kondycję całego organizmu. Z nawłoci przygotowuje się nalewki i napary, które wspomagają leczenie wielu dolegliwości. Można je także stosować zewnętrznie w leczeniu chorób skórnych. Kąpiele z nawłoci bardzo korzystnie wpływają na stan naskórka i mięśni.

Właściwości lecznicze wykazuje również miód z kwiatów polskiej mimozy, który zwiększa odporność i niweluje infekcje. Poza tym roślina działa moczopędnie, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz łagodzi przeziębienie i grypę.

5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne

Napar z nawłoci ma właściwości odtruwające i oczyszcza układ trawienny. Ma działanie żółciopędne. Pomaga przy gorączkach, biegunkach i różnego rodzaju bólu. Wspomaga leczenie zapalenia stawów, pęcherza, kamieni nerkowych i reumatyzmu. Wspomaga usuwanie zbędnych dla organizmu metabolitów, kwasu moczowego, amoniaku i chlorku sodu. Ma działanie uspokajające. Stosuje się ją w chorobach żylaków i miażdżycy. Natomiast syrop z nawłoci wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.

Nawłoć stosowana zewnętrznie w formie okładów, dezynfekuje skórę, przyspiesza gojenie ran i siniaków. Leczy także skórę trądzikową i łojotokową. Zawiera liczne antyoksydanty, dlatego również odmładza skórę.

Przeciwwskazania używania nawłoci - przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby z przewlekłą niewydolnością nerek.

Ta pospolita roślina ma tak wiele korzystnych właściwości, że warto włączyć ją do domowej apteczki i sięgać przy różnych dolegliwościach, ale także stosować ją do pielęgnacji.

Nalewka z nawłoci pospolitej

Składniki:

  • 100 g ziela nawłoci
  • 400 ml alkoholu 40 proc.

Przygotowanie:

  1. Nawłoć oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i wkładamy do wyparzonego słoja. Alkohol mocno podgrzewamy i zalewamy nim nawłoć.
  2. Zakręcamy słój i odstawiamy miksturę na dwa tygodnie.
  3. Potem filtrujemy przez gazę lub papierowy filtr kawowy, zlewamy do butelki i pijemy 1 kieliszek nalewki dziennie. Na zdrowie!

Napar z nawłoci

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonej lub świeżej nawłoci
  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Nawłoć zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Pijemy 2 szklanki dziennie. Napar można stosować na skórę.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja