Anna Lewandowska otwiera własną szklarnię. Będzie uprawiać warzywa i zioła
Anna Lewandowska może się pochwalić kolejnym sukcesem. Ekspertka od zdrowego stylu życia i właścicielka firmy SuperMenu by Anna Lewandowska zaczyna uprawę ekologicznych ziół i warzyw we własnych szklarniach.
Ekologiczna żywność, czyli jaka?
Ekologiczna żywność jest produkowana według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego, a proces jej powstawania jest kontrolowany na każdym etapie – od początku upraw, do dostarczenia konsumentom. Proces ten odbywa się zgodnie z zasadami dbałości o środowisko bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, emulgatorów, pestycydów, glutaminianów czy barwników. Posiadają certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę, który potwierdza gwarancję jakości danych produktów. Ekologiczna żywność jest nie tylko korzystna dla naszego organizmu, ale również planety.
W Polsce najczęściej stosowanym określeniem jest "żywność ekologiczna", co wynika z przyjętego nazewnictwa jednakże "eko" i "bio" również są dopuszczalne. Określenie "eko" wskazuje na przymiotnik "ekologiczny", "bio" natomiast oznacza "naturalny", "organiczny". W odróżnieniu od "zwykłych" odpowiedników do produkcji ekologicznej żywności nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w wyniku czego zawiera nawet czterokrotnie mniej szkodliwych pestycydów stosowanych do ochrony roślin uprawnych, a także metali ciężkich, fosforanów, czy azotanów.
Produkty ekologiczne są poddawane procesom, które umożliwiają, zachowanie naturalnych wartości odżywczych i biologicznych zawartych m.in. w warzywach, ziołach. Dzięki temu zarówno ich smak, jak i zapach są bardziej zbliżone do smaku i zapachu upraw występujących dziko w przyrodzie. Co więcej nie zawierają one sztucznych barwników i konserwantów. Dzięki temu żywność produkowana ekologicznie korzystnie wpływa na środowisko naturalne oraz jest bezpieczniejsza dla zdrowia.
Owoce, które pomagają schudnąć
Anna Lewandowska inwestuje w szklarnie
SuperMenu by Anna Lewandowska swoimi działaniami wyznacza trendy w branży cateringów dietetycznych. Oferuje różnorodne posiłki oparte o najwyższej jakości składniki, nie używa produktów wysokoprzetworzonych, barwników czy konserwantów. Co więcej, jako pierwszy wyeliminował ze wszystkich swoich planów żywieniowych biały cukier, surowe mleko i pszenicę. Uprawa własnych ziół i warzyw to kolejny krok marki w stronę ekologii i dbania o planetę. Anna Lewandowska zainwestowała we własne szklarnie, w których uprawiane są certyfikowane, ekologiczne zioła (bazylia, mięta, tymianek, cząber, majeranek, rozmaryn, szałwia, oregano) i warzywa (papryka i pomidory).
- Naszym celem w SuperMenu jest zapewnienie Polakom rozwiązań, które ułatwią im kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Dostarczamy pod ich drzwi pełnowartościowe i zbilansowane posiłki, którym mogą zaufać. Otwarcie własnej szklarni, w której będziemy uprawiać ekologiczne zioła i warzywa, to naturalny kolejny krok dla firmy cateringowej, która chce w pełni kontrolować jakość swoich produktów - podkreśla Anna Lewandowska.
Dlaczego warto sięgać po produkty eko?
Ekologiczna żywność jest bogata w cenne składniki odżywcze takie, jak białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy oraz makroelementy. Zawiera więcej cennych substancji bioaktywnych, w tym polifenoli, karotenoidów, witamin C, E, D, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na naszą odporność i ogólną kondycję organizmu. Rozmaryn prosto z upraw SuperMenu ma właściwości wiruso- i bakteriobójcze, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i obniża poziom cukru we krwi. Natomiast szałwia zawiera witaminy A, C, B, działa bakteriobójczo i wspiera układ trawienny. Wybierając je, nie dostarczamy organizmowi toksycznych substancji chemicznych czy organizmów genetycznie zmodyfikowanych i poddawanych promieniowaniu jonizującemu.