Naturalny afrodyzjak. Wielka moc selera naciowego

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF.COM

W promocji w dyskoncie kosztuje mniej niż 2 złote. Ma niewiele kalorii, mnóstwo witamin i pobudza libido. Seler naciowy, bo o nim mowa, to warzywo doskonałe. Kochają go modelki, lekarze i dietetycy. Warto oswoić się z jego smakiem i chrupać jak najczęściej.

/ 5Moc ukryta w łodygach

Obraz
© 123RF.COM

Seler naciowy, zwany też łodygowym, obfituje w witaminy i składniki mineralne. Co w nim znajdziemy? Witaminy C, B1, B2, B6, PP, K, kwas nikotynowy i w małej ilości witaminę E. Dostarczy nam także sodu, potasu, magnezu, beta-karotenu i błonnika. Ma jedynie 13 kalorii w 100 g, dlatego można go jeść bez wyrzutów sumienia.

/ 5Zamiast łykać suplementy, idź do warzywniaka

Obraz
© 123RF.COM

Seler naciowy chroni organizm przed wolnymi rodnikami, nowotworami oraz spowalnia procesy starzenia. W medycynie ludowej selerowi przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe. Odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Nie brakuje opinii, że zjedzenie warzywa pobudza namiętność. Dzięki zawartości potasu, apiolu i asparaginy wzmaga popęd płciowy. Sok wyciśnięty z selera naciowego w połączeniu z jabłkiem pobudza przemianę materii, usuwa toksyny, likwiduje obrzęki oraz poprawia kondycję skóry.

/ 5Jak wybrać najlepszy?

Obraz
© 123RF.COM

Seler naciowy jest dostępny w dyskontach przez cały rok. Warto się skusić na promocję. Wybierajmy okazy o jędrnych łodygach w jasnozielonym kolorze i ze świeżo wyglądającymi listkami. Im ciemniejsze warzywo, tym bardziej intensywny będzie miało smak. Seler bywa słodki lub gorzki, niestety nie możemy tego ocenić na podstawie wyglądu. Warto jednak przeprowadzić prosty test. Jeśli poskrobana paznokciem nasada łodygi pachnie dość "gorzko", z dużym prawdopodobieństwem tak też będzie smakować. Seler naciowego możesz trzymać w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Owiń go kilkoma warstwami wilgotnych ręczników papierowych. Nie umieszczaj warzywa w najchłodniejszym miejscu w lodówce, ponieważ łatwo zamarza, mięknie i staje się niesmaczne.

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Przed przyrządzeniem selera warto obrać go z zewnętrznych, twardych włókien. Jak go wykorzystać? Świetnie smakuje solo, jako zdrowa przekąska, lub w towarzystwie czosnkowego dipu. Świeży seler jest także doskonałym dodatkiem do wytrawnych drinków (m.in. Krwawej Mary). Obgotowane lub podduszone łodygi, pokrojone w talarki sprawdzą się jako dodatek do dania głównego. Smakowitym pomysłem jest napełnienie łodyg selera farszem z twarożku ze szczypiorkiem i posiekaną papryką. Poszatkowanymi łodygami możesz wzbogacać smak zupy, sałatki czy zapiekanki.

Zobacz też: *Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą *

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja