Witaminowa bomba
W promocji w dyskoncie kosztuje mniej niż 2 złote. Ma niewiele kalorii, mnóstwo witamin i pobudza libido. Seler naciowy, bo o nim mowa, to warzywo doskonałe. Kochają go modelki, lekarze i dietetycy. Warto oswoić się z jego smakiem i chrupać jak najczęściej.
Moc ukryta w łodygach
Seler naciowy, zwany też łodygowym, obfituje w witaminy i składniki mineralne. Co w nim znajdziemy? Witaminy C, B1, B2, B6, PP, K, kwas nikotynowy i w małej ilości witaminę E. Dostarczy nam także sodu, potasu, magnezu, beta-karotenu i błonnika. Ma jedynie 13 kalorii w 100 g, dlatego można go jeść bez wyrzutów sumienia.
Zamiast łykać suplementy, idź do warzywniaka
Seler naciowy chroni organizm przed wolnymi rodnikami, nowotworami oraz spowalnia procesy starzenia. W medycynie ludowej selerowi przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe. Odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Nie brakuje opinii, że zjedzenie warzywa pobudza namiętność. Dzięki zawartości potasu, apiolu i asparaginy wzmaga popęd płciowy. Sok wyciśnięty z selera naciowego w połączeniu z jabłkiem pobudza przemianę materii, usuwa toksyny, likwiduje obrzęki oraz poprawia kondycję skóry.
Jak wybrać najlepszy?
Seler naciowy jest dostępny w dyskontach przez cały rok. Warto się skusić na promocję. Wybierajmy okazy o jędrnych łodygach w jasnozielonym kolorze i ze świeżo wyglądającymi listkami. Im ciemniejsze warzywo, tym bardziej intensywny będzie miało smak. Seler bywa słodki lub gorzki, niestety nie możemy tego ocenić na podstawie wyglądu. Warto jednak przeprowadzić prosty test. Jeśli poskrobana paznokciem nasada łodygi pachnie dość "gorzko", z dużym prawdopodobieństwem tak też będzie smakować. Seler naciowego możesz trzymać w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Owiń go kilkoma warstwami wilgotnych ręczników papierowych. Nie umieszczaj warzywa w najchłodniejszym miejscu w lodówce, ponieważ łatwo zamarza, mięknie i staje się niesmaczne.
Smakowite inspiracje
Przed przyrządzeniem selera warto obrać go z zewnętrznych, twardych włókien. Jak go wykorzystać? Świetnie smakuje solo, jako zdrowa przekąska, lub w towarzystwie czosnkowego dipu. Świeży seler jest także doskonałym dodatkiem do wytrawnych drinków (m.in. Krwawej Mary). Obgotowane lub podduszone łodygi, pokrojone w talarki sprawdzą się jako dodatek do dania głównego. Smakowitym pomysłem jest napełnienie łodyg selera farszem z twarożku ze szczypiorkiem i posiekaną papryką. Poszatkowanymi łodygami możesz wzbogacać smak zupy, sałatki czy zapiekanki.
Zobacz też: *Owoce, których nie należy jeść jesienią i zimą *