Naturalne suszone zioła i przyprawy - czerp siłę z roślin!

W doniczce na kuchennym blacie, na parapecie, a może w saszetkach zamkniętych w szufladzie? Niezależnie od preferencji co do przechowywania ziół, warto je zawsze mieć pod ręką i śmiało włączać do codziennego jadłospisu. Dlaczego?

Naturalne suszone zioła i przyprawy - czerp siłę z roślin!
Źródło zdjęć: © Fotolia
SKOMENTUJ

Działanie ziół na przestrzeni wieków

Lecznicze i smakowe właściwości roślin były znane ludzkości jeszcze przed pojawieniem się pisma, co potwierdzają badania archeologiczne. Domniemywać można, że uprawa roli przekładała się na konieczność znajomości właściwości roślin, w tym tych zdrowotnych i smakowych. Pierwsze wzmianki o ich terapeutycznym wpływie na ludzki organizm pojawiły się w starożytnych pismach pochodzących z różnych stron świata. W Wedach, czyli zbiorze świętych ksiąg hinduizmu datowanych na XIV-XI wiek p.n.e., pojawia się wzmianka, że podczas potopu zabrano na arkę - oprócz zwierząt - także wszystkie gatunki roślin leczniczych. Awesta, datowana na VII-II wiek p.n.e. wspomina z kolei o lekarzu, który otrzymał od bogów ponad 10 tysięcy roślin, dzięki którym mógł prowadzić skuteczne terapie. W Chinach natomiast, cesarz Shennong stworzył „Pisma o ziołach”, w których podzielił 365 znanych mu roślin na 3 grupy, w zależności od wykazywanego przez nie działania. Sumeryjskie pismo klinowe wspomina o prowadzeniu terapii przez starożytnych specjalistów przy pomocy m.in. daktyli, cebuli, jęczmienia czy sezamu. Rośliny do leczenia schorzeń wykorzystywali także Egipcjanie, Grecy i Rzymianie.
Średniowiecze przyniosło rozwój ziołolecznictwa, głównie w klasztorach. To właśnie tam zgłębiano zdrowotne właściwości roślin i próbowano wytwarzać pierwsze leki. Kolejne wieki wyniosły tę dziedzinę wiedzy na wyżyny, sprawiając, że dziś o działaniu ziół i ziołolecznictwie wiemy prawie wszystko.

Przyprawy cenniejsze niż złoto

W egipskich papirusach pochodzących z III wieku p.n.e. znaleziono wzmiankę o roślinie, która leczy schorzenia oczu. Szafran, bo o nim mowa, traktowany był jako produkt ekskluzywny, a korzystali z niego wyłącznie kapłani i faraonowie. Żeby go uzyskać, trzeba było dysponować zapasem krokusów, a konkretnie słupków pochodzących ze środka kwiatów. To właśnie z nich po wysuszeniu uzyskiwało się szafran i ten proces pozyskiwania przyprawy trwa w niezmienionej formie do dziś. W związku z tym, że do wytworzenia 1 grama szafranu potrzeba aż 200 kwiatów, jego cena była i - mimo upływu wieków - nadal jest zawrotna. Pieprz z kolei stanowił w starożytności główny przedmiot handlu i jeden z najbardziej wartościowych produktów pochodzących z Bliskiego Wschodu. Osiągał zawrotne ceny, porównywalne do złota czy kamieni szlachetnych. Oprócz niego sprzedawano także cynamon i gałkę muszkatołową. W średniowieczu natomiast, najbardziej pożądanymi przyprawami były: czarny pieprz, cynamon, kminek, gałka muszkatołowa, imbir i goździki.

Obraz
© Pixabay.com

Naturalne zioła i przyprawy - smakują i leczą

Przyprawy i suszone zioła to nie tylko doskonały sposób na wydobycie z potraw oryginalnego smaku czy podkreślenie aromatu dania. Większość ma działanie lecznicze i prozdrowotne, co - jak wspomniano - odkryto już wiele wieków temu. Przykład? Bazylia. Sprawdza się jako dodatek do past, sosów, świeżych pomidorów z mozzarellą, ale ma również właściwości służące poprawie zdrowia. Jest w stanie obniżyć gorączkę, rozgrzać organizm, usprawnić pracę układu trawienia, a także poprawić nastrój i zwalczyć bezsenność. Gałka muszkatołowa, którą dodajemy głównie do potraw słodkich i pikantnych, wspomaga trawienie, poprawia apetyt i krążenie. Cynamon zaś, dzięki zawartości antyoksydantów chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, normalizuje poziom cukru we krwi, a ponadto wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Kurkuma oraz imbir pomagają zwalczać infekcje i stany zapalne, tymianek łagodzi efekty zatruć pokarmowych, a chilli działa przeciwbólowo. Pozostaje tylko odkrywać coraz nowsze smaki i przyprawiać na zdrowie!

Zioła - suszone w szufladzie, a naturalne na parapecie

Naturalne zioła coraz częściej można kupić w doniczkach, w sklepach spożywczych. Dzięki temu zapewniamy sobie dostęp do świeżej dawki smaku, witamin i określonych korzyści zdrowotnych. Najczęściej nabywamy bazylię, oregano, pietruszkę, miętę, kolendrę, szałwię, lubczyk, szczypiorek oraz majeranek. Te oraz inne rośliny można kupić również w formie suszonej, dzięki czemu wszystkie ich właściwości zostają zachowane, a pakowanie w torebki umożliwia ich długotrwałe przechowywanie.

Bardzo popularne są także mieszanki warzyw, suszonych ziół i przypraw skomponowane na potrzeby określonych potraw albo pozwalające wydobyć nowe smaki z tych dań, które już doskonale znamy. Tu warto wspomnieć również o produktach, które po dodaniu głównych składników umożliwiają przyrządzenie smacznego posiłku w krótkim czasie, nawet przez osobę stawiającą w kuchni swoje pierwsze kroki. Przykładem jest linia Knorr Naturalnie Smaczne! dzięki której każdy będzie mógł przygotować klasyczne Spaghetti Bolognese, pyszną Lasagne, oryginalną Zapiekankę makaronową z szynką czy intensywny w smaku, aromatyczny Gulasz. Co ważne - produkty te nie zawierają sztucznych dodatków, polepszaczy smaku i konserwantów. Wszystkie składniki są naturalne, pochodzą z pól uprawianych zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju i są zbierane w optymalnym momencie wzrostu. Poddane procesowi suszenia, czyli popularnej i jednej z najstarszych metod przedłużania trwałości żywności, zachowują właściwości smakowe, a przecież właśnie o to chodzi w smacznej i wartościowej kuchni.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie