Zdrowie na talerzu
Coraz częściej korzystamy z dobrodziejstw medycyny naturalnej. Warto więc przyjrzeć się naturalnym probiotykom, które nie tylko mają korzystny wpływ na mikroflorę i pracę jelit, ale także posiadają szereg innych zalet. Koniecznie sprawdźcie, co znalazło się w naszej galerii.
Kimchi
Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej. Jej podstawą jest sfermentowana kapusta pekińska i inne warzywa np. marchew, cebula, papryka, rzodkiew i por. Właściwości zdrowotne kimchi to jednak temat na osobny artykuł. Warto wspomnieć przede wszystkim, że jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które dobrze wpływają na mikroflorę i pracę jelit. Kimchi zawiera także m.in. błonnik, żelazo, wapń, a także witaminy A B i C.
Lassi
Lassi to napój wywodzący się z terenów obecnych Indii i Pakistanu. Jest połączeniem jogurtu, wody i przypraw np. szafranu i chilli. Mimo że tradycyjne lassi jest słone, coraz większą popularnością cieszy się jego współczesna odmiana, czyli słodkie lassi z owocami. Ten indyjski napój oprócz zapewnienia nam żywych kultur bakterii, świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający i pożywny koktajl w upalny dzień.
Zupa miso
Zupa miso to japoński przysmak, którego popularność już dawno przekroczyła Kraj Kwitnącej Wiśni. Składniki miso można zmieniać w zależności od tego jakie warzywa są dostępne w sklepach i lokalnych straganach. W związku z tym, w miso mogą się znaleźć m.in. ryby, grzyby, wodorosty, cebula, ziemniaki, marchew. Nieodłączny, podstawowy składnik tej zupy stanowi jednak pasta sojowa miso. To japońskie danie jest jednym z najbardziej wartościowych naturalnych probiotyków. Co więcej, składniki zawarte w miso pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, przeciwdziałają starzeniu się i chronią przed osteoporozą.
Tempeh
Pochodzący z kuchni indonezyjskiej tempeh, podobnie jak tofu jest wytwarzany z ziaren soi. Dlaczego warto wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu? Tempeh jest cennym źródłem bakterii probiotycznych, a także wapnia, żelaza i magnezu. Co więcej, dzięki temu, że zawiera w sobie bardzo dużo białka (20 proc.) świetnie sprawdzi się w diecie roślinnej.
Kombucha
Kombucha, czyli grzybek japoński, jest składnikiem azjatyckiego napoju herbacianego, który niezwykle dobrze wpływa na nasz organizm.Wbrew nazwie, nie jest to grzyb, a kultura bakterii i drożdży, która zamienia zwykłą herbatę w wyjątkowe źródło zdrowia. Napój z kambuchy działa nie tylko jako naturalny probiotyk. Wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn. Dobrze wpływa też na ciśnienie krwi. Jeżeli nie chcemy kupować gotowanego produktu, możemy przygotować go w domu. Do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku produktów: cukru, wody, herbaty i grzybka japońskiego.