WAŻNE
TERAZ

Afera CPK: minister zawiadamia prokuraturę

Naturalne probiotyki. Sprawdź, czy są w twojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowie na talerzu

Obraz
© 123RF

Coraz częściej korzystamy z dobrodziejstw medycyny naturalnej. Warto więc przyjrzeć się naturalnym probiotykom, które nie tylko mają korzystny wpływ na mikroflorę i pracę jelit, ale także posiadają szereg innych zalet. Koniecznie sprawdźcie, co znalazło się w naszej galerii.

/ 6Kimchi

Obraz
© 123RF

Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej. Jej podstawą jest sfermentowana kapusta pekińska i inne warzywa np. marchew, cebula, papryka, rzodkiew i por. Właściwości zdrowotne kimchi to jednak temat na osobny artykuł. Warto wspomnieć przede wszystkim, że jest doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które dobrze wpływają na mikroflorę i pracę jelit. Kimchi zawiera także m.in. błonnik, żelazo, wapń, a także witaminy A B i C.

/ 6Lassi

Obraz
© 123RF

Lassi to napój wywodzący się z terenów obecnych Indii i Pakistanu. Jest połączeniem jogurtu, wody i przypraw np. szafranu i chilli. Mimo że tradycyjne lassi jest słone, coraz większą popularnością cieszy się jego współczesna odmiana, czyli słodkie lassi z owocami. Ten indyjski napój oprócz zapewnienia nam żywych kultur bakterii, świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający i pożywny koktajl w upalny dzień.

/ 6Zupa miso

Obraz
© Pixabay.com

Zupa miso to japoński przysmak, którego popularność już dawno przekroczyła Kraj Kwitnącej Wiśni. Składniki miso można zmieniać w zależności od tego jakie warzywa są dostępne w sklepach i lokalnych straganach. W związku z tym, w miso mogą się znaleźć m.in. ryby, grzyby, wodorosty, cebula, ziemniaki, marchew. Nieodłączny, podstawowy składnik tej zupy stanowi jednak pasta sojowa miso. To japońskie danie jest jednym z najbardziej wartościowych naturalnych probiotyków. Co więcej, składniki zawarte w miso pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, przeciwdziałają starzeniu się i chronią przed osteoporozą.

/ 6Tempeh

Obraz
© 123RF

Pochodzący z kuchni indonezyjskiej tempeh, podobnie jak tofu jest wytwarzany z ziaren soi. Dlaczego warto wprowadzić go do swojego codziennego jadłospisu? Tempeh jest cennym źródłem bakterii probiotycznych, a także wapnia, żelaza i magnezu. Co więcej, dzięki temu, że zawiera w sobie bardzo dużo białka (20 proc.) świetnie sprawdzi się w diecie roślinnej.

/ 6Kombucha

Obraz
© 123RF

Kombucha, czyli grzybek japoński, jest składnikiem azjatyckiego napoju herbacianego, który niezwykle dobrze wpływa na nasz organizm.Wbrew nazwie, nie jest to grzyb, a kultura bakterii i drożdży, która zamienia zwykłą herbatę w wyjątkowe źródło zdrowia. Napój z kambuchy działa nie tylko jako naturalny probiotyk. Wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn. Dobrze wpływa też na ciśnienie krwi. Jeżeli nie chcemy kupować gotowanego produktu, możemy przygotować go w domu. Do jego przyrządzenia potrzebujemy tylko kilku produktów: cukru, wody, herbaty i grzybka japońskiego.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć