Trwa ładowanie...

Nasiona lotosu – z czym to się je?

Bardzo popularny produkt w kuchni azjatyckiej, w Polsce jednak niemal nie znany. Nasiona lotosu orzechodajnego mają delikatny, lekko słodkawy smak i można je wykorzystywać do przygotowywania zarówno deserów, jak i potraw wytrawnych, choćby rozmaitych zup. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

W Azji nasiona lotosu od wieków uchodzą za wartościowy przysmakW Azji nasiona lotosu od wieków uchodzą za wartościowy przysmakŹródło: 123RF
d3r3fih
d3r3fih

Lotos orzechodajny to bliski kuzyn naszych rodzimych grzybieni, powszechnie nazywanych liliami wodnymi. Woli jednak bardziej tropikalny klimat, dlatego w warunkach naturalnych występuje przede wszystkim w Azji – od Japonii po Indie. Często jest również uprawiany jako roślina ozdobna, czemu trudno się dziwić – wystarczy raz spojrzeć na staw pokryty rozłożystymi liśćmi spomiędzy których wynurzają się okazałe kwiaty w kolorze czerwonym, różowym lub białym, by zakochać się w lotosie, opiewanym od wieków przez poetów i pisarzy z różnych stron świata.

Już Homer opisywał w "Odysei" krainę Lotofagów, którzy żywili się jedynie owocami lotosu oraz jego kwiatami. Gdy dwóch towarzyszy Odyseusza skusiło się na ten specjał, od razu zapomnieli o ojczyźnie i rodzinach, chcąc na zawsze pozostać w szczęśliwej krainie.

Jednak największy kult otacza tę niezwykłą roślinę w Azji. W hinduizmie i buddyzmie lotos uchodzi za symbol światłości, wiecznego życia i duchowego rozwoju, a także… kobiecego piękna. Ma być jednym z ośmiu skarbów, które pozostały po Buddzie, na pomnikach i malowidłach często przedstawianym wśród kwiatów lotosu, podobnie jak wiele tutejszych bóstw. Kwiat lotosu znajduje się również w godle Indii.

Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Orzeszki lotosu – wartości odżywcze

Od setek lat lotos stanowi również ważny produkt w kuchni azjatyckiej. Jego kwiaty są pysznym dodatkiem do sałatek oraz potraw z mięsem czy owocami morza, zwłaszcza przyrządzanych na parze. Wykorzystuje się je także do wyrobu ekskluzywnej herbaty. Pieczone, smażone lub marynowane kłącza lotosu to wielki przysmak w Indiach, Wietnamie i Tajlandii.

d3r3fih

Bardzo chętnie spożywa się również nasiona tej rośliny, tkwiące w przypominającym końcówkę konewki owocu. Wyglądają jak maleńkie orzechy. Świeże są chętnie jadane na surowo, często się je też smaży, piecze albo kandyzuje, a także dodaje do wielu potraw.

W Azji od wieków docenia się ich wartości odżywcze i lecznicze. Mają właściwości uspokajające, uchodzą za skuteczne remedium na bezsenność czy ból głowy. Pomagają uporać się z wysoką gorączką i dolegliwościami żołądkowymi, wzmacniają nerki i serce, oczyszczają krew.

Orzeszki lotosu są bardzo bogatym źródłem pełnowartościowych białek, w tym aminokwasów egzogennych, których organizm nie umie sam syntetyzować, a niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Nasiona dostarczają wielu cennych składników mineralnych, w tym magnezu, cynku, żelaza oraz wapnia.

Nasiona lotosu w kuchni

W polskich sklepach raczej nie kupimy świeżych orzeszków lotosu. Jeśli jednak uda nam się je zdobyć pamiętajmy, żeby przed spożyciem pozbyć się tkwiącego we wnętrzu zielonkawego zarodka, który charakteryzuje się niezwykle gorzkim smakiem.

Nasiona lotosu 123RF
Źródło: 123RF

Najłatwiej dostępne (zwłaszcza w sklepach oferujących produkty kuchni azjatyckiej) są suszone nasiona lotosu, obrane z łupin i pozbawione zarodka. Ze względu na twardość nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Jak je przygotować do jedzenia? Jedne przepisy radzą, by na noc namoczyć orzeszki w wodzie. Jednak wielu ekspertów kulinarnych sugeruje, że lepszym rozwiązaniem jest wrzucenie ich po prostu do wrzątku i gotowanie, aż napęcznieją i zmiękną.

d3r3fih

Ze względu na delikatny, lekko słodki smak nasiona lotosu można wykorzystywać do przyrządzania pysznych deserów, choćby rozmaitych puddingów. W Azji ceni się prostą, słodką zupę z orzeszków – wystarczy gotować je przez około godzinę w wodzie z dodatkiem kandyzowanego cukru bursztynowego i suszonych płatków lilii (o ile uda nam się je kupić).

Gdy ugotowane i odsączone nasiona lotosu zmiksujemy z olejem kokosowym i cukrem trzcinowym otrzymamy pyszną pastę do smarowania pieczywa, nadziewania domowych wypieków (np. słodkich bułeczek) czy naleśników. Grubo posiekane orzeszki warto też dodać do ciast w stylu brownie.

Lotosowe nasiona świetnie pasują do duszonych, delikatnych mięs, choćby kurczaka czy królika, ale sprawdzą się również w daniach z wieprzowiny czy owoców morza. Może je też ugotować w bulionie drobiowym z suszonymi grzybami mun oraz kurczakiem podsmażonym z szalotką, by otrzymać interesującą alternatywę dla tradycyjnego rosołu.

d3r3fih

Ugotowane orzeszki możemy zmiksować z olejem roślinnym, posiekaną papryczką chili, grzybkami shiitake (wcześniej namoczonymi i posiekanymi) oraz kolendrą. Powstała pasta będzie pysznym nadzieniem do pierożków.

Zobacz też:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3r3fih
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj