Naleśniki maślane z borówkami. Niewiarygodnie miękkie i delikatne
Macie ochotę na słodkie śniadanie lub podwieczorek? Wypróbujcie koniecznie przepis na maślane naleśniki. Są bardziej miękkie i delikatnie niż tradycyjne. Będą doskonale smakowały z sezonowymi owocami i melasą lub syropem klonowym. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mleko zmiksuj z jajkami, dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia.
- Dodaj tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż na tradycyjne naleśniki.
- Następnie wlej roztopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na kilka minut, żeby odpoczęło.
- Smaż grubsze naleśniki na średnio nagrzanej, nie natłuszczonej niczym patelni. Podawaj z ulubionymi owocami i polane melasą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl