Naleśniki maślane z borówkami. Niewiarygodnie miękkie i delikatne

Macie ochotę na słodkie śniadanie lub podwieczorek? Wypróbujcie koniecznie przepis na maślane naleśniki. Są bardziej miękkie i delikatnie niż tradycyjne. Będą doskonale smakowały z sezonowymi owocami i melasą lub syropem klonowym. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Naleśniki maślane z borówkami. Niewiarygodnie miękkie i delikatneNaleśniki maślane z borówkami. Niewiarygodnie miękkie i delikatne
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mąka pszenna (na oko)

Przepis

  • Mleko zmiksuj z jajkami, dodaj sól, cukier i proszek do pieczenia.
  • Dodaj tyle mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż na tradycyjne naleśniki.
  • Następnie wlej roztopione i przestudzone masło, dokładnie wymieszaj i odstaw ciasto na kilka minut, żeby odpoczęło.
  • Smaż grubsze naleśniki na średnio nagrzanej, nie natłuszczonej niczym patelni. Podawaj z ulubionymi owocami i polane melasą.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości