Naleśniki bolońskie zapiekane. Sycąca zapiekanka na zimowe dni

To danie jest połączeniem naleśników zapiekanych pod beszamelem z tradycyjnym sosem bolognese. Naleśniki bolońskie to niebanalne danie, które skradnie wasze serca.

Naleśniki bologneseNaleśniki bolognese
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 10 naleśników
  • 300 g żółtego sera lub mozzarelli

Sos bolognese:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchew
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki tymianku

Sos beszamelowy:

  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przepis

  • W dużym rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej startą na tarce marchew, pokrojonego w plastry selera, posiekaną cebulę i mielone mięso.
  • Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy, czosnek i zalać winem.
  • Odparować, gotując przez kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować przez 20 minut, a po upływie tego czasu wlać passatę do rondla.
  • Gotować tak długo, aż sos się zredukuje i zgęstnieje – konsystencja potrawy powinna być zwarta, a sos odparowany tak, by można było nim faszerować naleśniki.
  • Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło i dodać na patelnię mąkę. Smażyć na małym ogniu, aż mąka zacznie delikatnie pachnieć. Wlać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką sos tak, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
  • Naleśniki faszerować sosem bolońskim i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Zalać beszamelem i posypać serem żółtym.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja