Naleśniki bolońskie zapiekane. Sycąca zapiekanka na zimowe dni

To danie jest połączeniem naleśników zapiekanych pod beszamelem z tradycyjnym sosem bolognese. Naleśniki bolońskie to niebanalne danie, które skradnie wasze serca.

Naleśniki bologneseNaleśniki bolognese
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 10 naleśników
  • 300 g żółtego sera lub mozzarelli

Sos bolognese:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 mała marchew
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki tymianku

Sos beszamelowy:

  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przepis

  • W dużym rondlu rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej startą na tarce marchew, pokrojonego w plastry selera, posiekaną cebulę i mielone mięso.
  • Gdy wszystko się zrumieni, dodać przyprawy, czosnek i zalać winem.
  • Odparować, gotując przez kilka minut.
  • Dodać bulion i gotować przez 20 minut, a po upływie tego czasu wlać passatę do rondla.
  • Gotować tak długo, aż sos się zredukuje i zgęstnieje – konsystencja potrawy powinna być zwarta, a sos odparowany tak, by można było nim faszerować naleśniki.
  • Odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos beszamelowy: rozgrzać masło i dodać na patelnię mąkę. Smażyć na małym ogniu, aż mąka zacznie delikatnie pachnieć. Wlać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką sos tak, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
  • Naleśniki faszerować sosem bolońskim i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Zalać beszamelem i posypać serem żółtym.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia