Naleśniki arabskie. Jeszcze lepsze niż tradycyjne

Naleśniki arabskie smaży się nieco inaczej niż tradycje. Są bardzo pulchne i miękkie. Po usmażeniu formujemy z nich "rożek", który wypełniamy owocowym farszem. Spróbujcie koniecznie.

Naleśniki arabskie. Jeszcze lepsze niż tradycyjneNaleśniki arabskie. Jeszcze lepsze niż tradycyjne
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru

Farsz:

  • 4 jabłka (np. szara reneta)
  • 25 g masła
  • 3 łyżeczki cukru

Przepis

  • Przygotować potrzebne składniki.
  • W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, pozostawić na 5 minut. Następnie wlać ciepłe mleko, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
  • Jabłka obrać, usunąć pestki i miąższ pokroić w kosteczkę. Poddusić lekko, aby zmiękły.
  • Na gorącą suchą patelnię wlać 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażyć naleśniki z jednej strony na złoty kolor, druga strona powinna wyschnąć, powierzchnia powinna być pokryta otworami, co oznacza, że naleśnik jest gotowy.
  • W gotowym placku ścisnąć palcami 2 części, aby powstała kieszonka, którą należy wypełnić jabłkowym farszem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości