Jabłka. Jakie mają korzyści dla zdrowia i urody?
Jabłka są obecne w kulturach i religiach całego świata. Rosły już podobno w Raju i to tam Ewa skusiła na jedno z nich Adama. Od dawna wiadomo także, że jabłka to superowoce.
Jabłka - dlaczego warto je jeść?
Jabłko zawiera 83 proc. wody i szereg witamin: C, A, B1, B2, PP i B3, mikro- i makroelementy: potas, wapń, magnez, krzem, żelazo, siarkę, miedź i cynk. Jedno średniej wielkości jabłko dostarcza nam około 14 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C i około 18 proc. na błonnik. Ze względu na wielkość spożycia zalicza się jabłka do jednego z głównych źródeł związków polifenolowych, które to stanowią ważną grupę antyoksydantów występujących w żywności pochodzenia roślinnego.
Badania polskich i francuskich naukowców potwierdziły, że jabłka należy jeść regularnie, ponieważ chronią nas one przed rakiem jelita grubego i rakiem płuc. Jedzenie tych owoców spowalnia cukrzycę typu II. Zawarte w jabłkach flawonoidy natomiast działają przeciwutleniająco, czyli zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają tkanki, zapobiegają także powstawaniu i namnażaniu się nieprawidłowych komórek.
Polscy badacze dowiedli, że osoby, które jedzą jabłka regularnie, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie tych chorób. Ale tylko, gdy jedzą je ze skórką. Ponieważ to w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – aż pięć razy więcej niż w miąższu.
Produkty, które źle przechowujesz
Dieta jabłkowa - korzyści
Bardzo popularna jest również dieta jabłkowa, która jest jedną z bardziej skutecznych diet oczyszczających. A to dzięki błonnikowi zawartemu w jabłkach, który pobudza metabolizm, przyspiesza procesy trawienne i oczyszcza z toksyn. Przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Zapobiegają tworzeniu się złego cholesterolu, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Oprócz działania antyrakowego, jabłka mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Stosując dietę jabłkową, możemy osiągnąć:
- poprawę wyglądu skóry
 - złagodzenie zaparć
 - spadek wagi
 - zminimalizować bóle reumatyczne
 - poprawić perystaltykę jelit
 - zwiększyć przemianę materii.
 
Na co powinniśmy zwrócić uwagę, kupując jabłka?
- wybierać świeże owoce bez uszkodzeń zwracać uwagę na skórkę - plamy i nierówności mogą oznaczać chorobę jabłek
 - miąższ jabłka powinien być jednorodny, soczysty i chrupki, bez brązowego zabarwienia i plam
 - gniazda nasienne powinny być bez pleśni.
 
Herbata z suszonymi jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 1 łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty dobrego gatunku
 - 2 goździki (opcjonalnie) szczypta mielonego cynamonu
 - 1 łyżka suszonego jabłka
 
Przygotowanie:
- Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w filiżance.
 - Zalewamy prawie wrzącą wodą – 95 st. C i dorzucamy suszone jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona).
 - Zaparzacz wyciągamy z kubka i od razu wypijamy.
 
Poranny koktajl z jabłkiem
Składniki:
- 1 jabłko
 - 3 łodygi selera naciowego
 - 2 łyżki łuskanych nasion konopi
 - sok z połowy cytryny bio
 - 1/2 szklanki wody źródlanej
 
Przygotowanie:
- Jabłko i seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
 - Wkładamy do kielicha blendera.
 - Wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy nasiona konopi i wlewamy wodę. Miksujemy na gładki koktajl.
 - Od razu wypijamy.
 
Orkiszowe racuchy z jabłkami
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej T550
 - 200 ml kefiru
 - 2 "szczęśliwe" jajka
 - 1/4 łyżeczki suchych drożdży
 - 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
 - 2 jabłka
 - masło klarowane do smażenia
 - cukier puder do posypania
 
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do większej miski, wsypujemy drożdże i cukier waniliowy. Kefir mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki, mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut.
 - W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
 - Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy porcje ciasta, formujemy je w kształt racuchów i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
 - Po usmażeniu odsączamy racuchy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
 - Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.