Jabłka. Jakie mają korzyści dla zdrowia i urody?

Jabłka są obecne w kulturach i religiach całego świata. Rosły już podobno w Raju i to tam Ewa skusiła na jedno z nich Adama. Od dawna wiadomo także, że jabłka to superowoce.

JabłkaJabłka pomogą nam wzmocnić odporność organizmu

Jabłka - dlaczego warto je jeść?

Jabłko zawiera 83 proc. wody i szereg witamin: C, A, B1, B2, PP i B3, mikro- i makroelementy: potas, wapń, magnez, krzem, żelazo, siarkę, miedź i cynk. Jedno średniej wielkości jabłko dostarcza nam około 14 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C i około 18 proc. na błonnik. Ze względu na wielkość spożycia zalicza się jabłka do jednego z głównych źródeł związków polifenolowych, które to stanowią ważną grupę antyoksydantów występujących w żywności pochodzenia roślinnego.

Badania polskich i francuskich naukowców potwierdziły, że jabłka należy jeść regularnie, ponieważ chronią nas one przed rakiem jelita grubego i rakiem płuc. Jedzenie tych owoców spowalnia cukrzycę typu II. Zawarte w jabłkach flawonoidy natomiast działają przeciwutleniająco, czyli zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają tkanki, zapobiegają także powstawaniu i namnażaniu się nieprawidłowych komórek.

Polscy badacze dowiedli, że osoby, które jedzą jabłka regularnie, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie tych chorób. Ale tylko, gdy jedzą je ze skórką. Ponieważ to w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – aż pięć razy więcej niż w miąższu.

Produkty, które źle przechowujesz

Dieta jabłkowa - korzyści

Bardzo popularna jest również dieta jabłkowa, która jest jedną z bardziej skutecznych diet oczyszczających. A to dzięki błonnikowi zawartemu w jabłkach, który pobudza metabolizm, przyspiesza procesy trawienne i oczyszcza z toksyn. Przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Zapobiegają tworzeniu się złego cholesterolu, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Oprócz działania antyrakowego, jabłka mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Stosując dietę jabłkową, możemy osiągnąć:

  • poprawę wyglądu skóry
  • złagodzenie zaparć
  • spadek wagi
  • zminimalizować bóle reumatyczne
  • poprawić perystaltykę jelit
  • zwiększyć przemianę materii.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę, kupując jabłka?

  • wybierać świeże owoce bez uszkodzeń zwracać uwagę na skórkę - plamy i nierówności mogą oznaczać chorobę jabłek
  • miąższ jabłka powinien być jednorodny, soczysty i chrupki, bez brązowego zabarwienia i plam
  • gniazda nasienne powinny być bez pleśni.

Herbata z suszonymi jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty dobrego gatunku
  • 2 goździki (opcjonalnie) szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka suszonego jabłka

Przygotowanie:

  1. Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w filiżance.
  2. Zalewamy prawie wrzącą wodą – 95 st. C i dorzucamy suszone jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona).
  3. Zaparzacz wyciągamy z kubka i od razu wypijamy.
Racuchy z jabłkami
© 123RF

Poranny koktajl z jabłkiem

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki łuskanych nasion konopi
  • sok z połowy cytryny bio
  • 1/2 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Jabłko i seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy do kielicha blendera.
  3. Wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy nasiona konopi i wlewamy wodę. Miksujemy na gładki koktajl.
  4. Od razu wypijamy.

Orkiszowe racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej T550
  • 200 ml kefiru
  • 2 "szczęśliwe" jajka
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jabłka
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do większej miski, wsypujemy drożdże i cukier waniliowy. Kefir mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki, mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy porcje ciasta, formujemy je w kształt racuchów i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  4. Po usmażeniu odsączamy racuchy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości