Trwa ładowanie...

Jabłka. Jakie mają korzyści dla zdrowia i urody?

Jabłka są obecne w kulturach i religiach całego świata. Rosły już podobno w Raju i to tam Ewa skusiła na jedno z nich Adama. Od dawna wiadomo także, że jabłka to superowoce.

Jabłka pomogą nam wzmocnić odporność organizmuJabłka pomogą nam wzmocnić odporność organizmu
d39w3z3
d39w3z3

Jabłka - dlaczego warto je jeść?

Jabłko zawiera 83 proc. wody i szereg witamin: C, A, B1, B2, PP i B3, mikro- i makroelementy: potas, wapń, magnez, krzem, żelazo, siarkę, miedź i cynk. Jedno średniej wielkości jabłko dostarcza nam około 14 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C i około 18 proc. na błonnik. Ze względu na wielkość spożycia zalicza się jabłka do jednego z głównych źródeł związków polifenolowych, które to stanowią ważną grupę antyoksydantów występujących w żywności pochodzenia roślinnego.

Badania polskich i francuskich naukowców potwierdziły, że jabłka należy jeść regularnie, ponieważ chronią nas one przed rakiem jelita grubego i rakiem płuc. Jedzenie tych owoców spowalnia cukrzycę typu II. Zawarte w jabłkach flawonoidy natomiast działają przeciwutleniająco, czyli zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają tkanki, zapobiegają także powstawaniu i namnażaniu się nieprawidłowych komórek.

Polscy badacze dowiedli, że osoby, które jedzą jabłka regularnie, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie tych chorób. Ale tylko, gdy jedzą je ze skórką. Ponieważ to w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – aż pięć razy więcej niż w miąższu.

Produkty, które źle przechowujesz

Dieta jabłkowa - korzyści

Bardzo popularna jest również dieta jabłkowa, która jest jedną z bardziej skutecznych diet oczyszczających. A to dzięki błonnikowi zawartemu w jabłkach, który pobudza metabolizm, przyspiesza procesy trawienne i oczyszcza z toksyn. Przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Zapobiegają tworzeniu się złego cholesterolu, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Oprócz działania antyrakowego, jabłka mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

d39w3z3

Stosując dietę jabłkową, możemy osiągnąć:

  • poprawę wyglądu skóry
  • złagodzenie zaparć
  • spadek wagi
  • zminimalizować bóle reumatyczne
  • poprawić perystaltykę jelit
  • zwiększyć przemianę materii.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę, kupując jabłka?

  • wybierać świeże owoce bez uszkodzeń zwracać uwagę na skórkę - plamy i nierówności mogą oznaczać chorobę jabłek
  • miąższ jabłka powinien być jednorodny, soczysty i chrupki, bez brązowego zabarwienia i plam
  • gniazda nasienne powinny być bez pleśni.
d39w3z3

Herbata z suszonymi jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty dobrego gatunku
  • 2 goździki (opcjonalnie) szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka suszonego jabłka

Przygotowanie:

  1. Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w filiżance.
  2. Zalewamy prawie wrzącą wodą – 95 st. C i dorzucamy suszone jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona).
  3. Zaparzacz wyciągamy z kubka i od razu wypijamy.
Racuchy z jabłkami 123RF
Źródło: 123RF

Poranny koktajl z jabłkiem

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki łuskanych nasion konopi
  • sok z połowy cytryny bio
  • 1/2 szklanki wody źródlanej
d39w3z3

Przygotowanie:

  1. Jabłko i seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy do kielicha blendera.
  3. Wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy nasiona konopi i wlewamy wodę. Miksujemy na gładki koktajl.
  4. Od razu wypijamy.

Orkiszowe racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej T550
  • 200 ml kefiru
  • 2 "szczęśliwe" jajka
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jabłka
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania
d39w3z3


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do większej miski, wsypujemy drożdże i cukier waniliowy. Kefir mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki, mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy porcje ciasta, formujemy je w kształt racuchów i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  4. Po usmażeniu odsączamy racuchy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39w3z3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39w3z3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj