Jabłka. Jakie mają korzyści dla zdrowia i urody?
Jabłka są obecne w kulturach i religiach całego świata. Rosły już podobno w Raju i to tam Ewa skusiła na jedno z nich Adama. Od dawna wiadomo także, że jabłka to superowoce.
Jabłka - dlaczego warto je jeść?
Jabłko zawiera 83 proc. wody i szereg witamin: C, A, B1, B2, PP i B3, mikro- i makroelementy: potas, wapń, magnez, krzem, żelazo, siarkę, miedź i cynk. Jedno średniej wielkości jabłko dostarcza nam około 14 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C i około 18 proc. na błonnik. Ze względu na wielkość spożycia zalicza się jabłka do jednego z głównych źródeł związków polifenolowych, które to stanowią ważną grupę antyoksydantów występujących w żywności pochodzenia roślinnego.
Badania polskich i francuskich naukowców potwierdziły, że jabłka należy jeść regularnie, ponieważ chronią nas one przed rakiem jelita grubego i rakiem płuc. Jedzenie tych owoców spowalnia cukrzycę typu II. Zawarte w jabłkach flawonoidy natomiast działają przeciwutleniająco, czyli zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają tkanki, zapobiegają także powstawaniu i namnażaniu się nieprawidłowych komórek.
Polscy badacze dowiedli, że osoby, które jedzą jabłka regularnie, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie tych chorób. Ale tylko, gdy jedzą je ze skórką. Ponieważ to w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – aż pięć razy więcej niż w miąższu.
Produkty, które źle przechowujesz
Dieta jabłkowa - korzyści
Bardzo popularna jest również dieta jabłkowa, która jest jedną z bardziej skutecznych diet oczyszczających. A to dzięki błonnikowi zawartemu w jabłkach, który pobudza metabolizm, przyspiesza procesy trawienne i oczyszcza z toksyn. Przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Zapobiegają tworzeniu się złego cholesterolu, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Oprócz działania antyrakowego, jabłka mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe.
Stosując dietę jabłkową, możemy osiągnąć:
- poprawę wyglądu skóry
- złagodzenie zaparć
- spadek wagi
- zminimalizować bóle reumatyczne
- poprawić perystaltykę jelit
- zwiększyć przemianę materii.
Na co powinniśmy zwrócić uwagę, kupując jabłka?
- wybierać świeże owoce bez uszkodzeń zwracać uwagę na skórkę - plamy i nierówności mogą oznaczać chorobę jabłek
- miąższ jabłka powinien być jednorodny, soczysty i chrupki, bez brązowego zabarwienia i plam
- gniazda nasienne powinny być bez pleśni.
Herbata z suszonymi jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 1 łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty dobrego gatunku
- 2 goździki (opcjonalnie) szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżka suszonego jabłka
Przygotowanie:
- Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w filiżance.
- Zalewamy prawie wrzącą wodą – 95 st. C i dorzucamy suszone jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona).
- Zaparzacz wyciągamy z kubka i od razu wypijamy.
Poranny koktajl z jabłkiem
Składniki:
- 1 jabłko
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki łuskanych nasion konopi
- sok z połowy cytryny bio
- 1/2 szklanki wody źródlanej
Przygotowanie:
- Jabłko i seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
- Wkładamy do kielicha blendera.
- Wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy nasiona konopi i wlewamy wodę. Miksujemy na gładki koktajl.
- Od razu wypijamy.
Orkiszowe racuchy z jabłkami
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej T550
- 200 ml kefiru
- 2 "szczęśliwe" jajka
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jabłka
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do większej miski, wsypujemy drożdże i cukier waniliowy. Kefir mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki, mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut.
- W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy porcje ciasta, formujemy je w kształt racuchów i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu odsączamy racuchy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.