Jabłka. Jakie mają korzyści dla zdrowia i urody?

Jabłka są obecne w kulturach i religiach całego świata. Rosły już podobno w Raju i to tam Ewa skusiła na jedno z nich Adama. Od dawna wiadomo także, że jabłka to superowoce.

JabłkaJabłka pomogą nam wzmocnić odporność organizmu

Jabłka - dlaczego warto je jeść?

Jabłko zawiera 83 proc. wody i szereg witamin: C, A, B1, B2, PP i B3, mikro- i makroelementy: potas, wapń, magnez, krzem, żelazo, siarkę, miedź i cynk. Jedno średniej wielkości jabłko dostarcza nam około 14 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C i około 18 proc. na błonnik. Ze względu na wielkość spożycia zalicza się jabłka do jednego z głównych źródeł związków polifenolowych, które to stanowią ważną grupę antyoksydantów występujących w żywności pochodzenia roślinnego.

Badania polskich i francuskich naukowców potwierdziły, że jabłka należy jeść regularnie, ponieważ chronią nas one przed rakiem jelita grubego i rakiem płuc. Jedzenie tych owoców spowalnia cukrzycę typu II. Zawarte w jabłkach flawonoidy natomiast działają przeciwutleniająco, czyli zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają tkanki, zapobiegają także powstawaniu i namnażaniu się nieprawidłowych komórek.

Polscy badacze dowiedli, że osoby, które jedzą jabłka regularnie, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie tych chorób. Ale tylko, gdy jedzą je ze skórką. Ponieważ to w niej znajduje się najwięcej cennych flawonoidów – aż pięć razy więcej niż w miąższu.

Produkty, które źle przechowujesz

Dieta jabłkowa - korzyści

Bardzo popularna jest również dieta jabłkowa, która jest jedną z bardziej skutecznych diet oczyszczających. A to dzięki błonnikowi zawartemu w jabłkach, który pobudza metabolizm, przyspiesza procesy trawienne i oczyszcza z toksyn. Przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca. Zapobiegają tworzeniu się złego cholesterolu, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Oprócz działania antyrakowego, jabłka mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Stosując dietę jabłkową, możemy osiągnąć:

  • poprawę wyglądu skóry
  • złagodzenie zaparć
  • spadek wagi
  • zminimalizować bóle reumatyczne
  • poprawić perystaltykę jelit
  • zwiększyć przemianę materii.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę, kupując jabłka?

  • wybierać świeże owoce bez uszkodzeń zwracać uwagę na skórkę - plamy i nierówności mogą oznaczać chorobę jabłek
  • miąższ jabłka powinien być jednorodny, soczysty i chrupki, bez brązowego zabarwienia i plam
  • gniazda nasienne powinny być bez pleśni.

Herbata z suszonymi jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej lub czerwonej herbaty dobrego gatunku
  • 2 goździki (opcjonalnie) szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka suszonego jabłka

Przygotowanie:

  1. Herbatę, cynamon oraz goździki wsypujemy do zaparzacza, który umieszczamy w filiżance.
  2. Zalewamy prawie wrzącą wodą – 95 st. C i dorzucamy suszone jabłka. Herbatę zakrywamy spodeczkiem i parzymy 3-5 minut (herbata czarna) lub 7 minut (herbata czerwona).
  3. Zaparzacz wyciągamy z kubka i od razu wypijamy.
Racuchy z jabłkami
© 123RF

Poranny koktajl z jabłkiem

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki łuskanych nasion konopi
  • sok z połowy cytryny bio
  • 1/2 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Jabłko i seler myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy do kielicha blendera.
  3. Wyciskamy sok z cytryny, wsypujemy nasiona konopi i wlewamy wodę. Miksujemy na gładki koktajl.
  4. Od razu wypijamy.

Orkiszowe racuchy z jabłkami

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej T550
  • 200 ml kefiru
  • 2 "szczęśliwe" jajka
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jabłka
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do większej miski, wsypujemy drożdże i cukier waniliowy. Kefir mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki, mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut.
  2. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy porcje ciasta, formujemy je w kształt racuchów i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  4. Po usmażeniu odsączamy racuchy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  5. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów